Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου της COP26 για το κλίμα, καλώντας τους συμμετέχοντες να «σώσουν την ανθρωπότητα» από την κλιματική αλλαγή για να σταματήσουμε να σκάβουμε «τους δικούς μας τάφους».
«Είναι ώρα να πούμε ‘Αρκετά’», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ απευθυνόμενος στους συνέδρους από όλο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν στη Γλασκώβη στο πλαίσιο της COP26.
«Αρκετά με την κακοποίηση της βιοποικιλότητας. Αρκετά με το σκοτώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό με τον άνθρακα. Αρκετά με το διαχειριζόμαστε τη φύση ως αποχωρητήριο. Αρκετά με το να καίμε, να κάνουμε γεωτρήσεις και εξορύξεις ακόμα βαθύτερα. Σκάβουμε τους ίδιους τους τάφους μας», είπε σε υψηλούς τόνους.
Αντί να συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τον πλανήτη, «επιλέξτε να προστατεύσετε το μέλλον μας και να σώσετε την ανθρωπότητα», πρόσθεσε.
«Η δέσμευση χρηματοδότησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Αυτό είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας», υπογράμμισε.
«Χαιρετίζω τις προσπάθειες του Καναδά και της Γερμανίας για να μας βοηθήσουν να φτάσουμε εκεί. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά καθυστερεί τη μεγαλύτερη υποστήριξη για χρόνια, χωρίς σαφείς εγγυήσεις. Αλλά πέρα από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται πολύ μεγαλύτερους πόρους για την καταπολέμηση της Covid-19, την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και την επιδίωξη βιώσιμης ανάπτυξης», είπε ακόμη.
Εμφαση πρέπει να δοθεί σε εκείνους που «υποφέρουν περισσότερο, δηλαδή οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη, χρειάζονται επείγουσα χρηματοδότηση. Περισσότερη δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα, περισσότερη αναπτυξιακή βοήθεια στο εξωτερικό, περισσότερες επιχορηγήσεις και ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα έχει «οδηγηθεί στα όρια» από τον «δικό μας εθισμό στα ορυκτά καύσιμα». Ιδιαίτερα για τα νησιωτικά κράτη, που απειλούνται από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, τυχόν αποτυχία της Cop26 να εντείνει τις προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα αντιστοιχεί με «θανατική καταδίκη».