Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να επιστραφούν προσωρινά στην Ελλάδα με αντάλλαγμα αρχαιότητες της χώρας μας που δεν έχουν βρεθεί ποτέ ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο Οσμπορν έκανε αυτή τη δήλωση ενώπιον της επιτροπής Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού του βρετανικού Κοινοβουλίου, απαντώντας στην κριτική της ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την προβληματική φύλαξη των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο προσφάτως έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας, όταν έγινε γνωστή η κλοπή χιλιάδων εκθεμάτων από τις συλλογές του.
Οπως έγραψε η Evening Standard, «η Ελλάδα διεξάγει εδώ και δεκαετίες εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα, στην κορυφή της Ακρόπολης, στην Αθήνα», καθώς η ελληνική πλευρά διαμηνύει «ότι αποκτήθηκαν παράνομα» από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του μουσείου επιχείρησε να υπεραμυνθεί των βρετανικών θέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αν ήταν ένα «εύκολο πρόβλημα ως προς τη λύση του, θα είχε λυθεί τη δεκαετία του 1810», όταν ο λόρδος Ελγιν μετέφερε τις αρχαιότητες από τα εδάφη της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην πατρίδα του, «και έκτοτε». Πρόκειται, ωστόσο, για «ένα πρόβλημα με το οποίο έχουν παλέψει οι βρετανικές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων».
Υποστήριξε, όμως, πως επιθυμεί να διερευνήσει μια ρύθμιση βάσει της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αντικείμενο διαφωνίας 200 ετών ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, θα επέστρεφαν στην Ελλάδα.
«Νομίζω ότι αξίζει να διερευνηθεί –και έχω συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό– αν υπάρχει κάποιου είδους ρύθμιση που θα επέτρεπε σε ορισμένα από τα Γλυπτά να περνούν μέρος του χρόνου τους στην Ελλάδα. Και ποια θα ήταν η εταιρική σχέση που θα γεννιόταν από αυτό».
«Δεν είναι μια ιδιαίτερα ευτυχής κατάσταση να έχουμε αυτή την αντιπαράθεση με την Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες, με συνέπεια το εύρος της επιστημονικής έρευνας και της συνεργασίας που έχουμε με πολλές άλλες χώρες να μην υπάρχει (στη σχέση μας) με ορισμένα ελληνικά μουσεία» προσέθεσε.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σωστή συνεργασία, που θα σήμαινε ότι αντικείμενα από την Ελλάδα θα έρθουν εδώ, αντικείμενα που δυνητικά δεν έχουν φύγει από την Ελλάδα πριν και σίγουρα δεν έχουμε δει ποτέ, ενώ αντικείμενα από τη συλλογή του Παρθενώνα πιθανόν να πηγαίνουν στην Ελλάδα» συνέχισε.
Ο Οσμπορν επικαλέστηκε, μάλιστα, δημοσκοπήσεις που «δείχνουν ότι οι βρετανοί πολίτες δεν είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία μόνιμα», σύμφωνα με τη Daily Mail. Αντίθετα, οι μετρήσεις έδειξαν ότι «η πλειοψηφία του κοινού θα ήθελε να δει κάποια μορφή συμφωνίας και συνεργασίας».
Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν προς το «κοινό όφελος» της Ελλάδας και της Βρετανίας, επέμεινε, υπερασπιζόμενος την πρότασή του, η οποία –κατά την εφημερίδα– τον έχει φέρει σε σύγκρουση με τη βρετανική κυβέρνηση.