Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, μετά τη δεύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ | Simela Pantzartzi / POOL / SOOC
Επικαιρότητα

Guardian: Μόνο στην Ελλάδα έγιναν κυβέρνηση οι αριστεροί λαϊκιστές

Τα τελευταία 20 χρόνια τα λαϊκιστικά κόμματα είναι σε συνεχή άνοδο στην Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, και πλέον τα ψηφίζει ένας στους τέσσερις, τονίζει μεγάλη έρευνα της βρετανικής εφημερίδας
Protagon Team

Τη μία εκλογική επιτυχία μετά την άλλη καταγράφουν σε όλη την Ευρώπη τα λαϊκιστικά κόμματα, τόσο τα δεξιά όσο και τα αριστερά, μόνο όμως στην Ελλάδα έχει καταφέρει ένα αριστερό κόμμα να φτάσει ως την κυβέρνηση, υπογραμμίζει έρευνα του Guardian.

Στο φαινόμενου της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη εστιάζει η βρετανική εφημερίδα που τονίζει ότι αυτά τα κόμματα έχουν σχεδόν τριπλασιάσει τις δυνάμεις τους τα τελευταία 20 χρόνια.

Η έρευνα καλύπτει όλο το φάσμα του λαϊκισμού στην Ευρώπη, από δεξιούς λαϊκιστές όπως ο Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία και ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία μέχρι τα αριστερά λαϊκιστικά κόμματα, τα οποία αναπτύχθηκαν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να στείλουν τους ηγέτες τους σε κυβερνητικές θέσεις σε 11 χώρες ανατρέποντας το πολιτικό κατεστημένο σε όλη την ήπειρο.

«Ο λαϊκισμός έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας ειδικά μετά την οικονομική κρίση του 2008 και τη μεταναστευτική κρίση το 2015 στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τασσόταν κατά της λιτότητας, ανέβασε το ποσοστό του από το 27% στο 36% σε διαδοχικές εκλογές, στη Βρετανία το Ukip προκάλεσε το Brexit και στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν είναι το δεύτερο μέλος της οικογένειάς της που έφτασε στον τελικό των προεδρικών εκλογών συγκεντρώνοντας ποσοστό 33%» σημειώνεται στην έρευνα.

Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αριστεροί λαϊκιστές στην Ευρώπη είναι λιγότερο επιτυχημένοι από τους συντηρητικούς, αλλά πάντως έχουν αρχίσει να αυξάνουν το μερίδιό τους στις εκλογές όπως συνέβη για παράδειγμα στην Ισπανία με τους Podemos και στη Γαλλία με το France Insoumise του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ενας στους τέσσερις ψηφίζει λαϊκιστικά

Πριν από δύο δεκαετίες τα λαϊκιστικά κόμματα βρίσκονταν ουσιαστικά στο περιθώριο και συγκέντρωναν μόλις το 7% των ψήφων σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα σχεδόν ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους ψήφισε στην τελευταία αναμέτρηση λαϊκιστικό κόμμα. Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Υπάρχουν τρεις λόγοι, παρατηρεί μεταξύ άλλων ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και μελετητής του φαινομένου του λαϊκισμού, Κας Μούντε.

Η μεγάλη ύφεση που δημιούργησε αρκετά ισχυρά αριστερά λαϊκιστικά κόμματα στον ευρωπαϊκό Νότο, η προσφυγική κρίση, που αποτέλεσε καταλύτη για τους δεξιούς λαϊκιστές και τελικά η μεταμόρφωση των μη λαϊκιστικών κομμάτων σε λαϊκιστικά, με βασικότερο παράδειγμα το Fidesz στην Ουγγαρία και το Κόμμα Δικαιοσύνης στην Πολωνία.

«Ο λαϊκισμός σήμερα έχει γίνει όλο και περισσότερο mainstream: ορισμένες από τις πιο σημαντικές πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, όπως το δημοψήφισμα για το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές χωρίς να ληφθεί υπόψη η άνοδος του λαϊκισμού», εξηγεί από την πλευρά του ο Ματίς Ρούντουιν, πολιτικός κοινωνιολόγος του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.