Στις 3 Ιανουαρίου η κινεζική σεληνάκατος Chang’e-4 προσεδαφίστηκε ομαλά στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Ηταν ένα ιστορικό επίτευγμα αφού έγινε το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που καταφέρνει να προσεληνωθεί με επιτυχία στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Η σεληνάκατος προσεδαφίστηκε στο εσωτερικό του κρατήρα Von Kármán που βρίσκεται στο διαμέτρου 2,300 χλμ. λεκανοπέδιο Aitken στον Νότιο Πόλο της Σελήνης.
Η σεληνάκατος μετέφερε ένα εξερευνητικό όχημα, το Yutu 2, το οποίο συλλέγει υλικά από την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Οι επιστήμονες εκτιμούσαν μέχρι σήμερα ότι ο κρατήρας είχε δημιουργηθεί πριν από περίπου 3,9 δισ. έτη όταν η Σελήνη βρισκόταν στην βρεφική ηλικία της.
Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής όχι μόνο επιβεβαιώνουν τις χρονολογικές εκτιμήσεις των επιστημόνων αλλά προσφέρουν και νέα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτό το συμβάν. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο αστεροειδής έπεσε με τρομερή ορμή και σφοδρότητα πάνω στην Σελήνη διαπερνώντας τον εξωτερικό φλοιό της επιφάνειας της και φτάνοντας μέχρι τον μανδύα του φυσικού μας δορυφόρου. Το Yutu 2 εντόπισε στην επιφάνεια του κρατήρα πετρώματα από τον μανδύα της Σελήνης. Οι παρατηρήσεις των δορυφόρων που έχουν επισκεφτεί την αθέατη πλευρά της Σελήνης είχαν καταγράψει την παρουσία των πετρωμάτων του μανδύα αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούσαν από τις φωτογραφίες να διαπιστώσουν την προέλευση τους.
Ο αστεροειδής που δημιούργησε αυτόν τον κρατήρα εκτιμάται ότι είχε διάμετρο 170 χλμ. Ηταν δηλαδή ένα διαστημικό σώμα με όγκο τέτοιο που η πτώση του να έχει αναπόφευκτα κατακλυσμιαία χαρακτηριστικά. Η αθέατη πλευρά της Σελήνης δεν έχει υποστεί επιθέσεις διαστημικών σωμάτων στον ίδιο βαθμό με την ορατή πλευρά και δεν υπάρχουν πολλοί κρατήρες ενώ επίσης δεν υπάρξει εκεί έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Για αυτό η επιφάνεια της αθέατης πλευράς της Σελήνης είναι πολύ πιο ομαλή από εκείνη της ορατής. Ετσι κάθε ανακάλυψη στην αθέατη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου είναι καλοδεχούμενη αφού βοηθά στο να συμπληρωθεί το γεωλογικό της παζλ. Ηδη το εξερευνητικό όχημα εκτός από τα πετρώματα του μανδύα της Σελήνης έχει εντοπίσει στο σημείο που βρίσκεται και πετρώματα που διαφέρουν σε χημική σύσταση από τα πετρώματα που υπάρχουν σε άλλες περιοχές της.
Οι ανακαλύψεις του εξερευνητικού οχήματος στην αθέατη πλευρά της Σελήνης έχει προκαλέσει συζητήσεις για την οργάνωση μιας νέας αποστολής η οποία θα συλλέξει πετρώματα από την αθέατη πλευρά και θα τα φέρει πίσω στην Γη για πιο ενδελεχή μελέτη και ανάλυση με στόχο να αποκαλυφθούν τα μυστικά της γέννησης αλλά και εξέλιξης του φυσικού μας δορυφόρου.