Το κινητό τηλέφωνο του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, χακαρίστηκε το 2018 αφού έλαβε μήνυμα στο WhatsApp, το οποίο φαίνεται να προήλθε από τον προσωπικό λογαριασμό του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian» που επικαλείται ανώνυμες πηγές.
Το κρυπτογραφημένο μήνυμα από τον αριθμό του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θεωρείται ότι περιελάμβανε ένα κακόβουλο αρχείο, το οποίο παραβίασε το τηλέφωνο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα σχετικής ανάλυσης.
Αυτό ήταν άλλωστε το συμπέρασμα στο οποίο είχε καταλήξει εδώ και ένα χρόνο ο επικεφαλής ασφαλείας του Μπέζος, Γκάβιν Ντε Μπέκερ, που είχε πραγματοποιήσει έρευνα με εντολή του αφεντικού του.
Τον Μάρτιο του 2019, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα The Daily Beast, ο Ντε Μπέκερ υποστήριζε ότι η μητρική εταιρεία του National Enquirer, η American Media Inc., του είχε ζητήσει να διαψεύσει ότι είχε βρει στοιχεία για «ηλεκτρονική υποκλοπή στη διαδικασία του ρεπορτάζ της εφημερίδας».
«Οι ερευνητές μας και πολλοί ειδικοί κατέληξαν με μεγάλη βεβαιότητα ότι οι Σαουδάραβες είχαν πρόσβαση στο τηλέφωνο του Μπέζος και είχαν αποσπάσει προσωπικές πληροφορίες. Mέχρι σήμερα δεν είναι σαφές σε ποιον βαθμό η AMI (η μητρική εταιρεία) γνώριζε λεπτομέρειες», είχε τονίσει ο Ντε Μπέκερ τότε.
Υπενθυμίζεται ότι το ταμπλόιντ, που ανήκε τότε στον Ντέιβιντ Πέκερ, στενό φίλο του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και φίλο του Μπιν Σαλμάν, είχε δημοσιεύσει πρώτο φωτογραφίες και μηνύματα που είχαν υποκλαπεί από το κινητό του Μπέζος, τα οποία αποδείκνυαν την παράνομη σχέση του με την τηλεπαρουσιάστρια Λορίν Σάντσες, ενώ ήταν ακόμα παντρεμένος με τη Μακένζι Μπέζος.
Ο Τραμπ είχε στο στόχαστρο τον Μπέζος, καθώς η «Washington Post», ιδιοκτησίας του ιδρυτή της Amazon, δημοσίευε σειρά επικριτικών άρθρων κατά του προέδρου των ΗΠΑ.
Η εφημερίδα δημοσίευε επικριτικά κείμενα και για το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Ο Τζαμάλ Κασόγκι, άλλωστε, ήταν αρθρογράφος της «Washington Post».
Σύμφωνα με τον «Guardian», είναι «εξαιρετικά πιθανό» η εισβολή στο τηλέφωνο να προκλήθηκε από ένα μολυσμένο αρχείο βίντεο που απεστάλη από τον λογαριασμό του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στον Μπέζος, ιδιοκτήτη της «Washington Post».
Οι δύο άνδρες φαίνεται ότι είχαν μια φιλική συνομιλία μέσω WhatsApp, όταν την 1η Μαΐου του 2018 απεστάλη το αρχείο, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στον «Guardian» υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ακολούθησε εξαγωγή μεγάλων όγκων δεδομένων από το τηλέφωνο του Μπέζος μέσα σε διάστημα μερικών ωρών, σύμφωνα με ένα άτομο ενημερωμένο για το συγκεκριμένο ζήτημα- αν και δεν είναι γνωστό τι ακριβώς αφαιρέθηκε, ούτε πώς χρησιμοποιήθηκε.
Οπως εκτιμάται στο δημοσίευμα του «Guardian», η αποκάλυψη ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ίσως να είχε προσωπική εμπλοκή στη στοχοποίηση του ιδρυτή της Amazon, θα προκαλέσει «σεισμό» που θα γίνει αισθητός από τη Γουόλ Στριτ μέχρι τη Σίλικον Βάλεϊ.
Επίσης, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες του καθεστώτος να προσελκύσει περισσότερους δυτικούς επενδυτές στη Σαουδική Αραβία.
Ακόμη, μεταξύ άλλων, αναμένεται να τεθούν ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες η αμερικανική εφημερίδα «National Enquirer» ήταν σε θέση να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής του Μπέζος (μεταξύ των οποίων και γραπτά μηνύματα) εννέα μήνες αργότερα.
Παράλληλα, θα μπορούσαν να υπάρξουν και επιπτώσεις όσον αφορά την υπόθεση της δολοφονίας του Κασόγκι, τον Οκτώβριο του 2018 – πέντε μήνες μετά το φερόμενο «χακάρισμα» του ιδιοκτήτη της αμερικανικής εφημερίδας.
Το ενδεχόμενο ο επικεφαλής μιας από τις κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ να στοχοποιήθηκε από τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό «πονοκέφαλο» για τον Λευκό Οίκο, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, έχουν διατηρήσει στενές σχέσεις με τον πρίγκιπα, παρά την εκτίμηση –όπως είχε αναφέρει ρεπορτάζ της «Washington Post»– των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε διατάξει τη δολοφονία του Κασόγκι.
Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία αυτά τα γνώριζαν τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2019, όταν ο επικεφαλής ασφαλείας του Μπέζος είχε παραδώσει τα ευρήματα της έρευνάς του σε αμερικανούς ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.
Οπως αναφέρει ο «Guardian», το θέμα του κινητού του Μπέζος και όλα τα στοιχεία έχουν εξεταστεί από την Αγκνες Κάλαμαρντ, επικεφαλής της συνεχιζόμενης έρευνας του ΟΗΕ για τη δολοφονία Κασόγκι. Θεωρείται μάλιστα ότι οι ερευνητές του ΟΗΕ έχουν αρκετά αξιόπιστα στοιχεία στη διάθεσή τους για να έλθουν σε επαφή με τον πρίγκιπα διάδοχο και να του ζητήσουν εξηγήσεις.
Οταν ο «Guardian» ζήτησε από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον να σχολιάσει τα νέα στοιχεία, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο Twitter: «Πρόσφατες αναφορές στα ΜΜΕ ότι το Βασίλειο βρίσκεται πίσω από το χακάρισμα του τηλεφώνου του Τζεφ Μπέζος είναι παράλογες. Ζητούμε την άμεση διενέργεια έρευνας για να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία».