Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (δεξιά) δείχνει σαν σοκαρισμένη με την αναμαλλιασμένη «Μόνα Λίζα» του Economist | web και Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS
Επικαιρότητα

Γρήγορα, μια κομμώτρια για τη Μόνα Λίζα!

Το εξώφυλλο του νέου τεύχους του Economist, η «αινιγματική και ταραγμένη» ευρωπαϊκή οικονομία, οι αμυντικές δαπάνες των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και άλλα ενδιαφέροντα
Protagon Team

Το τελευταίο τεύχος του βρετανικού περιοδικού Economist –το οποίο φημίζεται και για τις εικονογραφήσεις του– κυκλοφορεί με εξώφυλλο μια αναμαλλιασμένη «Μόνα Λίζα». Το «πειραγμένο» πορτρέτο που φιλοτέχνησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι υποτίθεται ότι συμβολίζει την «αινιγματική και ταραγμένη» ευρωπαϊκή οικονομία.

Γιατί επελέγη αυτός ο πίνακας και όχι, λόγου χάρη, η «Κραυγή» του Εντβαρτ Μουνκ ή η «Αφροδίτη» του Σάντρο Μποτιτσέλι, ακόμη και κάποιος ΕΣΑτζής του Γιάννη Τσαρούχη, αυτό μπορεί να το απαντήσει μόνο το –φιλοευρωπαϊκό, σημειωτέον– λονδρέζικο Μέσο.

Πέρα από την πλάκα με το μαλλί της τρελής (κόμμωση που ξετρέλανε την Corriere della Sera, παρεμπιπτόντως), οι Βρετανοί παρέθεσαν και στοιχεία. «Την τελευταία δεκαετία το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκε 4%, ενώ το ΑΕΠ των ΗΠΑ 8%» έγραψαν.

«Ευτυχώς, το ενεργειακό σοκ απορροφήθηκε. Ωστόσο πολλά φθηνά προϊόντα, όπως τα κινεζικά αυτοκίνητα, ενδέχεται να βλάψουν τους ευρωπαίους παραγωγούς. Το ενδεχόμενο ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο σε έναν χρόνο από σήμερα είναι ένας επιπλέον κακός άγνωστος χι».

Τι να κάνουμε, λοιπόν;, αναρωτήθηκαν οι Ιταλοί. «Σύμφωνα με το Economist, η ΕΕ πρέπει να επενδύσει περισσότερα σε υποδομές, σε εκπαίδευση, σε έρευνα και σε ανάπτυξη, χωρίς να μιμείται τον παρεμβατισμό του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον». Είναι μια κουβέντα και αυτή, έγραψαν οι Μιλανέζοι. Και συμπλήρωσαν: «Στο μεταξύ, ας στείλει κάποιος μια κομμώτρια στην ατημέλητη ‘‘Μόνα Λίζα’’, αν και όσο την κοιτάμε τόσο περισσότερο μας αρέσει…»

Ξανά πέρα από την πλάκα με την κομμώτρια της Corriere, ο Economist έγραψε καθαρά και ξάστερα στις πρώτες αράδες του άρθρου του ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρή ανάπτυξη για τη χρηματοδότηση περισσότερων αμυντικών δαπανών, ειδικά από τη στιγμή που η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία έχει στερέψει, αλλά και για να επιτύχει τους στόχους της για την ‘‘πράσινη ενέργεια’’».

E, τότε, όταν θα μιλήσουν τα όπλα, ο Economist ίσως επιλέξει και μαλλί αφάνα για τη «Μόνα Λίζα» στο εξώφυλλό του – ποτέ δεν ξέρεις.