Το θρίλερ με την κληρονομιά του Γιώργου Τράγκα, με βασικούς πρωταγωνιστές τους δύο συγκληρονόμους, τον αείμνηστο δημοσιογράφο-εκδότη και τις Ελληνικές Ελεγκτικές αρχές, φαίνεται να κλιμακώνεται.
Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σχετικό ρεπορτάζ το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, η έρευνα από το 1ο ΕΛΚΕ Αττικής (Ελεγκτικό Κέντρο) για τα φορολογικά πεπραγμένα του αείμνηστου εκδότη, η οποία συνεχίζεται, οδήγησε, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της εφημερίδας, στην αποκάλυψη των πρώτων αδήλωτων εισοδημάτων του δημοσιογράφου. Αφορά τα φορολογικά έτη 2016 και 2017 και ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ.
Πηγές προσκείμενες στην υπόθεση βεβαιώνουν, αναφέρεται στο άρθρο, ότι από την έρευνα προέκυψαν πολλά μείζονος σημασίας στοιχεία, ενώ ενεπλάκησαν και αρχές χωρών του εξωτερικού. Στο αίτημα των ελληνικών ελεγκτικών αρχών ανταποκρίθηκαν ακόμη και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, παράδεισος των offshore εταιρειών.
Εικάζεται ότι οι ελεγκτές κατάφεραν να αποδείξουν πως, με βάση τους λογαριασμούς του εκδότη, ούτε ο Γιώργος Τράγκας ούτε η χήρα του Μαρία Καρρά ήταν κάτοικοι εξωτερικού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (2016-2017). Το πόρισμα μάλιστα φέρεται να «σπάει» και την ιδιότητα της χήρας ως κατοίκου εξωτερικού για εκείνα χρόνια, την ίδια στιγμή που ο συγκληρονόμος της, Γιάννης Τράγκας (ο ένας από τους δύο γιους του εκλιπόντος), περνάει σε full επίθεση.
Μέσω των δικηγόρων του, μετά την τελευταία μήνυση, καταθέτει στην αρχή της εβδομάδας αίτηση παύσης για τον συνεκτελεστή της διαθήκης, τον ελβετό δικηγόρο Ιβό Οτάβιο Φρανσεσκόν, τον οποίο κατηγορεί για απιστία κατ’ εξακολούθηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η χρονοβόρα διαδικασία που κλήθηκε να φέρει εις πέρας το 1ο ΕΛΚΕ Αττικής ευοδώθηκε μετά και τη συνδρομή τεσσάρων χωρών, οι οποίες απέστειλαν τα σχετικά στοιχεία: οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, όπου ο αποθανών κατείχε οffshore εταιρίες που περιελάμβαναν περιουσιακά στοιχεία, οι ΗΠΑ, όπου διατηρούσε κατοικίες και τραπεζικούς λογαριασμούς, η Γαλλία και το Πριγκιπάτο του Μονακό.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 2016 ο Γιώργος Τράγκας βρισκόταν επί 184 μέρες στην Ελλάδα, ενώ βασική προϋπόθεση κατά την ελληνική νομοθεσία για να δηλώσει κάποιος κάτοικος εξωτερικού είναι να διαμένει για τουλάχιστον 183 μέρες στην ξένη χώρα που έχει επιλέξει. Το 2017, δε, ο Γιώργος Τράγκας δεν προσκόμισε στις αρχές πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας –από το Μονακό– και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία που αποκλείουν και την ιδιότητα της Μαρίας Καρρά ως μόνιμης κατοίκου εξωτερικού τότε, αποκαλύφθηκαν αδήλωτα εισοδήματα ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσό επιβαρύνει αυτόματα την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο εκδότης-δημοσιογράφος, η οποία σταδιακά άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τους τρεις αρχικά κληρονόμους, που στην πορεία έμειναν δύο (η Μαρία Καρρά και ο έτερος γιος, Γιάννης Τράγκας), καθώς ο Φρέντι Τράγκας αποποιήθηκε το μερίδιό του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο φορολογικός έλεγχος επεκτείνεται σε παλαιότερα έτη και θα είναι ενδελεχής.