«Οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει τη συλλογική τους λίμπιντο ο ένας για τον άλλον«, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ειδικά η Βρετανία, πρόσθεσε, «συστηματικά έβριζε την “νύφη” (την ΕΕ), από την αρχή και τελικά την απέρριψε».
Λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο συχνά γραφικός στις δηλώσεις του Γιούνκερ έδωσε τη δική του ερμηνεία της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οσον αφορά την δική του προεδρία, ο Γιούνκερ, που θα αποχωρήσει από τη θέση του τον Νοέμβριο, είπε ότι πιστεύει πως το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ υπό την ηγεσία του, έδωσε έμφαση στα «μεγάλα πράγματα» και αντιμετώπισε «πιο συντηρητικά τα μικρά πράγματα».
«Εχω εξασφαλίσει το να μην μπλέκεται πια η Κομισιόν στην παραμικρή λεπτομέρεια στη ζωή των πολιτών. Είμαι έκπληκτος και απογοητευμένος γιατί κανένας δεν το έχει προσέξει αυτό».
Ο Γιούνκερ τόνισε ότι η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων είναι επικίνδυνος οιωνός για τη Γηραιά Ηπειρο.
«Δεν αγαπιόμαστε μεταξύ μας. Εχουμε χάσει τη συλλογική μας λίμπιντο. Πέντε ή έξι χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την είχαμε. Ομως, αυτές τις ημέρες, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο εύκολο για τους Ευρωπαίους να ερωτευθούν μεταξύ τους από ό,τι ήταν το 1952», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Και πρόσθεσε: «Το Brexit είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Αν ζαλίζεις για 40 χρόνια ένα ολόκληρο έθνος με το μήνυμα ότι δεν ανήκεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε η απόφαση να φύγεις, είναι το λογικό αποτέλεσμα. Εβριζαν συστηματικά τη νύφη και μετά την απέρριψαν».
Σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, ο Γιούνκερ τόνισε ότι είναι άδικο να κατηγορούν οι πολίτες τις Βρυξέλλες για κάθε αποτυχία στις δημοκρατίες της Ευρώπης.
«Η Κομισιόν κάνει το καλύτερο που μπορεί. Αλλά δεν μπορεί να λύσει κάθε πρόβλημα. Η Κομισιόν δεν μπορεί να καλύψει τις αδυναμίες των εθνικών κυβερνήσεων και των δημοκρατιών στην Ευρώπη. Δείτε το Ηνωμένο Βασίλειο. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση εκεί άρχισαν να μιλάνε μεταξύ τους τρία ολόκληρα χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, δεν είναι δείγμα μιας ισχυρής βρετανικής δημοκρατίας».