Τι έκανε η οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα στην Επταετία; Αυτό που ξεκίνησε στη Βουλή την Τετάρτη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνεχίστηκε από πολλά στελέχη της ΝΔ (βλέπε Αδωνι Γεωργιάδη, μεταξύ άλλων), δεν λέει να τελειώσει.
Φαίνεται δε πως η απάντηση του Πρωθυπουργού με την ανάρτησή του (εδώ) για τον πατέρα του –σε σχέση και με όσα του καταλόγισε ο κ. Μητσοτάκης για επιχειρηματικές σχέσεις με την Επταετία και τους συνταγματάρχες– δεν αρκούσε.
Ετσι, στην πάντα φιλόξενη για κυβερνητικά στελέχη εκπομπή της Κατερίνας Ακριβοπούλου στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης προσκλήθηκαν να μιλήσουν ο εξάδελφος του Πρωθυπουργού (και σύμβουλός του στο Μαξίμου) Γιώργος Τσίπρας και η αδελφή του Πρωθυπουργού, Ζανέτ.
Μάλιστα στην ΕΡΤ έντυσαν οπτικά το θέμα με εικόνες από το «Ψυχώ» του Χίτσκοκ και αποσπάσματα από την επίμαχη παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής!
Ο κ. Τσίπρας έκανε μια εκτενή αναφορά στη δράση του πατέρα του Ηρακλή καθώς και του θείου του Παύλου Τσίπρα (πατέρα του Πρωθυπουργού), τις δίκες σε βάρος τους αλλά και τη στήριξη και των δύο μεταπολιτευτικά στο ΠΑΣΟΚ, η οποία είπε ότι ήταν ανιδιοτελής –συμφέρει ωστόσο, ως υποδήλωση της πολυδιαφημισμένης στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία.
Ο εξάδελφος του Πρωθυπουργού ακόμη έκανε λόγο για βρώμικο πόλεμο, για fake news τα οποία υιοθέτησε τώρα η ΝΔ ενώ πρόσθεσε ότι «είναι εξαιρετικά θλιβερό αυτό που συνέβη. Πρέπει να υπάρξει μία αποκατάσταση. Αυτοί που συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτάκη, είτε δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, είτε δεν έχουν ηθικούς φραγμούς. Η ΝΔ απέτυχε σε όσα ισχυρίστηκε».
Για τις καταγγελίες ότι ο Παύλος Τσίπρας είχε επιχειρηματικές σχέσεις με τη χούντα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι και πριν από το 2015 εφημερίδες είχαν γράψει για το υποτιθέμενο παρελθόν, αλλά η ΝΔ δεν τα είχε υιοθετήσει. «Τώρα, φτάσαμε στο ατόπημα του κ. Μητσοτάκη, να το πει στη Βουλή. Το ατόπημα είναι πολύ μεγάλο και δεν αρκεί μία συγγνώμη», σημείωσε.
Πρόσθεσε δε ότι «αυτή την ιστορία ξεκίνησε, αν δεν χάνω επεισόδια, πρώτος ο κ. Λεβέντης, όταν έκανε αναφορά σε κάτι εκπομπές σε μικρά κανάλια, πριν βγει στη Βουλή, που έλεγε ότι ο θείος μου και ο πατέρας μου είχαν τον Σκαπανέα. Αργότερα το ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης, πριν βγούμε στην κυβέρνηση. Αυτό επαναλήφθηκε σε άλλα μέσα ακροδεξιά και στο “Μακελειό”. Μετά το υιοθέτησαν μέσα του κ. Μαρινάκη και πλέον το ανέφερε και ο κ. Μητσοτάκης.
» Τη συγγνώμη του Καρατζαφέρη δεν την θυμάμαι. Σίγουρα όμως δεν υπήρξε συνέχεια. Ο πατέρας μου και ο θείος αναλάμβαναν δημόσια έργα, από πριν τη χούντα και στη διάρκεια της χούντας είχαν πολλά προβλήματα. Πριν πέσει η χούντα, αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα, διότι δεν έπαιρναν έργα.
» Ο θείος μου και ο πατέρας μου δεν είχαν καμία σχέση με τον Σκαπανέα. Είναι απολύτως ψευδές. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ακριβώς αυτό, αλλά η ιστορία συνεχίστηκε με τον κ. Γεωργιάδη και άλλους».
» Το 1972 ο πατέρας και ο θείος μου έφυγαν και επέστρεψαν μετά τη Xούντα».
Επισήμανε ακόμη ότι «υπάρχει κάτι άλλο που είναι πιο σοβαρό. Είναι πολύ μεγάλη αθλιότητα να κατηγορείται ένας άνθρωπος που είχε αντίσταση μέσα στη χούντα. Ο πατέρας μου, με το που έγινε το πραξικόπημα, το 1967, ενεργοποιήθηκε με άλλους από την Ένωση Κέντρου και ίδρυσαν τη ΔΕΚΑ, που έκαναν και ένοπλες ενέργειες. Ορισμένοι μάλιστα, λένε ότι ο πατέρας μου ήταν και από τους πιο ενεργούς.
» Συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 1967. Ο πατέρας μου συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 1968. Τότε είχαν συλληφθεί η μητέρα μου, ο θείος μου ο Παύλος (πατέρας του Αλέξη), για να συλλάβουν τον πατέρα μου. Θυμάμαι τον πατέρα μου να τρέχει να βοηθήσει στο Πολυτεχνείο. Αντίστοιχη ιστορία, αλλά λιγότερο ενεργός, είχε και ο θείος μου ο Παύλος. Μετά βοηθούσαν στο ΠΑΣΟΚ, δίχως να ζητούν εξαργύρωση γι’ αυτή τη βοήθεια».
Ο Γιώργος Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στη δίκη του πατέρα του και του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα.
«Ο Φοίβος Ιωαννίδης», είπε ο εξάδελφος του Πρωθυπουργού, «ένας από τους συντρόφους του πατέρα μου, φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τη χούντα. Μετά από αυτό, οι περισσότεροι απενεργοποιήθηκαν.
» Πρώτα απ’ όλα, πλούσιοι δεν υπήρξαμε ποτέ. Ούτε η δική μου οικογένεια, ούτε του θείου μου. Η βοήθεια στο ΠΑΣΟΚ ήταν ανιδιοτελής. Αυτό θυμάμαι.
» Τόσο τον πατέρα μου, όσο και τον θείο μου, είχαν την τύχη να τους γνωρίζουν χιλιάδες άνθρωποι και υπήρχε γενική εκτίμηση στο πρόσωπό τους. Εγώ περίμενα, τουλάχιστον από το ΚΙΝΑΛ, που γνώριζαν τον πατέρα μου και τον θείο μου, να βγουν να πουν κάτι. Έχουν πλησιάσει τόσο πολύ στη ΝΔ, που μάλλον δεν έχουν σχέση πλέον με το ΠΑΣΟΚ».
Σχετικά με τις σχέσεις του πατέρα του με το ποδόσφαιρο είπε ότι «ο πατέρας μου ήταν πολύ δραστήριος, είχε εμπλακεί και στα διοικητικά του ΟΦΗ. Μετά την καταδίκη του το 1968, έμεινε για ένα διάστημα στην Κρήτη. Αργότερα βρέθηκε στην Αθήνα και μπήκε στον Παναθηναϊκό, όπου ήταν υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος στην ομάδα του Γουέμπλεϊ.
» Δεν διόριζε η χούντα το Δ.Σ. στον Παναθηναϊκό. Ήταν μία δραστηριότητα, όπως και η ανάληψη δημοσίων έργων, που ξεκίνησε από πριν τη χούντα. Δεν διορίστηκε από κανέναν.
» Η φωτογραφία που αναφέρονται όλοι για τον άνθρωπο πίσω από τον Παττακό, δεν είναι ο θείος μου. Η φωτογραφία έχει δημοσιευτεί πολλές φορές και πρόσφατα σε μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικό. Έγραφαν για το χουντικό παρελθόν του πατέρα του πρωθυπουργού και στη λεζάντα έγραφαν ότι αυτός δεν είναι ο πατέρας του πρωθυπουργού».
«Τα βρήκε με τον Ασλανίδη και απέκτησε κορυφαίο ρόλο στον ΠΑΟ»
Βέβαια, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν τα έχει πει ακριβώς έτσι, όπως θέλει να τα εμφανίζει ο Γιώργος Τσίπρας, ιδίως για τον Ηρακλή Τσίπρα, εργολάβο δημοσίων έργων μεταξύ άλλων.
Διότι τόσο η αφήγηση του Αλέξη Τσίπρα (εδώ) για την οικογένειά του όσο και αυτή του εξαδέλφου του αφήνουν ορισμένα κενά. Σε ανύποπτο χρόνο ο γνωστός αντιστασιακός, πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρώην διοικητής του ΙΚΑ επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Φοίβος Ιωαννίδης, έχει αναφερθεί στον Ηρακλή Τσίπρα, όπως έχει καταγραφεί από τον «Βηματοδότη», το 2018.
Στην εποχή της χούντας ο Φοίβος Ιωαννίδης ήταν αρχηγός της οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης (Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα Κρήτης), μια οργάνωση με έντονη αντιστασιακή δράση. Μάλιστα, είχαν συζητήσει στην οργάνωσή του (αλλά ουδέποτε το πήραν στα σοβαρά, όπως ο ίδιος λέει) την απαγωγή του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου και της τότε βασίλισσας Αννας-Μαρίας, προκειμένου να πιέσουν τους επίορκους χουντικούς συνταγματάρχες να επαναφέρουν τη Δημοκρατία.
Ο Φοίβος Ιωαννίδης, ένας από τους ελάχιστους επιζώντες από την αντιστασιακή αυτή οργάνωση της Κρήτης, αναφέρει και κάτι άλλο σημαντικό. Για τον θείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Ηρακλή Τσίπρα, που από το Στρατοδικείο βρέθηκε σε κορυφαίο πόστο του Παναθηναϊκού με την έγκριση του αρχιπραξικοπηματία Ασλανίδη…
«Είναι μια μπερδεμένη ιστορία. Η περίπτωση ωστόσο του Ηρακλή Τσίπρα είναι υπαρκτή. Ηταν ενεργό μέλος της οργάνωσής μας. Εμένα με συνέλαβαν σ’ ένα μοναστήρι στο ανατολικότερο μέρος της Κρήτης, ενώ ο Ηρακλής Τσίπρας δεν συνελήφθη. Ηταν φυγόδικος, ήρθε στην Αθήνα, τα βρήκε με τον Ασλανίδη και απέκτησε κορυφαίο ρόλο στον Παναθηναϊκό. Το μυστήριο είναι ότι ενεφανίσθη την παραμονή στο Στρατοδικείο και ενώ είχε βαρύτατες κατηγορίες απηλλάγη».
Και ο κ. Ιωαννίδης πρόσθεσε ότι «όλα τα άλλα που λέγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι αυτή είναι η πραγματικότητα». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα μέλη της οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης συνελήφθησαν, σαν κάποιος να τους «έδωσε».
Κατά τα άλλα, στην εκπομπή παρενέβη η αδερφή του Αλέξη Τσίπρα, Ζανέτ:
«Εχω προβληματιστεί πάρα πολύ. Δεν ήθελα να πέσω στο επίπεδο των δημοσιογράφων που έγραψαν αυτά για τον πατέρα μου. Βλέπω όμως ότι θα πρέπει να υπερασπιστώ το όνομα του πατέρα μου, της ζωής του. Τι θα έκαναν όλοι αυτοί αν μιλούσαν για τον πατέρα τους με αυτόν τον τρόπο; Ακόμη και αλήθειες να ήταν. Όμως προκειται για συκοφαντίες και αθλιότητες. Ο αδερφός μου είναι πρωθυπουργός και έχει περιορισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διασύρεται ο πατέρας μου. Τέτοιος κατήφορος από πολιτικούς με διακριτούς ρόλους, δεν έχει ξαναγίνει. Εγώ είμαι η κόρη του. Ήταν ένας σωστός άνθρωπος, δημοκράτης, αριστερός αγωνιστής, αγωνιστής της ζωής. Δεν θα επιτρέψω να τον πιάνουν στο στόμα τους και να διασύρουν τη μνήμη του, για τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες. Ως εδώ. Θα με κάλυπτε μία δημόσια συγγνώμη».