Το «ραντεβού» της Σουηδίας με το ΝΑΤΟ ήταν κλεισμένο προ πολλού: το καρέ, τραβηγμένο το 2022, δείχνει αμερικανούς πεζοναύτες στο Γκότλαντ | Narciso Contreras/Anadolu Agency via Getty Images
Επικαιρότητα

Γκότλαντ: Το ΝΑΤΟϊκό φρούριο που θα σταματήσει τη Ρωσία

Επειδή το σουηδικό νησί της Βαλτικής βρίσκεται απέναντι από το Καλίνινγκραντ θα μετατραπεί σε οχυρό της Ατλαντικής Συμμαχίας: θα ελέγχει την περιοχή, ακόμη και υποβρυχίως, ώστε να αποτρέψει τυχόν ρωσική επίθεση εναντίον των σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών
Protagon Team

Η Σουηδία θα ενισχύσει τη στρατιωτική  παρουσία της στο κρίσιμο από στρατηγικής απόψεως νησί Γκότλαντ της Βαλτικής. Την παραπάνω κατηγορηματική δήλωση έκανε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, κατά την επίσημη τελετή ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ – στις 11 του μηνός η σουηδική σημαία υψώθηκε στο κεντρικό κτίριο του ΝΑΤΟ δίπλα στις σημαίες των υπολοίπων 31 μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Κρίστερσον και Στόλτενμπεργκ στην πανηγυρική 11η Μαρτίου των Βρυξελλών (REUTERS/Yves Herman)

«Το Γκότλαντ ήταν πάντα σημαντικό» είπε ο Κρίστερσον, σχολιάζοντας τα θέματα που αναμένονται να αναλυθούν στο ΝΑΤΟ. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα για το πού ακριβώς θα επικεντρωθούμε, ιδίως σε ό,τι σχετίζεται με τη Βαλτική. Μιλάμε για την παρουσία δυνάμεων στο Γκότλαντ, για την επιτήρηση της περιοχής και για τις υποβρύχιες δυνατότητες».

Απέναντι από το Καλίνινγκραντ

Το νησί απέχει μόλις 300 χιλιόμετρα από το Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική (βλέπε χάρτη), τον οποίο οι στρατιωτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «αχίλλειο πτέρνα του ΝΑΤΟ» στη συγκεκριμένη γωνιά της Ανατολικής Ευρώπης. Η ρωσική τηλεόραση, έγραψε η Corriere della Sera προβάλλοντας την είδηση για το Γκότλαντ, έχει πει αρκετές φορές ότι το συγκεκριμένο νησί ενδέχεται να καταστεί στόχος αν η Ρωσία επιχειρήσει εισβολή στα κράτη της περιοχής. Ωστόσο «τώρα το Γκότλαντ θα γίνει το ΝΑΤΟϊκό τείχος που θα σταματήσει τα όποια σχέδια της Ρωσίας».

Το Γκότλαντ «βλέπει» κατευθείαν το Καλίνινγκραντ

Η Σουηδία έγινε το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ στις 7 Μαρτίου, μόλις υπέβαλε στις ΗΠΑ το έγγραφο προσχώρησής της στη Συμμαχία.  Ο γενικός γραμματέας της, Γιένς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός την εγκατάλειψη από πλευράς Σουηδίας της παροιμιώδους ουδετερότητάς της, η οποία διήρκεσε περισσότερα από 200 χρόνια.

Γκότλαντ, Οκτώβριος 2023. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον (στο κέντρο), η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Τζόνας Γκαρ Στέρε, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και πολιτικό προσωπικό από άλλες Δυτικές χώρες επιθεωρούν λόχο του σουηδικού στρατού (EPA/Anders Wiklund)