Αποψη του πλήθους στον χώρο του πενθήμερου μουσικού φεστιβάλ, σε αεροφωτογραφία τραβηγμένη στις 21 Ιουνίου, την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του | Kate Green/Getty Images
Επικαιρότητα

Γκλάστονμπερι: Τι σκαρφίζονται οι «τσαμπατζήδες» για να μπουν στο φεστιβάλ

Από υπόγειες σήραγγες κάτω από τον περιμετρικό φράχτη ύψους τεσσάρων μέτρων μέχρι... ιπτάμενες απόπειρες παράνομης εισόδου: οι μουσικόφιλοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να παρακολουθήσουν κάθε χρόνο την περίφημη διοργάνωση (21-25 Ioυνίου) χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο
Protagon Team

Σκάβουν σήραγγες σαν τους φυλακισμένους που θέλουν να δραπετεύσουν, χρησιμοποιούν γάντζους και ειδικές ελαφριές σκάλες για να σκαρφαλώσουν τον περιμετρικό τοίχο ύψους τεσσάρων μέτρων, κολυμπούν στο ποτάμι μέσα στο σκοτάδι για να μην τους δει το προσωπικό ασφαλείας, φορούν μοτέρ στην πλάτη και πετούν πάνω από την περίφραξη. Ολα αυτά για να μπουν στο περίφημο φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι, που εφέτος ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 25 του μήνα, χωρίς να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τους Times, κάποιοι στήνουν σκηνές ακριβώς μπροστά στον φράχτη για να κρύψουν την είσοδο σε τούνελ που σκάβουν από κάτω. Το προσωπικό ασφαλείας παρακολουθεί την περιοχή από πύργους διάσπαρτους κατά μήκος του φράχτη, ο οποίος θυμίζει εκείνον στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Η Sunbelt Rentals, η εταιρεία που σχεδίασε και εγκατέστησε τον τοίχο, τον περιγράφει ως «σχεδόν αδιαπέραστο»: «Με ύψος 4,12 μέτρα και μήκος 7,8 χλμ., ο φράχτης έχει μοναδικά χαρακτηριστικά υψηλής ασφαλείας, όπως έναν δρόμο στην εξωτερική περίμετρο για να μην σκάβουν σήραγγες, και προεξοχές με κλήση ώστε να μην μπορούν να σκαρφαλώνουν».

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί επιχειρούν να μπουν παράνομα, είτε γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν εισιτήριο είτε γιατί δεν μπορούν να βρουν, καθώς εξαφανίζονται μέσα σε λίγη ώρα.

Ενας από τους 20 πύργους με φύλακες που υπάρχουν εσωτερικά του φράχτη (Ki Price)

Το 2022, η εταιρεία σεκιούριτι που είχε αναλάβει την ασφάλεια του φεστιβάλ κλήθηκε να παρέμβει σε 127 περιστατικά παράνομης εισόδου.

Περιμετρικά του φράχτη, στο εξωτερικό μέρος, βρίσκονται 35 σημεία με προσωπικό ασφαλείας στο έδαφος, συνήθως άνδρες, και στο εσωτερικό του φράχτη 20 πύργοι με φύλακες, συνήθως γυναίκες.

Οι υπάλληλοι δουλεύουν 12ωρες βάρδιες και έχουν δωρεάν είσοδο στο φεστιβάλ, ενώ υπάρχουν και πιο έμπειροι φύλακες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και οχήματα περιπολίας.

Μουσικόφιλοι ξεκουράζονται ανάμεσα στις συναυλίες, εσωτερικά του φράχτη (Reuters)

Δύο από τις πολλές απόπειρες εισόδου που έχουν μείνει στην ιστορία του φεστιβάλ έγινε από τον Ντέιβιντ Χορ, και μάλιστα σε διαφορετικές χρονιές, το 2010 και το 2015.

Ο Χορ προσπάθησε να πετάξει πάνω από τον φράχτη φορώντας ένα μοτέρ στην πλάτη. Το 2015 προσγειώθηκε κοντά σε ένα έκπληκτο κοινό που παρακολουθούσε τον Κάνιε Γουέστ στην κεντρική σκηνή.

Μουσικόφιλοι με εισιτήριο εισέρχονται στο φετινό φεστιβάλ, έτοιμοι να κατασκηνώσουν (Reuters)

Ο Χορ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 400 λιρών από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας για παράνομη πτήση.

Πέρυσι, ο Ζακ Αλσοπ, ένας YouTuber με 1,3 εκατομμύρια ακολούθους, πέρασε μέσα από ένα κενό στον φράχτη, αφού είχε περάσει έξι ώρες μέσα στο διπλανό ποτάμι περιμένοντας να βραδιάσει, ώστε να μπει απαρατήρητος.

Μία από τις σκηνές του φεστιβάλ και στο βάθος οι σκηνές όσων διαθέτουν εισιτήριο (Reuters)

Σε ερώτηση των Times, οι διοργανωτές του φεστιβάλ δήλωσαν ότι «σε στενή συνεργασία με την αστυνομία, έχουμε ισχυρά μέτρα ασφαλείας γύρω από τον χώρο και την περίμετρο για να διατηρήσουμε τους επισκέπτες του φεστιβάλ ασφαλείς και τον χώρο ασφαλή».