Ο Γιοάχιμ Χέρμαν, επικεφαλής του ψηφοδελτίου των γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών, δεν έκρυψε τα λόγια του | CSU
Επικαιρότητα

Grexit από Σένγκεν ζητεί το αδελφό κόμμα της Μέρκελ

Oι γερμανοί Χριστιανοκοινωνιστές -παραδοσιακοί σύμμαχοι της καγκελαρίου- ζητούν ανοικτά την αποπομπή της Ελλάδας λόγω της αδυναμίας της να ελέγξει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά της
Protagon Team

Tην αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν ζήτησε ο Γιοάχιμ Χέρμαν, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) στις επικείμενες γερμανικές εκλογές.

Σε συνέντευξή του στην Bild ο κορυφαίος υποψήφιος του αδελφού κόμματος της Ανγκελας Μέρκελ δεν κρύβει τα λόγια του: «Οι Έλληνες το λένε ανοιχτά: ‘Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας’. Τότε εγώ λέω: ‘Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να είναι μέρος του χώρου Σένγκεν εάν αυτό δεν λειτουργεί’».

«Όσο δεν μπορεί να ανταποκριθεί, θα πρέπει να ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι τα σύνορά μας», υποστηρίζει ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, για να λάβει την απάντησή του μέσω του ίδιου μέσου από τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους.

Κατά την άποψη του Πιστόριους η αδυναμία ελέγχου των ελληνικών συνόρων προκλήθηκε από την ίδια τη  Γερμανία όταν αδιαφορούσε για τις εκκλήσεις βοήθειας της Ελλάδας (και της Ιταλίας) όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Για την απώλεια ελέγχου ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι. Το προσφυγικό κύμα δεν άρχισε να έρχεται σε εμάς το 2015. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια Ιταλία και Ελλάδα ζητούσαν βοήθεια, αλλά εμείς αδιαφορήσαμε λέγοντάς τους: ‘Οι πρόσφυγες έρχονται σε εσάς, εσείς πρέπει να τους δώσετε άσυλο, έτσι προβλέπεται από τους κανόνες του Δουβλίνου’. Αντί να βοηθήσουμε, απλώς αδιαφορήσαμε για το προσφυγικό πρόβλημα. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Oι γερμανοί Χριστιανοκοινωνιστές έχουν και στο παρελθόν επικρίνει ανοικτά και με σφοδρότητα την προσφυγική πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να την απειλήσουν με προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.