O Γένς Σπαν θεωρεί ότι επιστροφή στην κανονικότητα που ξέραμε δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εμβόλιο για τον κορονοϊό | Τwitter
Επικαιρότητα

Γενς Σπαν: «Πώς η Γερμανία τα πήγε “καλά” εναντίον του κορονοϊού»

Ο γερμανός υπουργός Υγείας λέει ότι η χώρα του πορεύεται προσεκτικά, ότι απαιτείται διαχείριση της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και παραγωγή υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού στην Ευρώπη
Protagon Team

«Δεν είμαστε υπερόπτες, είμαστε ταπεινοί. Και ας καταφέραμε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα συγκριτικά με άλλες χώρες» όσον αφορά τον έλεγχο της πανδημίας. «Τα ποσοστά σοβαρών περιστατικών και θανάτων είναι χαμηλότερα εδώ».

Τα παραπάνω ισχυρίζεται με άρθρο του στο Project Syndicate ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, αναλύοντας πώς η χώρα του «κατάφερε να τιθασεύσει τον κορονοϊό», όπως λέει. Το σκεπτικό του υπουργού που φιλοδοξεί, στον κατάλληλο χρόνο, να παίξει και κεντρικότερο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας του, εδράζεται σε τρία βάθρα.

«Προς το παρόν», λέει, «τα πήγαμε καλά» διότι: α) το γερμανικό σύστημα υγείας είναι διαχρονικά καλό, με τους πάντες να έχουν πρόσβαση, με γενικούς γιατρούς να αναλαμβάνουν τα πιο ελαφρά περιστατικά και τα νοσοκομεία να επιλαμβάνονται των πιο σοβαρών καταστάσεων και έτσι να μη φρακάρουν, β) υπήρξε χρόνος προετοιμασίας, αυξήθηκαν γρήγορα οι απαιτούμενες κλίνες σε 40.000, γ) τα γερμανικά ερευνητικά εργαστήρια ανέπτυξαν το πρώτο γρήγορο τεστ, και τώρα «είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε έως και ένα εκατομμύριο διαγνωστικά τεστ ανά ημέρα, ενώ σύντομα και πέντε εκατομμύρια δοκιμές αντισωμάτων ανά μήνα».

Ο Σπαν λέει ότι όλα αυτά είναι καλά όμως δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με σιγουριά η εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Κρίνει, πάντως, αποτελεσματικό τον περιορισμό της κυκλοφορίας, κάτι που στη Γερμανία έγινε σε εθελοντική βάση. Βέβαια, υπάρχει το άδηλο μέλλον. Ετσι, «μόνο με το εμβόλιο θα είναι εφικτή η επιστροφή στην κανονικότητα». Προς το παρόν, και σε αυτές τις «συνθήκες αβεβαιότητας», απαιτείται εγρήγορση. Καθώς υπάρχει και «το δεύτερο κύμα».

Κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό, ο Σπαν λέει ότι είναι σημαντικό η ενημέρωση του κόσμου από τις κυβερνήσεις να γίνεται με ειλικρίνεια, με σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ώστε να μην απαιτείται εξαναγκασμός. Οι όποιες αποφάσεις πρέπει να τεκμηριώνονται. Πρωτίστως, «η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική προστασία», με τους ανθρώπους να κρατούν τις μεταξύ τους αποστάσεις.

Το σημαντικότερο όλων, για τον γερμανό υπουργό, είναι η διεθνής συνεργασία, αφού «η πανδημία έδειξε ότι ο διασυνδεδεμένος κόσμος χρειάζεται διαχείριση κρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο». Και συνεπώς, σε άμεση συνάφεια με αυτό, τίθεται και θέμα αναγκαίων αλλαγών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Σπαν υποστηρίζει πως ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί η παγκοσμιοποίηση από την άποψη της παραγωγής και αυτάρκειας υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού στην Ευρώπη.