Ο Ντοναρούμα κατά το ζέσταμα με φόντο μία αφίσα που τον χαρακτηρίζει «αχάριστο» | Reuters
Επικαιρότητα

Γιατί τόση οργή για τον Ντοναρούμα;

Λίγο πριν αρχίσει η αναμέτρηση της Μίλαν με την Παρί για το Τσάμπιονς Λιγκ, η φιγούρα του Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα χάθηκε μέσα σε ένα σύννεφο από ψεύτικα χαρτονομίσματα του δολαρίου, που είχαν τυπωμένη τη φωτογραφία του κάτω από τη λέξη «mercenario» (μισθοφόρος). Οι «Ροσονέρι» τον αγάπησαν πολύ, όμως τώρα νιώθουν ότι τους πρόδωσε
Sportscaster

Η γκριμάτσα του Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, καθώς έριξε μια φευγαλέα ματιά στην Curva Sud, τη φωλιά των φανατικών οπαδών της Μίλαν στο «Σαν Σίρο», μαρτυρούσε πόσο άσχημα ένιωθε ο 24χρονος γκολκίπερ της Παρί Σεν-Ζερμέν στο παλιό του «σπίτι» λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ, το βράδυ της Τρίτης.

Οσο κι αν τον αγάπησαν στα 8 χρόνια που έζησε στο Μιλάνο (2013-2021), ήταν αναμενόμενο πως δεν θα τον υποδέχονταν με λουλούδια. Αλλά αυτό που συνέβη, σίγουρα δεν το είχε φανταστεί. Οι «ultras» της Μίλαν τον περίμεναν, κρατώντας ψεύτικα χαρτονομίσματα του δολαρίου, που είχαν τυπωμένη τη φωτογραφία του κάτω από τη λέξη «mercenario» (μισθοφόρος). Είχαν συνεννοηθεί να τα πετάξουν στο 10ο λεπτό της αναμέτρησης, όμως δεν κρατήθηκαν. Οταν ο ιταλός τερματοφύλακας εμφανίστηκε μπροστά τους για το καθιερωμένο «ζέσταμα», άρχισαν να τον βρίζουν χυδαία. Και, στη συνέχεια, η φιγούρα του χάθηκε μέσα σε ένα σύννεφο από ένα εκατομμύριο χαρτάκια – ψευτοδολάρια. Τα έριξαν σε ρολά, σε δεσμίδες, ή χύμα. Του φώναζαν όσο πιο δυνατά μπορούσαν, θέλοντας να τον κάνουν να νιώσει την οργή τους.

Στο μυαλό τους είναι ο «Ντολαρ-ρούμα». Το δικό τους παιδί, που το καλοκαίρι του 2021 τους πρόδωσε για το χρήμα. Αν στο κυνικά επαγγελματικό ποδόσφαιρο του καιρού μας χωράει, ακόμη, λίγο συναίσθημα, έχουν δίκιο που δεν τον έχουν συγχωρέσει. Ο ναπολιτάνος γκολκίπερ αφίχθη στο Μιλάνο όταν ήταν 14 ετών. Στη Μίλαν βρήκε μια οικογένεια που τον υποδέχτηκε με στοργή, και τον βοήθησε να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Μαθητής ακόμα, υπέγραψε συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 250.000 ευρώ. Τρεις μέρες πριν κλείσει τα 16, τον Φεβρουάριο του 2015, πήρε προαγωγή στην πρώτη ομάδα. Εκανε το ντεμπούτο στη Serie A σε ηλικία 16 ετών και 242 ημερών. Κι έπειτα, έγινε ο νεαρότερος τερματοφύλακας στα χρονικά της εθνικής ομάδας της Ιταλίας (17 ετών και 189 ημερών). Χάρη στο ταλέντο του, αλλά και στην εμπιστοσύνη που του έδειξε ο σύλλογος, παρά τις κατά καιρούς «γκάφες» του, λόγω απειρίας.

Οι οπαδοί της Μίλαν πέταξαν στον αγωνιστικό χώρο χαρτονομίσματα με το πρόσωπο του Ντοναρούμα

Οταν δέχθηκε την πρόταση της Παρί, τα διέγραψε όλα. Σε μια εποχή που η Μίλαν είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, επέλεξε να φύγει για το Παρίσι ως ελεύθερος παίκτης. Ηθελε να πάει σε μια ομάδα που κάθε χρόνο αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ (η Μίλαν είχε να εμφανιστεί στη διοργάνωση από το 2013). Κατανοητό. Αλλά θα μπορούσε να το κάνει, φροντίζοντας ώστε οι «Ροσονέρι», που υποστήριζε από παιδί, να μην τον χάσουν τζάμπα. Τα χρήματα δεν ήταν πρόβλημα για την Παρί. Εκείνος, όμως, αρνήθηκε να υπογράψει την επέκταση του συμβολαίου του. Γιατί έτσι θα εξασφάλιζε υψηλότερες αποδοχές για τον εαυτό του. Αλλά και γιατί τον πίεσε ο ατζέντης του, Μίνο Ραϊόλα, που θα εισέπραττε πολύ μεγαλύτερη προμήθεια.

Ο Ντοναρούμα είχε βρεθεί στο στόχαστρο των οπαδών της Μίλαν και μερικά χρόνια νωρίτερα, το 2017, όταν είχε ζητήσει να ακυρωθεί το νέο του συμβόλαιο με τον σύλλογο, καταγγέλλοντας ότι είχε βάλει την υπογραφή του «κάτω από έντονη ψυχική πίεση». Το είχε αποκαλύψει η Corriere della Sera. Την επόμενη μέρα, στον αγώνα Κυπέλλου εναντίον της Ελλάς Βερόνα, οι οργανωμένοι οπαδοί ανάρτησαν πανό πίσω από την εστία που υπερασπιζόταν, το οποίο έγραφε: «Ηθική βία αξίας 6.000.000 ευρώ το χρόνο; Τώρα φύγε από εδώ, η υπομονή μας τελείωσε». Τότε τον είχαν συγχωρήσει. Του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό ότι ήταν, μόλις, 18 ετών, και ο άπληστος ατζέντης τον έκανε ό,τι ήθελε.

Είχε πάρει μια πρώτη γεύση, για το πόσο διαφορετικά είναι, πλέον, τα αισθήματα των Μιλανέζων για εκείνον, στον ημιτελικό του Nations League εναντίον της Ισπανίας, όταν επέστρεψε στο Μιλάνο για να υπερασπιστεί την εστία της «Σκουάντρα Ατζούρα». Τον αποδοκίμαζαν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Το γεγονός ότι εμφανίστηκε με (ημιμόνιμο) τατού, στο χέρι του, το σήμα της Μίλαν, τους άφησε παγερά αδιάφορους. Οπως αποδείχτηκε χθες, δεν τους… συγκίνησαν, ούτε όσα είχε δηλώσει πριν από δυο εβδομάδες, με αφορμή την αναμέτρηση Παρί – Μίλαν: «Αυτή η ομάδα (η Μίλαν) είναι πάντα στην καρδιά μου. Θα πρέπει να προσπαθήσω πολύ, για να ελέγξω να συναισθήματά μου και να συγκεντρωθώ στο παιχνίδι».

Στο σπουδαίο ματς του «Σαν Σίρο» ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Παρί, όμως νικήτρια αναδείχθηκε η Μίλαν (2-1). Ο Μάικ Μενιάν, που τον διαδέχθηκε στο Μιλάνο, τα πηγαίνει περίφημα. Μάλιστα, στην πρώτη του σεζόν στην Ιταλία (2021-2022) ο γάλλος γκολκίπερ πρωταγωνίστησε στην κατάκτηση του τίτλου. Οι «Ροσονέρι» δεν νοσταλγούν τον Ντοναρούμα. Και δεν τον συγχωρούν για την αχαριστία του.