Η εποχή του μοιάζει μακρινή -έχουν περάσει 25 χρόνια από τη διάλυση της ΕΣΣΔ- και ο ίδιος αρκετά γερασμένος, αλλά οι προειδοποιήσεις του εισακούονται ακόμη.
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη στάση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. Υποστηρίζει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία οξύνει τη διαμάχη Ρωσίας και Δύσης και απειλεί να μετατρέψει τον ψυχρό πόλεμο σε έναν θερμό πόλεμο.
Αφορμή για την παρέμβαση του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη ήταν η απόφαση του ΝΑΤΟ, κατά την τελευταία σύνοδο των ηγετών του στη Βαρσοβία, να εγκαταστήσει στα κράτη-μέλη του στην ανατολική Ευρώπη άλλους 4.000 στρατιώτες και γενικότερα να ενισχύσει την παρουσία του σε μια περιοχή που για τη Μόσχα είναι η γεωπολιτική «αυλή» της εδώ και δεκαετίες.
Ο Γκορμπατσόφ τονίζει ότι η απόφαση και η ρητορική όσων ειπώθηκαν στην Πολωνία «φωνάζουν από μακριά την επιθυμία σχεδόν να κηρύξουν πόλεμο στη Ρωσία». Προσθέτει δε ότι «μιλάνε για άμυνα, αλλά προετοιμάζουν επιθετικές επιχειρήσεις» και ότι τα δυτικά και τα ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται σε απόσταση βολής το ένα από το άλλο.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Echo Moskvy, ο πρώην ηγέτης είπε μάλιστα ότι, αν αυτή η κρίση κλιμακωθεί σε πόλεμο, «αυτός θα είναι και ο τελευταίος πόλεμος». Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, είναι «μυωπικές και επικίνδυνες», επιμένοντας σε παλαιότερες δηλώσεις του.
«Αυτά τα βήματα», εκτίμησε ακόμη ο Γκορμπατσόφ, «οδηγούν στην ένταση και στη διάσπαση. Η Ευρώπη και ο κόσμος διχάζονται, αυτό δεν είναι το σωστό μονοπάτι για την παγκόσμια κοινότητα». Ωστόσο, «υπάρχουν ακόμα τρόποι για να αποφευχθεί η σύγκρουση», καλώντας σε μετριοπάθεια, επιμονή στο διάλογο ενώ ζήτησε ειδικά από τη Μόσχα να επιστρέψει στο τραπέζι την διαπραγματεύσεων και να μην απαντά σε προκλήσεις.
Την περασμένη Παρασκευή οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να εγκατασταθούν στρατιώτες σε χώρες της Βαλτικής και στην ανατολική Πολωνία, αλλά και να εντείνουν τις εναέριες και θαλάσσιες περιπολίες σε μια προσπάθεια να αμυνθούν κατά της «ρωσικής επιθετικότητας».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πάντως ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία «δεν απειλεί καμία χώρα, δεν θέλουμε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, δεν θέλουμε μία κούρσα εξοπλισμών, δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση. Και όπως πρόσθεσε: «η Ρωσία δεν είναι στρατηγικός εταίρος· δεν είμαστε μεν με τη Ρωσία στην στρατηγική συνεργασία που θα επιδιώκαμε αλλά δεν είμαστε και σε ψυχροπολεμική κατάσταση».