Οι τρεις νεαροί Φουρνιώτες στήνουν την ελληνική σημαία στο υψηλότερο σημείο της βραχονησίδας | Twitter
Επικαιρότητα

Γιλντιρίμ: Kατεβάσαμε την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Ανθρωποφάς

Για ενέργεια που παραπέμπει στην αντίστοιχη στα Ιμια το 1996 κάνει λόγο ο τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τοποθέτηση της γαλανόλευκης στη βραχονησίδα
Protagon Team

Για εσκεμμένες προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο μίλησε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, με αφορμή την είδηση για την ύψωση της ελληνικής σημαίας από τρεις νεαρούς Φουρνιώτες στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς.

Πρόκειται για ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας, η οποία διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών.

Ο Γιλντιρίμ παραλλήλισε μάλιστα την ενέργεια των τριών νεαρών να στήσουν τη γαλανόλευκη στο υψηλότερο σημείο της βραχονησίδας με αυτή στα Ιμια στις 25 Ιανουαρίου 1996 και, κατά δήλωσή του, άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής την κατέβασαν.

«Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες της Ελλάδας, η οποία προκαλεί την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Οι εντάσεις αυτές πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, ειδικά στα θέματα “ιδιοκτησίας”. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρτντάκ (Ιμια). Στη θαλάσσια περιοχή του Ντιντίμ (Δίδυμα) μπήκε ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί» δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και κάλεσε την Ελλάδα να απέχει από προβοκάτσιες και ενέργειες που «αυξάνουν την ένταση μεταξύ δύο καλών γειτόνων».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», ο Γιλντιρίμ αναφέρθηκε σε δύο βραχονησίδες, που βρίσκονται ανατολικά από το Φαρμακονήσι, στα ανοιχτά της πόλης Ντιντίμ, στην επαρχία του Αϊδινίου.

Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται «αμφισβητούμενες περιοχές». Ανάμεσά τους είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Αγιος Μηνάς.

Ως πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν η επίμαχη φωτογραφία είναι πραγματική και αν ναι, πότε έχει  ληφθεί. Σημειώνεται επίσης ότι στην περιοχή δεν έχει παρατηρηθεί καμία κίνηση τις τελευταίες ημέρες (η ενέργεια με την τοποθέτηση της σημαίας φέρεται να έχει γίνει την Παρασκευή 13 Απριλίου) και ότι το όλο περιστατικό διερευνάται.

«Δεν έχει γίνει αντιληπτό κάτι τέτοιο», ήταν το σχόλιο εκπροσώπου των λιμενικών αρχών Φούρνων, σε ερώτηση του kathimerini.gr σχετικά με τη φερόμενη επέμβαση της τουρκικής ακτοφυλακής στη βραχονησίδα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, Γιάννης Μαρούσης επιβεβαίωσε την τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, του συμπλέγματος των Φούρνων, από τρεις νεαρούς κατοίκους του νησιού, την Παρασκευή 13 Απριλίου. Προτίθεται μάλιστα να επιβεβαιώσει ιδίοις όμμασι αν η σημαία βρίσκεται ακόμη πάνω στη βραχονησίδα.