Για αναβίωση ξεπερασμένων στερεοτύπων κατηγόρησε τον Economist ο πρέσβης της Ιταλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με αφορμή το εξώφυλλο της τελευταίας έκδοσης του περιοδικού, η οποία επικεντρώνεται στον πολιτικό χάος στη Βρετανία.
Στο εν λόγω εξώφυλλο ο Economist παρουσίασε τη Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε από το πρωθυπουργικό αξίωμα 45 ημέρες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ντυμένη ρωμαίο εκατόνταρχο να κρατά μία πιρουνιά μακαρόνια στο ένα χέρι και στο άλλο μία ασπίδα σε σχήμα πίτσας, η οποία απεικονίζει τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό τον τίτλο «Welcome to Britaly».
Το εβδομαδιαίο έντυπο περιέγραψε τη Βρετανία ως μία χώρα που ταλανίζεται από «την πολιτική αστάθεια και το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης καταλήγοντας υποταγμένη στις αγορές» και θύμισε στους αναγνώστες του ότι το 2012 η Τρας είχε χρησιμοποιήσει την Ιταλία ως παράδειγμα προς αποφυγήν λόγω του «διογκωμένου δημόσιου τομέα, της χαμηλής ανάπτυξης και της χαμηλής παραγωγικότητας» της.
Το εξώφυλλο εξόργισε πολλούς Ιταλούς, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη Ινιγκο Λαμπερτίνι, σύμφωνα με τον Guardian.
Μάλιστα ο Λαμπερτίνι απέστειλε επιστολή στον Economist στην οποία ανέφερε ότι το εξώφυλλο ήταν «εμπνευσμένο από τα παλαιότερα στερεότυπα».
«Αν και τα μακαρόνια και η πίτσα είναι τα πιο περιζήτητα τρόφιμα στον κόσμο, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής στην Ευρώπη, για το επόμενο εξώφυλλο θα σας προτείναμε να αντλήσετε ιδέες, για αλλαγή, από τους τομείς της αεροδιαστημικής, της βιοτεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας ή των φαρμακευτικών προϊόντων. Οποια και αν ήταν η επιλογή, θα περιέγραφε με μεγαλύτερη ακρίβεια την Ιταλία, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον όχι και τόσο κρυφό θαυμασμό σας για το οικονομικό μας μοντέλο», επεσήμανε.
Σχολιαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επίσης θεώρησαν το εξώφυλλο «αλαζονικό» ή και «προσβλητικό», αλλά δεν έλλειψε και το χιούμορ. «Αν σας προσβάλλει το εβδομαδιαίο εξώφυλλο του Economist, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί όταν συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν αγγούρια σε αυτή την πίτσα!», αστειεύτηκε ένας χρήστης του Twitter.