Eπισκέπτες θαυμάζουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο | Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images
Επικαιρότητα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα το 54% των Βρετανών

Περισσότεροι από τους μισούς εκ των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του Parthenon Project έκριναν ότι η συλλογή «ανήκει δικαιωματικά» στη χώρα μας. Η καμπάνια του νέου Οργανισμού που στοχεύει στην επανένωση των Γλυπτών «τρέχει» παράλληλα με την πρωτοβουλία της Βουλής των Λόρδων για τροποποίηση του νομικού καθεστώτος που απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο
Protagon Team

«Ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους λέει το 54% των Βρετανών ενώ μόλις το 16% έχει αντίθετη άποψη: Αυτό ήταν το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του BBC την Πέμπτη και πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του οργανισμού Parthenon Project. Ο ισχυρότερος λόγος για τον οποίο οι υποστηρικτές της επιστροφής είπαν το «ναι» ήταν γιατί η συλλογή γλυπτών «ανήκει δικαιωματικά στην Ελλάδα», κατά την ίδια έρευνα.

Πρόκειται για μία ακόμη θετική εξέλιξη στο πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επανασύνδεση των Γλυπτών του Φειδία, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει αποκτήσει μια πρωτοφανή δυναμική.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσκόπηση του YouGov στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανάλογα αποτελέσματα: το 59% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα ενώ μόλις το 18% απάντησε ότι ανήκουν στην Βρετανία.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, το Parthenon Project είναι ένας σχετικά νέος φορέας που στοχεύει στην επανένωση των Γλυπτών. Πιστεύει ότι η λύση στο αδιέξοδο είναι μία «πολιτιστική ανταλλαγή», ανέφερε το BBC.

Πρόσφατα, πρόεδρος του οργανισμού ορίστηκε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας των κυβερνήσεων Κάμερον, λόρδος Εντ Βέιζι. Ο Λόρδος Βέιζι, ο οποίος υπηρέτησε στο υπουργείο από το 2010 ως 2016, δήλωσε βέβαιος ότι «μια συμφωνία είναι εφικτή».

Σε άρθρο του δε στην εφημερίδα Times τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί τα μισά από τα γλυπτά για περισσότερα από 200 χρόνια. Του ζητήθηκε να τα επιστρέψει στην Αθήνα, ώστε να επανενωθούν ως ένα ενιαίο έργο τέχνης, για να μπορεί να τα δει κάποιος στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η Ελλάδα έχει απορρίψει προσφορές δανεισμού. Η ιδέα όμως μιας αμοιβαίας ανταλλαγής που θα περιλαμβάνει μια εναλλασσόμενη έκθεση στη γκαλερί Νταβίν με αντικείμενα που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ στο Λονδίνο ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο και είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας αυτής».

Στη Βουλή των Λόρδων η συζήτηση για αλλαγή του νόμου απαγόρευσης επιστροφής αρχαιοτήτων

Εξάλλου, την ίδια ημέρα, στη Βουλή των Λόρδων ξεκίνησε μια πρώτη συζήτηση για την αλλαγή νόμου που απαγορεύει την επιστροφή αρχαιοτήτων στον τόπο προέλευσης τους.

«Αυτή είναι ίσως ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη καθώς αν προχωρήσει η διαδικασία και τελικά αλλάξει και ο νόμος του 1963 που απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ ΜΠΕ στο Λονδίνο Ισαάκ Καριπίδη.