Ενα ισχυρό -και έντονα απαισιόδοξο- μήνυμα για το μέλλον του κόσμου μεταφέρει σε άρθρο του ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος καλεί τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεργαστούν για το καλό του κόσμου.
Σε άρθρο του στο περιοδικό Time ο Γκορμπατσόφ διαπιστώνει ότι «όλα μοιάζουν σαν να προετοιμάζεται ο κόσμος για πόλεμο».
Ο κόσμος, γράφει αρχικά ο 84χρονος ηγέτης, «κατακλύζεται από προβλήματα και οι πολιτικοί μοιάζουν να τα έχουν χαμένα». Κατά τον ίδιο, το πλέον επείγον πρόβλημα των ημερών μας είναι «η στρατιωτικοποίηση της πολιτικής και η νέα κούρσα των εξοπλισμών» ενώ χαρακτηρίζει την αναστροφή αυτής της κούρσας «κορυφαία προτεραιότητα».
Μιλά για μια επικίνδυνη κατάσταση την ώρα που όλο και περισσότεροι στρατιώτες μεταφέρονται στην Ευρώπη, φέρνοντας επικίνδυνα κοντά τη μία στην άλλη τις ΝΑΤΟϊκές με τις ρωσικές δυνάμεις.
Ολα αυτά την ώρα που συρρικνώνονται οι προϋπολογισμοί για κοινωνικές δαπάνες και, αντίστοιχα, «βρίσκονται πιο εύκολα τα λεφτά για συμβατικά όπλα με την δυνατότητα καταστροφής που έχουν τα πυρηνικά».
Ολα όμως «θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά», τονίζει
Σε αυτό το κλίμα όπου όλοι «μοιάζουν να ετοιμάζονται για πόλεμο» , ο Γκορμπατσόφ υπενθυμίζει ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1980 μαζί με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν είχαν αρχίσει μια διαδικασία για την μείωση της πυρηνικής απειλής. Οι δύο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία, αποφάσισαν να συρρικνώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια κατά 80%, χωρίς να απειλείται η ασφάλεια της κάθε χώρας, ενώ ελαχιστοποιούνταν ο κίνδυνος κατά λάθος έναρξης πολέμου.
«Σήμερα», γράφει ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ, «η πυρηνική απειλή μοιάζει να ξανά πραγματική»
Οι σχέσεις ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις εδώ και χρόνια «πάνε από το κακό στο χειρότερο» και οι υποστηρικτές των εξοπλισμών «τρίβουν τα χέρια τους», γράφει.
Η μόνη διέξοδος από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι η επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου με στόχο τις κοινές αποφάσεις και την κοινή δράση.
Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ένας μόνο από τους κοινούς στόχους, γράφει σχετικά ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. «Για άλλη μια φορά, πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη του πολέμου, στο σταδιακό περιορισμό της κούρσας των εξοπλισμών και στη μείωση των οπλοστασίων.
«Οι πόλεμοι πρέπει να απαγορευτούν, γιατί κανένα από τα παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν λύνεται με πόλεμο, ούτε η φτώχεια, ούτε το περιβάλλον, η μετανάστευση, η αύξηση του πληθυσμού και η εξάντληση των φυσικών πόρων».
Κλείνοντας το άρθρο, ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ καλεί σε μια συνάντηση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) σε επίπεδο αρχηγών κρατών για να υιοθετήσουν διακήρυξη που θα ορίζει ότι ο πόλεμος με πυρηνικά είναι ανεπίτρεπτος.
Αν απαλλάξουμε τον κόσμο από αυτόν τον φόβο «σημαίνει ότι θα κάνουμε τους ανθρώπους πιο ελεύθερους. Αυτό πρέπει να γίνει κοινός στόχος», γράφει και προειδοποιεί ότι «η ώρα για την απόφαση και τη δράση είναι ώρα».