Ο Μπεν Γουάλας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη | REUTERS/Remo Casilli
Επικαιρότητα

Γουάλας: Η Ουκρανία πρέπει να μάθει να πολεμά όπως η Δύση

Ο βρετανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι οι Ουκρανοί «χαραμίζουν» τα πυρομαχικά τους με το να ρίχνουν εκατοντάδες βλήματα για να καθηλώσουν μια ρωσική μονάδα, ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν «μόνο δύο ή τρία»
Protagon Team

Η Ουκρανία πρέπει να εκπαιδευτεί στον «δυτικό τρόπο» χρήσης πυρομαχικών, προκειμένου να μην εξαντληθούν τα αποθέματά της, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Αμυνας.

Ο Μπεν Γουάλας προειδοποίησε ότι τα στρατεύματα του Κιέβου θα μπορούσαν να ξεμείνουν από πυρομαχικά, εκτός εάν τα χρησιμοποιούσαν με μεγαλύτερη φειδώ ή εάν χρησιμοποιούσαν πυρομαχικά ακριβείας.

Μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με θέμα την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας προς την Ουκρανία

«Ο ρωσικός -ή σοβιετικός- τρόπος μάχης εστιάζει στη μεγάλη χρήση πυρομαχικών με μαζικούς βομβαρδισμούς πυροβολικού», σημείωσε ο Γουάλας και πρόσθεσε ότι Δύση και το ΝΑΤΟ δεν έχουν ακολουθήσει ποτέ αυτή την τακτική.

«Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών για να αμυνθεί, εν μέρει γι’ αυτό τους εκπαιδεύουμε να πολεμούν με δυτικό τρόπο. Αν μπορούν να είναι πολύ ακριβείς στη χρήση του πυροβολικού τους, αντί να πρέπει να χρησιμοποιήσουν εκατοντάδες βλήματα για να καθηλώσουν μια ρωσική μονάδα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο δύο ή τρία, επειδή μπορούν να δουν ακριβώς πού πέφτει η βολή. Ετσι, αν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί στο έδαφος».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υπολογίζεται ότι εκτοξεύουν περίπου 6.000 βλήματα πυροβολικού την ημέρα, ταχύτερα από ό,τι η Δύση μπορεί να τις ανεφοδιάσει. Οι Ρώσοι υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούν τριπλάσιες ποσότητες.

Ο Λόιντ Οστιν, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι πολλές χώρες της Δύσης θέλουν να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί σε τακτικές που θα μειώσουν την εξάρτησή τους από βλήματα πυροβολικού.

Ο Μπάστιαν Γκίγεριχ, διευθυντής αμυντικής και στρατιωτικής ανάλυσης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε ότι οιο ευρωπαίκες χώρες έχουν σήμερα τη δυνατότητα να παράγουν περίπου 300.000 βλήματα βαρέως πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών ετησίως.

Οι περισσότερες βιομηχανίες εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή τους φέτος κατά 50%, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Telegraph, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί προμήθειες και από χώρες εκτός Ευρώπης, ενώ πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιεί πυρομαχικά ακριβείας, όπως τα Excalibur με καθοδηγούμενο GPS.

Η ουικρανική αμυντική βιομηχανία έχει ξεκινήσει την κοινή παραγωγή βλημάτων πυροβολικού με μία χώρα της κεντρικής Ευρώπης, μέλος του ΝΑΤΟ και σχεδιάζει να συνεργαστεί και με άλλους εταίρους στην ανάπτυξη και παραγωγή όπλων και στρατιωτικού υλικού.

Η δήλωσε ότι ξεκίνησε την παραγωγή βλημάτων όλμου 120 χιλιοστών, πυρομαχικών που έχουν μεγάλη ζήτηση για την πολεμική προσπάθεια.

Η Ναταλία Σαντ, εκπρόσωπος της Ukroboronprom, είπε ότι τα εργοστάσια εργάζονται όλο το 24ωρο για την παραγωγή πυρομαχικών και ότι η εταιρεία αύξησε την παραγωγή σε διάφορους τύπους στρατιωτικού εξοπλισμού κατά πέντε έως οκτώ φορές το 2022 σε σύγκριση με το 2021.

Παράλληλα, ο Γουάλας ανακοίνωσε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα στείλουν πακέτο βοήθειας στο Κίεβο, αξίας περίπου 200 εκατ. λιρών, το οποίο θα περιλαμβάνει πυρομαχικά πυροβολικού, ανταλλακτικά αρμάτων μάχης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας.

Ο βρετανός υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι το πακέτο θα βοηθήσει σημαντικά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Την Τρίτη, η Γερμανία δήλωσε ότι θα επαναλειτουργήσει τις γραμμές παραγωγής πυρομαχικών 35 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται από τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard, 32 από τα οποία έχει στείλει το Βερολίνο στο Κίεβο.

Αν και πρόκειται για ένα παλιό σύστημα που σχεδιάστηκε για τον Ψυχρό Πόλεμο, τα γερμανικά Gepard έχουν δείξει ότι είναι εξαιρετικά στο να καταρρίπτουν τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed 136, τα οποία χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για να επιτεθούν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας και σε άλλες εθνικές υποδομές.

Ο γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα ξεκινήσει άμεσα την παραγωγή πυρομαχικών για τα Gepard.