Στα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη λοίμωξη Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, και αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα (εδώ), αναφέρθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
«Εχουμε καλά νέα. Εκτός από τα μονοκλωνικά που παίρνουν τον δρόμο τους, έχουμε και νέα φάρμακα για την Covid. Είναι σε φάση μελέτης, αλλά τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Αρα, θα έχουμε θεραπευτικά μέσα στα χέρια μας», ανέφερε.
Η ίδια εκτιμά ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν οριοθετηθεί οι εγκρίσεις σε όλα όσα βρίσκονται σε προχωρημένη φάση κλινικών δοκιμών.
Σχετικά με τη δαπάνη τους, η κυρία Γκάγκα, τόνισε ότι φυσικά και θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, όπως άλλωστε συμβαίνει γενικά με τα ακριβά φάρμακα. «Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μία δόση από αυτά τα φάρμακα κοστίζει 2.000 ευρώ», τόνισε.
Αναφορικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου, διαβεβαίωσε για την επάρκεια κάλυψης του πληθυσμού. «Το ότι έχουμε 10 εκατομμύρια πολίτες και έχουμε εμβόλια για 10 εκατομμύρια πολίτες και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ασφάλεια σε ένα ποσοστό 90% τουλάχιστον. Και αν χρειαστεί και 3η δόση, μπορούμε να την έχουμε για όλον τον πληθυσμό της Ελλάδας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός είπε ότι θα ήταν καλό να χορηγηθεί σε όλο τον πληθυσμό. Είμαστε κοντά σε αυτό και συντασσόμαστε», επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Παράλληλα, υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη εμβολιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το εμβόλιο αποτελεί «πολύ μεγάλη ασπίδα. Δεν είμαστε τρομακτικά μακριά από τον στόχο εμβολιασμού του 70% με 80% του ενήλικου πληθυσμού. Νομίζω ότι έχει γίνει μια πολύ καλή κάλυψη. Σαφώς θέλουμε μεγαλύτερη. Αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε 157 διασωληνωμένους και από αυτούς τρεις (3) είναι εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό 92% είναι μη εμβολιασμένοι, όταν ήδη οι μισοί περίπου από τους ενήλικες έχουν εμβολιαστεί».
Μεταξύ άλλων, διέψευσε τα στοιχεία που μας κατατάσσουν στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης σε αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Αν δούμε συνολικά τον αριθμό των θανάτων», ανέφερε, «είμαστε πιθανόν στις πέντε χαμηλότερες στην Ευρώπη. Σε συνολικό αριθμό θανάτων είμαστε στις πέντε καλύτερες (χαμηλότερες) χώρες της Ευρώπης».