Απέφυγε να στηρίξει τον Μάνφρεντ Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του, παρόλο που ανήκουν και οι δύο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Ναι μεν, ο Γιούνκερ είπε για τον Βέμπερ ότι «είναι καλός ακροατής και έχει ικανοποιητικές γνώσεις», ώστε να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως πρόσθεσε ότι κατάλληλοι για τη δουλειά είναι και οι δύο συνυποψήφιοί του, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υποψήφια των Φιλελευθέρων, αλλά και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιος με τους Σοσιαλιστές.
«Υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι. Δεν έχει νόημα για εμένα να μιλάω υπέρ της υποψηφιότητας κάποιου», είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Bild.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να θεωρήσει τον εαυτό του ευρωσκεπτικιστή. «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους ευρωσκεπτικιστές και τους αντιευρωπαίους. Δεν υπάρχει ουσιαστικά κάτι που να είναι λάθος με τον υγιή σκεπτικισμό και αναφορικά με τις καθημερινές δραστηριότητες της ΕΕ. Γίνομαι ευρωσκεπτικιστής τουλάχιστον μία φορά την ημέρα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξέφρασε τον εκνευρισμό του για μερικούς από τους κανόνες της ΕΕ.
Για παράδειγμα, επικαλέστηκε τα οικονομικά κόστη που μπορούν να προκύψουν από μερικούς από τους επιτρόπους του, που κερδίζουν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν αυτοί οι επίτροποι πάρουν τις έδρες τους, τότε, οι κυβερνήσεις τους, θα έχουν δικαίωμα να διορίσουν τους αντικαταστάτες τους, μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 31 Οκτωβρίου.
«Αυτό θα είχε κόστος για τον ευρωπαίο φορολογούμενο, ένα εκατομμύριο ευρώ ανά επίτροπο για την μετεγκατάστασή του, την στελέχωση προσωπικού του, αλλά και την δια βίου σύνταξη, που λαμβάνει ο κάθε επίτροπος… Εάν οι ηγέτες των κρατικών κυβερνήσεων επιμένουν στην αντικατάσταση [των επιτρόπων] κανένας πολίτης δεν θα το κατανοήσει αυτό!», δήλωσε.
Υπάρχουν όμως και ζητήματα, σύμφωνα με τον Γιούνκερ, για τα οποία ο ευρωπαίος φορολογούμενος, δεν πρέπει να έχει παράπονο.
Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει επίσημη κατοικία, ενώ ο ίδιος πέρασε την τελευταία πενταετία, σε ένα διαμέρισμα ξενοδοχείου με εμβαδόν 50 τετραγωνικά μέτρα.
«Δεν μπορούσα να προσκαλέσω κάποιον στην οικία μου. Δεν μπορώ να μιλάω σε επίσημους προσκεκλημένους, ενώ κάθομαι στο κρεβάτι μου», είπε.
Πρόσθεσε επίσης, ότι έπρεπε να πετάει με εμπορικές πτήσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει το δικό της αεροσκάφος για τις επίσημες δραστηριότητές της.
«Οταν μιλούσα στον Ντόναλντ Τραμπ, κοιτούσα συνεχώς το ρολόι μου, ώστε να μην χάσω την πτήση της επιστροφής. Ο Τραμπ έλεγε “το αεροπλάνο σου μπορεί να περιμένει”, δεν γνώριζε όμως, ότι δεν είχα το δικό μου αεροσκάφος».