Ακόμα και αν ο Guardian εκφράζει στα δημοσιεύματά του την πικρία των Βρετανών για τον άκομψο αποκλεισμό τους από τις διακοπές στην Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή (εδώ) –και ασχέτως αν υπήρξαν από την Αθήνα «διορθωτικές» κινήσεις (εδώ)– το ρεπορτάζ του για το προβληματικό κάλεσμα προς τους Αυστραλούς για διακοπές στη χώρα μας χωρίς καραντίνα, έχει μια κάποια βάση.
Σε άρθρο του ανταποκριτή του στην Αυστραλία, ο Guardian χαρακτηρίζει «πολύ καλό για να είναι αληθινό» το κάλεσμα της Ελλάδας προς τους Αυστραλούς για διακοπές χωρίς καραντίνα από τα μέσα Ιουνίου.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στη λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού την προηγούμενη εβδομάδα, για τις χώρες από τις οποίες οι επισκέπτες θα μπαίνουν στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα, από τις 15 Ιουνίου. Μία λίστα που περιλαμβάνει και την Αυστραλία, ενώ προκάλεσε αντιδράσεις από άλλες χώρες.
Ομως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε υγειονομικά ζητήματα στην Αυστραλία έσπευσαν να επισημάνουν ότι «η απόδραση εν μέσω της πανδημίας δεν ενέχει μόνο κινδύνους, αλλά είναι και παράνομη», ανέφερε το ρεπορτάζ.
«Ακόμη και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, Γιώργος Παπακώστας, προειδοποίησε τους Αυστραλούς να μη δεχθούν ταξιδιωτική προσφορά, αναγνωρίζοντας ότι θα ήταν παράνομο, καθώς θα παραβίαζε τον κανόνα ότι οι Αυστραλοί δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα, εξαιτίας των περιορισμών για τον κορονοϊό, εκτός αν έχουν ειδική εξαίρεση», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.
«Επίσης αναγνώρισε ότι παρότι οι αφίξεις από τα αεροδρόμια της Αυστραλίας εξαιρούνται από την καραντίνα, αυτή η διαδρομή είναι τεχνικά αδύνατη, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα και το απαραίτητο transit μέσω Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή την Ασία –που είναι στη μαύρη λίστα των αεροδρομίων– θα ακυρώσει την προσφορά της Ελλάδας για απαλλαγή από την καραντίνα», σημείωσε το δημοσίευμα.
Συμπτωματικά ή μη, η Ελλάδα βρέθηκε την Τρίτη αντιμέτωπη με πολλαπλά κρούσματα Covid-19 σε πτήση από την Ντόχα του Κατάρ (εδώ), με συνέπεια όλοι οι επιβάτες να τεθούν σε 14ημερη καραντίνα και να αρχίσει μια επιχείρηση ιχνηλάτησης επαφών. Μάλιστα δύο από τα κρούσματα της πτήσης της Qatar Airlines από την Ντόχα ήταν Ελληνες που ταξίδευαν από την Αυστραλία!
Οταν ρωτήθηκε για τους κανόνες που ισχύουν για τους Αυστραλούς που ταξιδεύουν προς την Ελλάδα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι πολίτες μπορούν να βγουν από τη χώρα μόνο με ταξιδιωτική εξαίρεση, η οποία δεν περιλαμβάνει τον τουρισμό. Επίσης, οι Αυστραλοί που επιστρέφουν θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, για 14 ημέρες.
Μιλώντας στον Guardian, ο κ. Παπακώστας τόνισε ότι «οι Αυστραλοί πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της χώρας δεν μπορούν να φύγουν από την Αυστραλία και να πάνε στην Ελλάδα για τουρισμό», αλλά σημείωσε ότι εξερευνά «κάποιου είδους διμερή συνεργασία με όποια χώρα μπορεί να διευκολύνει» το ταξίδι των Αυστραλών στην Ελλάδα, χωρίς καραντίνα, όταν αρθεί το κλείσιμο των συνόρων.
Από την πλευρά του, ο Πίτερ Κόλινιον, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Australian Νational University, χαρακτήρισε «πρόωρη» την προσπάθεια της Ελλάδας για τον τουρισμό, επισημαίνοντας τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό αν οι Αυστραλοί παρακάμψουν το κλείσιμο των συνόρων και ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος επειδή το καθεστώς ελέγχων στην Ελλάδα δεν είναι τόσο αυστηρό όσο στην Αυστραλία, σημείωσε ο καθηγητής. «Θα ανησυχούσα αν πήγαινα σε ένα μέρος που δεν έχει κάνει τον ίδιο αριθμό ελέγχων με την Αυστραλία. Χώρες που θεωρείται ότι περιορίζουν σχετικά καλά τον ιό, όπως η Γερμανία, έχουν ακόμη 600 κρούσματα την ημέρα», είπε, αναφερόμενος στους γερμανούς τουρίστες, οι οποίοι επίσης θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα.