Πορ ντυ Σολέιγ, όπως λέμε… Βούτα;
Οι βρετανικοί Times σε εκτενές άρθρο τους καταγγέλλουν ότι ασυνείδητοι σκιέρ με ορειβατικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας κάνουν… κόντρες στις χιονοδρομικές πίστες του γαλλικού χειμερινού θερέτρου, όπως γίνεται και στα καθ’ ημάς με τα αντίστοιχα «φτιαγμένα» αυτοκίνητα στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των υπολοίπων σκιέρ γύρω τους.
Οι σκιέρ, που φορούν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, έχουν προκαλέσει τόσο χάος μέσα σε μια και μόνη ορειβατική σεζόν ώστε, όπως σημειώνει η εφημερίδα, σημειώθηκαν οι αριθμοί-ρεκόρ των 12.000 περιστατικών και των 144.000 (!) τραυματισμών – στην συντριπτική τους πλειοψηφία στις πίστες μέτριας και μεγάλης δυσκολίας.
Οι νεαροί αυτοί σκιέρ, ως επί το πλείστον «γκατζετάκηδες» και λάτρεις της νέας ορειβατικής τεχνολογίας, χρησιμοποιούν υπερσύγχρονο εξοπλισμό όπως το κράνος Mohawk.
Το εν λόγω κράνος, εξοπλισμένο με κάμερες και άλλες λειτουργίες όπως ταχύτητα, υπολογισμούς υψομέτρου ή καρδιακούς παλμούς, επιτρέπει στους σκιέρ να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και να χρησιμοποιούν τις πλαγιές ως αγωνιστικές πίστες – γεγονός που τους καθιστά αυτοστιγμεί επικίνδυνους.
Οι καταγγελίες έρχονται μετά από δυο δυσάρεστα περιστατικά στις γαλλικές Άλπεις, τον θάνατο ενός Βρετανού μετά από δυνατή σύγκρουση με έναν άλλον σκιέρ και τον σοβαρό τραυματισμό ενός επτάχρονου κοριτσιού μετά από σφοδρή σύγκρουση με έναν snowboarder, ο οποίος μάλιστα την εγκατέλειψε αβοήθητη στην πίστα.
«Χάρη στα σύγχρονα εργαλεία, πολλοί σκιέρ μπορούν να μάθουν να κάνουν σκι σε πολύ συντομότερο διαστημα και ως εκ τούτου πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν αντίστοιχα σκι με μεγάλες ταχύτητες. Είναι τρελό. Πολλοί σκιέρ πλέον χρησιμοποιούν γκάτζετ για να μετρούν την ταχύτητά τους και στη συνέχεια κάνουν διαγωνισμούς με τους φίλους τους ως προς το ποιος θα νικήσει – συχνά δε, σε πλαγιές όπου υπάρχουν οικογένειες και παιδιά», τόνισε στην βρετανική εφημερίδα ο δάσκαλος σκι Μίκαελ Τις.
Ο βρετανός εκπαιδευτής σκι Γιούαν Χιλ προχωρεί ακόμη περισσότερο και ζητά να γίνουν μέχρι και… περιπολίες βουνού.
«Η απίστευτη αλαζονεία και η έλλειψη σεβασμού από τους πιο έμπειρους σκιέρ προς τους πιο νέους ή τους μαθητευόμενους καθώς και η έλλειψη ελέγχου από τα ίδια τα θέρετρα, όλα αυτά έχουν πλέον μετατρέψει τις χιονοδρομικές πίστες σε εξαιρετικά επικίνδυνες», καταλήγει.