Παρουσιάσεις, πειράματα, δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, διαγωνισμοί και άλλες δράσεις. Η μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, ξεκινά σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
Με σύνθημα «Γίνε και εσύ ερευνητής», οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και παράλληλα σε εννέα ακόμη πόλεις: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λάρισα, Ξάνθη, Ρόδο, Κόρινθο και Πύλο.
Βασικός στόχος της βραδιάς είναι η προβολή στο ευρύ κοινό του έργου των ερευνητών και της σπουδαιότητας του ρόλου τους στην επιστήμη και στην κοινωνία. Από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές, παίρνοντας γεύση από την καθημερινότητά τους και τη μαγεία της επιστήμης.
Δείτε περισσότερα για τη γιορτή εδώ.
Στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του «Δημόκριτου», στην Αγία Παρασκευή, μια πλειάδα ερευνητικών φορέων και οργανισμών (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ΚΑΠΕ, British Council, Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ενωση Ελλήνων Φυσικών, Ενωση Ελλήνων Χημικών, Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία κ.ά.) θα παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες δράσεις.
Το κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθεί τη μόνιμη έκθεση Καινοτομίας του «Δημόκριτου», όπου παρουσιάζονται πάνω από 100 πρωτοπόρα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς επίσης τα εργαστήρια του Κέντρου και τις μεγάλες ερευνητικές εγκαταστάσεις, όπου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τους ίδιους τους ερευνητές.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της βραδιάς:
18:30 Χαιρετισμοί
18:35-19:00 Μουσικό Ιντερμέδιο από τους Researchers
19:00 «Τσουνάμι στην Ελλάδα και Eγκαιρη Προειδοποίηση», Ομιλητής: Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
19:10 «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Επιτεύγματα και Προοπτικές, Ομιλητής: Δρ Γεωργία Δοξάνη, ειδική σε θέματα τηλεπισκόπησης, Ευρωπαϊκός, Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency – ESA).
19:20 «Διαβάζοντας τα γονίδια, μελετώντας τον κληρονομικό καρκίνο», Ομιλήτρια: Δρ Φλωρεντία Φωστήρα, γενετίστρια με ειδίκευση στην Γενετική του καρκίνου και συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
19:30-20:00 Βράβευση 6 καλύτερων διδακτορικών από τον αναπληρωτή υπουργό Ερευνας και Καινοτομίας, καθηγητή Κώστα Φωτάκη.
20:00-20:10 10λεπτη Σύνδεση με CERN
20:10-20:30 Μουσικό Ιντερμέδιο από τους Researchers
20:30 10λεπτη Σύνδεση με Ερευνητικό Κέντρο Αθήνα/Ξάνθη
20:40 «Θαλάσσια Βιολογία και ο Αριστοτέλης», Ομιλητής: Δρ Κωνσταντίνος Γκρίτζαλης, βιολόγος ερευνητής, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
20:50 «Φασίολος ο κοινός, ένας άρχοντας με κουρέλια», Ομιλήτρια: Αντωνία Ματάλα, καθηγήτρια Διατροφής, διευθύντρια του Εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
21:00-21:15 Μουσικό Ιντερμέδιο από τους Researchers
21.15 Stand up Science από την Ομάδα των Science Reactors
Την εκδήλωση παρουσιάζει η Αναστασία Ανδρίτσου, διευθύντρια προγραμμάτων και συνεργασιών British Council.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.