Μετά την Πορτογαλία και η Ισπανία καταργεί το δικό της πρόγραμμα Golden Visa, προκειμένου, όπως είπε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση στη χώρα της Ιβηρικής.
Το νέο ευρωπαϊκό stop στην Golden Visa, έρχεται σε συνέχεια της γενικής σύστασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τερματιστούν τα συγκεκριμένα προγράμματα, επικαλούμενη κινδύνους ασφάλειας.
Οπως ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, η Μαδρίτη θα τερματίσει το πρόγραμμα Golden Visa για τους πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν περισσότερα από 500.000 ευρώ (541.200 δολάρια) για να αγοράσουν σπίτι στην Ισπανία.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα απονέμει στους πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ – χωρίς να λαμβάνουν υποθήκη – σε ισπανικά ακίνητα, ειδική άδεια που τους επιτρέπει να ζουν και να εργάζονται στη χώρα για τρία χρόνια.
«Σήμερα, 94 στις 100 τέτοιες βίζες συνδέονται με επενδύσεις σε ακίνητα (…) σε μεγάλες πόλεις που αντιμετωπίζουν μια πολύ πιεσμένη αγορά και όπου είναι σχεδόν αδύνατο να βρει αξιοπρεπή στέγη κάποιος απ’ όσους ήδη ζουν, εργάζονται και πληρώνουν τους φόρους τους εκεί», παρατήρησε ο Σάντσεθ.
Και ανακοίνωσε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την κατάργηση του καθεστώτος στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης, αφού μελετήσει σχετική έκθεση την οποία υπέβαλε το υπουργείο Στέγασης.
Η γειτονική Πορτογαλία αναθεώρησε πρόσφατα το δικό της σύστημα Golen Visa, αποκλείοντας τις επενδύσεις σε ακίνητα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη δική της στεγαστική κρίση.
Οσοι αλλοδαποί θέλουν να εξασφαλίσουν άδεια διαμονής στη χώρα μπορούν να τοποθετούν πλέον τα χρήματά τους σε επενδυτικά κεφάλαια.
Εκτιμάται ότι η χρυσή βίζα έχει προσελκύσει κεφάλαια 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (8 δισεκατομμύρια δολάρια) από την έναρξή της το 2012, με τα περισσότερα χρήματα να είναι από την Κίνα, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Περίπου το 90% αυτών των χρημάτων πήγαν σε ακίνητα, πυροδοτώντας στεγαστική κρίση λόγω της εκτίναξης των τιμών των κατοικιών.
Στην Ελλάδα η πρόσφατη αναθεώρηση του συστήματος με τη σχετική ρύθμιση που ήρθε στη Βουλή, προβλέπει ουσιαστικά Golden Visa «τριών ταχυτήτων».
Μεταξύ άλλων μπήκε ελάχιστο όριο τετραγωνικών μέτρων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (οι επενδύσεις μέσω Golden Visa θα μπορούν να γίνονται μόνο για ακίνητα επιφανείας 120 τ.μ. και άνω), ενώ όσα ακίνητα αγοράζονται με χρυσή βίζα, απαγορεύεται να διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.
Στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε όλα τα νησιά άνω των 3.000 κατοίκων και λοιπούς δημοφιλείς προορισμούς το ελάχιστο ύψος της επένδυσης αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.
Στην υπόλοιπη χώρα το όριο αυξάνεται στις 400.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ στις 250.000 ευρώ διαμορφώνεται για τα διατηρητέα ακίνητα και κτίρια.
Το ίδιο όριο θα ισχύει και για επενδύσεις σε βιομηχανικά ακίνητα που θα μετατραπούν σε κατοικίες.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης στη Βουλή, για το καθεστώς της Golden Visa στη χώρα μας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε με επιφύλαξη την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη να υπάρξει όριο 800.000 ευρώ και σε μικρότερα νησιά (όπως αυτά των δυτικών Κυκλάδων όπου, εκτός των άλλων, παρατηρείται ιδιαίτερο πρόβλημα με την οικοδομική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια).
Λαμβάνοντας υπόψη τις αξίες τις αγοράς, που είναι διαφορετικές στα μικρά νησιά, μας φαίνεται υπερβολικό το ποσό που προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης, παρατήρησε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ωστόσο επέμεινε στη θέση του υποστηρίζοντας «σε άλλη περίπτωση (…) υπηρετούνται συμφέροντα κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν ήδη στο τραπέζι μεγάλα πρότζεκτ real estate, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες».
Ανταπαντώντας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διερωτήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά «εάν θέλαμε να εξυπηρετήσουμε μεγάλα συμφέροντα, για να μπω δηλαδή στη συλλογιστική σας, δεν θα το κρατάγαμε στην Αθήνα το όριο χαμηλότερα; Δεν θα το κρατάγαμε σε άλλα πιο τουριστικά νησιά; Δηλαδή, μέσω των δυτικών Κυκλάδων κάναμε αυτό το σχέδιο, το δαιμόνιο, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το μεγάλα συμφέροντα;».
«Η ραγδαία αύξηση στις τιμές των ακινήτων οδήγησε στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το καθεστώς της Golden Visa. Μην μπερδευτείτε, μιλάω για την Ισπανία και την κυβέρνηση Σάντσεθ. Εκεί κυβερνούν οι Σοσιαλιστές με την Αριστερά βλέπετε», σχολίασε από την πλευρά του την Τρίτη ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.
Και για μία ακόμη φορά επανέλαβε πως η θέση της Νέα Αριστεράς είναι: Κατάργηση Golden Visa, τώρα. Περιορισμός του Airbnb. Προγράμματα για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια με ενεργειακή αναβάθμιση. Πρόγραμμα επιδότησης των νέων ανθρώπων για να αποκτούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγη.
Στα πλεονεκτήματα της Golden Visa στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες αλλαγές που ανακοινώθηκαν, αναφέρθηκε από την πλευρά της η διευθύνουσα Σύμβουλος της Premier-Realty, Κορίνα Σαία.
Ειδικότερα σε ενημερωτικό σημείωμα της εταιρείας επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα για την ελληνική Golden Visa:
– Είναι μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών επενδυτικών ορίων στην Ευρώπη.
– Απόκτηση ευρωπαϊκής κατοικίας, που παρέχει την ελευθερία να διαμένετε στην Ελλάδα και να ταξιδεύετε σε όλη τη ζώνη Σένγκεν (29 χώρες).
– Η διαμονή επεκτείνεται σε ολόκληρη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου, των παιδιών κάτω των 21 ετών και των γονέων του κύριου αιτούντος και της συζύγου.
– Ασφαλής επένδυση σε ευρώ, εξασφαλίζοντας μια επενδυτική σταθερότητα.
– Καμία απαίτηση φυσικής διαμονής στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τα προγράμματα διαμονής ορισμένων άλλων χωρών.
– Η άδεια διαμονής έχει απεριόριστη ισχύ. Με την απόκτηση της χρυσής βίζας, οι επενδυτές λαμβάνουν άδεια παραμονής για 5 χρόνια, η οποία μπορεί να ανανεώνεται εφόσον διατηρούν την επένδυσής τους.
– Δικαίωμα υποβολής αίτησης για υπηκοότητα μετά από επτά χρόνια διαμονής. Η κατοχή διαβατηρίου της ΕΕ παρέχει τη δυνατότητα σε κάποιον να ζει, να συνταξιοδοτείται, να εργάζεται και να σπουδάζει στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, καθώς και να ταξιδεύει χωρίς βίζα σε περισσότερες από 180 χώρες.
– Αμεση δυνατότητα εκμίσθωσης του επενδυτικού ακινήτου για πρόσθετο εισόδημα, που περιορίζεται σε μακροχρόνιες μισθώσεις.
– Διαμονή σε ένα ασφαλές κράτος της ΕΕ με λογικά έξοδα διαβίωσης και εξαιρετικό βιοτικό επίπεδο.
– Ευκαιρίες για μελλοντική μεταπώληση σε αυξημένες τιμές (εντός 5 ετών), με τα κεφαλαιακά κέρδη που προέρχονται από πωλήσεις ακινήτων να απαλλάσσονται επί του παρόντος από τη φορολογία.
– Διατήρηση του καθεστώτος φορολογικής κατοικίας, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa απαλλάσσει τους επενδυτές από την υποχρέωση καταβολής φόρων για το παγκόσμιο εισόδημά τους, εάν περνούν λιγότερες από 183 ημέρες ετησίως στην Ελλάδα. Οι επενδυτές παραμένουν υπεύθυνοι για τους φόρους που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία.