Στιγμιότυπο από τα περσινά καλλιστεία για την ανάδειξη της Miss America | (Photo by Donald Kravitz/Getty Images for Dick Clark Productions)
Επικαιρότητα

Γίνεται Miss America χωρίς εμφάνιση με μπικίνι;

Διχάζονται τα αμερικανικά καλλιστεία, καθώς είχε αρχικά αποφασιστεί να λείψουν οι τολμηρές εμφανίσεις των κοριτσιών, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στο κίνημα #MeToo. Πόσο εφικτό όμως είναι κάτι τέτοιο σε έναν διαγωνισμό ομορφιάς;
Protagon Team

Η ανακοίνωση της Γκρέτσεν Κάρλσον, πρώην Miss America και σημερινής προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του συγκεκριμένου θεσμού στις 5 Ιουνίου 2018, ήταν σαφής: στα επόμενα καλλιστεία, ο διαγωνισμός εγκαταλείπει την εμφάνιση με μπικίνι, αλλά και με πολυτελή τουαλέτα. Από εδώ και πέρα, οι καλλονές θα εμφανίζονται με ρούχα που τις κάνουν να νιώθουν άνετα και θα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις συνεντεύξεις, οι οποίες θα αναδεικνύουν την εξυπνάδα και άλλα ταλέντα τους.

Αυτές οι αλλαγές θα πραγματοποιούνταν στον διαγωνισμό της 9ης Σεπτεμβρίου 2018 σε μια προσπάθεια να βάλουν και τα αμερικανικά καλλιστεία το λιθαράκι τους στο οικοδόμημα του κινήματος του #MeToo. Οπως όλα δείχνουν όμως, η βιομηχανία του μπικίνι δεν πρόκειται να το βάλει τόσο εύκολα κάτω και ο διαγωνισμός κινδυνεύει με ακύρωση, καθώς -κακά τα ψέματα- ένας από τους βασικούς λόγους που επί τόσα χρόνια αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα προγράμματα των διαφημιστών, ήταν και οι σέξι εμφανίσεις των κοριτσιών – όπως αναφέρει και δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η Γκρέτσεν Κάρλσον είχε δηλώσει ότι είναι σημαντική αυτή η «ποιοτική στροφή» στα καλλιστεία, ώστε «να ακουστούν οι φωνές των γυναικών σε μία τέτοια πολιτισμική επανάσταση που συντελείται στην χώρα μας». Υπάρχουν όμως και πολλά μέλη του συγκεκριμένου οργανισμού και του διοικητικού συμβουλίου που δήλωσαν να πιέζονται από τη συγκεκριμένη απόφαση της Κάρλσον να απαγορευτεί η εμφάνιση με μαγιό, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την τηλεοπτική μετάδοση του διαγωνισμού.

Ας μην ξεχνάμε, ότι πρόκειται για έναν ιστορικό θεσμό, που υπάρχει εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της «Μις Αμερική» ξεκίνησε ως διαγωνισμός με μαγιό το 1921, σε μια εποχή που είχε θεωρηθεί μοντέρνο, απελευθερωτικό και πρωτοποριακό να ποζάρουν οι γυναίκες με μια πιο τολμηρή εμφάνιση. Πολλοί λοιπόν, κάνουν λόγο για αναχρονισμό και βήματα προς τα πίσω και η επιχειρηματολογία τους δεν μοιάζει παράλογη: πώς είναι δυνατόν, κάτι που το 1921 ισοδυναμούσε με τη γυναικεία χειραφέτηση σήμερα να θεωρείται ότι πλήττει την εικόνα των όμορφων γυναικών;

Οι παραιτήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου άρχισαν με δύο πρώτην «Miss America», την Κέιτ Σιντλ και Λόρα Κέπλερ Φλις, οι οποίες έκαναν λόγο για τοξικό περιβάλλον. Ακολούθησαν κι άλλες παραιτήσεις και μεγάλη γκρίνια μέσα από δηλώσεις στα social media, κηρύσσοντας έναν εμφύλιο πόλεμο με σήμα το μπικίνι.

Η Μις Αμερική 2009, Κέιτ Σταμ από την Ιντιάνα. Αραγε, θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν τέτοιες εμφανίσεις στα αμερικανικά καλλιστεία; (EPA/MISS AMERICA 2009/HO EDITORIAL USE ONLY)

Δεν έλειψαν και κάποιες ευρηματικές κινήσεις, σε μια προσπάθεια διακωμώδησης όλης αυτής της παραφιλολογίας γύρω από τις εμφανίσεις με μαγιό: το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια των καλλιστείων για την ανάδειξη της Miss Texas, τρεις πρώην κάτοχοι του συγκεκριμένου τίτλου, φορούσαν μπλουζάκια έτσι σχεδιασμένα, ώστε να παραπέμπουν σε μπικίνι.

«Αν δεν έχουμε εμφάνιση με μαγιό, είναι σα να αφήνουμε εκτός διαγωνισμού ένα ζωτικής σημασίας κομμάτι τόσο του Miss Texas, όσο και του Miss America. Εχει να κάνει με το να θέτουμε ένα σωστό παράδειγμα σωστής διατροφής και καλής φυσικής κατάστασης. Ελπίζω πως θα επιστρέψει το μαγιό στην πασαρέλα των καλλιστείων» δήλωσε η Miss Texas 1983 Ντάνα Ρότζερς Μάρτιν.

Το μόνο σίγουρο, είναι πως όταν μαζεύονται πολλές γυναίκες που έχουν διαφορετική άποψη για κάτι, τα ξεμπερδέματα δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.