«Δεν ανησυχώ, θα συνεργαστώ με τις αμερικανικές αρχές» σε περίπτωση που έλθει επίσημο αίτημα από την Τουρκία για την έκδοσή του εκεί δηλώνει ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και έχει στοχοποιηθεί από τον πρόεδρο Ερντογάν σαν (όχι και τόσο) αφανής υποκινητής του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Ο Γκιουλέν, μιλώντας στην Corriere della Serra, επιμένει στο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι δηλητηριασμένος από την εξουσία και ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να τον κρατήσει σε ένα πλαίσιο νομιμότητας.
Στην πρώτη θητεία του ο Ερντογάν πέρασε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έφεραν τη χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη, λέει ο Γκιουλέν. Εξάλλου, υπενθυμίζει ότι ως και το 2002 το κόμμα του Ερντογάν ήταν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ένταξης στην ΕΕ.
«Δεν μετανιώνω που υποστήριξα αυτές τις μεταρρυθμίσεις· αν τις υποστήριζε κάποιο άλλο κόμμα, θα το υποστήριζα και εγώ. Εκ των υστέρων μετανιώνω που πίστεψα ότι (στο κόμμα του Ερντογάν) ήταν ειλικρινείς στο ότι θα υλοποιήσουν όσα υπόσχονταν», λέει.
«Φαίνεται, ωστόσο, ότι μένοντας στην εξουσία για πολύ καιρό, ο πρόεδρος και το κόμμα του υποφέρουν από δηλητηρίαση που έφερε η εξουσία», τονίζει ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας.
Η έκδοση στην Τουρκία δεν έχει κατατεθεί σαν αίτημα από την Αγκυρα στις ΗΠΑ, αναφέρει σε άλλο σημείο ο Γκιουλέν, σε κάθε περίπτωση όμως «είναι εντελώς σαφές ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη, πράγμα που θα φανεί από τα δεδομένα». Οι αμερικανικές αρχές πιστεύει ότι θα ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες.
«Επανειλημμένα έχω αποκηρύξει το πραξικόπημα και έχω απορρίψει κάθε αναφορά σε εμπλοκή μου σε αυτό», αναφέρει σχετικά ενώ αρνείται ότι οι οπαδοί του θα μπορούσαν να είναι αυτοί που έχουν σχέση με το πραξικόπημα. «Αν πρόσωπα που είναι κοντά στην κοσμοθεωρία μου σχετίζονται με το πραξικόπημα, θα ήταν προδοσία των κεντρικών ιδεωδών μου».
Θεωρεί μάλιστα ότι το κίνημα Hizmet, το οποίο κατευθύνει, είναι στην Τουρκία θύμα ενός κυνηγιού μαγισσών, που έχει επιταθεί δραματικά μετά το πραξικόπημα. «Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία» παραμένουν φιλικές με το κίνημα, υπενθυμίζει σχετικά.
Ο Γκιουλέν δηλώνει, τέλος, υπέρμαχος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, την οποία προοπτική βλέπει σαν ένα τρόπο που θα διασφαλίσει την προστασία της δημοκρατίας και των θεμελιωδών ελευθεριών στην Τουρκία. Η ένταξη στην ΕΕ, προσθέτει ακόμη, θα βοηθούσε και ομάδες μέσα στην Τουρκία που παραμένουν καταπιεσμένες, καθώς θα ανάγκαζε τον Ερντογάν να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα.
Ο ιμάμης εκτιμά δηλαδή ότι και η ενταξιακή πορεία και η ίδια η ένταξη θα κρατούσαν τον Ερντογάν εντός ενός πλαισίου νομιμότητας, παρόλο που ο πρόεδρος πρόσφατα, μετά το πραξικόπημα, άρχισε πλέον να φλερτάρει έντονα και ανοιχτά με την ιδέα να επαναφέρει την θανατική ποινή «αφού το ζητά και ο λαός».