Ο Γιούνκερ πανηγυρίζει μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον διορισμό της στο πόστο του, στις 3 Δεκεμβρίου 2019 στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες | Thierry Monasse/Getty Images
Επικαιρότητα

Γιούνκερ: «Φοβάμαι την Ακροδεξιά και την ακυβέρνητη Γαλλία»

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται εν μέρει από τον λεπενισμό, διότι υπάρχουν άμυνες πέρα από τον γαλλογερμανικό άξονα. Η ολοκλήρωση της ΕΕ δεν θα υποκαταστήσει τα κράτη-έθνη, είπε
Protagon Team

O Λουξεμβούργιος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξέρει πολύ καλά την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς υπήρξε πρόεδρος της Κομισιόν από το 2014 μέχρι το 2019 και ο πρώτος μόνιμος πρόεδρος του Eurogroup. Η Corriere della Sera συνομίλησε μαζί του για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και για τον αντίκτυπό τους στις διεργασίες του κλαμπ των Βρυξελλών. Η βασική έγνοια του Γιουνκέρ είναι η διατήρηση του υπάρχοντος στάτους κβο στις Βρυξέλλες, το οποίο κατά τη γνώμη του απειλείται εν μέρει από την επικράτηση του λεπενισμού στη Γαλλία.

Πάντως δήλωσε πως ό,τι και αν προκύψει από τις γαλλικές κάλπες η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει άμυνες, καθώς «ο γαλλογερμανικός άξονας δεν πρέπει να υπερεκτιμάται». Επίσης, ο Γιουνκέρ υποτίμησε τη σημασία της κίνησης της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να αποστασιοποιηθεί από τη θέση των υπολοίπων μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ της ανανέωσης της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον θώκο της Κομισιόν.

Το ιταλικό μέσο τον ρώτησε αν φοβάται το αποτέλεσμα της κυριακάτικης κάλπης και ο Γιούνκερ απάντησε ως εξής: «Τα αποτελέσματα δεν με συγκλόνισαν. Ας περιμένουμε τον δεύτερο γύρο της Κυριακής, για να δούμε αν η Ακροδεξιά θα πάρει την απόλυτη πλειοψηφία ή όχι. Η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, όπως και αλλού στην Ευρώπη, μου προκαλεί κάποια απαισιοδοξία, διότι δεν πιστεύω ότι οι λύσεις που προτείνει συνιστούν απάντηση στα τρέχοντα προβλήματα.

»Τι φοβάμαι; Οτι η Γαλλία θα γίνει ακυβέρνητη χώρα, αφού μάλλον δεν θα υπάρξει λειτουργική πλειοψηφία στη Βουλή και συνεπώς ο ρόλος της Γαλλίας στην Ευρώπη θα υποβαθμιστεί. Η Γαλλία είναι από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης. Αν από την άλλη Δευτέρα καταστεί ακυβέρνητη, θα χαλάσει ένα μέρος της ευρωπαϊκής μηχανής».

Σε ό,τι αφορά την επικύρωση ή την απόρριψη του διορισμού της Φον ντερ Λάιεν από την Ευρωβουλή, ο Γιούνκερ είπε ότι πιστεύει πως η γερμανίδα πολιτικός θα επανεκλεγεί, ακόμη και με τις ψήφους ευρωβουλευτών δεξιών κομμάτων τύπου Φρατέλι ντ’Ιτάλια. Και τούτο διότι η ψήφος είναι μυστική. «Οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες των χριστιανοδημοκρατών, των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων έχουν δίκιο που δεν θέλουν τον επίσημο συνασπισμό με τους φίλους της Μελόνι», είπε ο Γιούνκερ, «ωστόσο η υποστήριξη ορισμένων ευρωβουλευτών από ακροδεξιά κόμματα δεν μπορεί να απορριφθεί».

Φυσικά, «χωρίς κομπρεμί». Και αποφάνθηκε ότι στην Ευρωβουλή «η Ακροδεξιά δεν είναι καθοριστική δύναμη». Η γενική θέση του Γιούνκερ είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ολοκληρωθεί μεν, ωστόσο δεν θα υποκαταστήσει τα κράτη-έθνη: «Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε Ευρώπη χωρίς έθνη, όμως ο εθνικισμός θα σημάνει το τέλος της Ευρώπης».

Στην ερώτηση «ποιες είναι οι προκλήσεις για την ΕΕ τα επόμενα χρόνια» ο Γιούνκερ ιεράρχησε τα πράγματα ως εξής: «Παραμένουν οι ίδιες. Η κλιματική πρόκληση αντιμετωπίζεται με την Πράσινη Συμφωνία, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί όπως αποφασίστηκε. Η κοινωνική διάσταση πρέπει να γίνει συγκεκριμένη. Η αμυντική πολιτική πρέπει να είναι δίκαιη χωρίς να ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ. Η ΕΕ δεν μπορεί να υποχωρήσει, διαφορετικά θα χάσει τον δρόμο της».