Πώς αλλάζουν οι καιροί. Πριν από 10 χρόνια, η Γερμανία έδειχνε με το δάχτυλο την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετώπισαν δημοσιονομικές ανισορροπίες, ζητώντας την απαρέγκλιτη τήρηση της συνταγής της λιτότητας και βυθίζοντάς τις στην ύφεση.
Αυτές τις μέρες, μία δεκαετία μετά, πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατηγορούν τη Γερμανία, και πιο συγκεκριμένα το καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ότι ξοδεύει υπερβολικά ποσά για την επιδότηση των λογαριασμών της ενέργειας, σε βαθμό που θα μπορούσε να επιτείνει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών της ΕΕ.
Η κριτική αυτή συνοδεύεται και από την πικρή διαπίστωση ότι το Βερολίνο (και πιο συγκεκριμένα η προκάτοχος του Σολτς, Ανγκελα Μέρκελ) ευθύνεται για την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που βρίσκεται στον πυρήνα της σημερινής κρίσης.
Το μέτρο που προκαλεί τις αντιδράσεις των άλλων Ευρωπαίων, ενόψει και της άτυπης Συνόδου της ΕΕ στην Πράγα, την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, αφορά το πακέτο των επιδοτήσεων ύψους 200 δισ. ευρώ που ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση για να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
«Δείχνουν το μεσαίο δάχτυλο στους άλλους»
«H Γερμανία ξοδεύει και δείχνει το μεσαίο δάχτυλο στους άλλους» ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico, απηχώντας την ατμόσφαιρα που θα συναντήσει ο Σολτς στην Πράγα. Ο πυρήνας των αντιδράσεων για τις οικονομικές επιλογές που έκανε η Γερμανία εντοπίζεται στην πλευρά των Γάλλων και των Ιταλών.
Συνοπτικά, η κριτική που ασκείται προς τη Γερμανία είναι ότι οι δυνατότητες που έχει να στηρίξει την οικονομία της, είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σύγκριση με αυτές φτωχότερων κρατών τα οποία προφανώς επιθυμούν να κάνουν το ίδιο. Και οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι το Βερολίνο χτίζει ένα κρατικά χρηματοδοτούμενο πλεονέκτημα στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς έναντι των άλλων μελών της ΕΕ.
«Εφτιαξαν» τη Gazprom, λένε «όχι» στο πλαφόν
Επίσης, επισημαίνεται ότι η Γερμανία έχει το χρέος της αλληλεγγύης προς τα άλλα κράτη μέλη, «αντί να κοιτάζει μόνο τον εαυτό της», όπως σχολίασαν ευρωπαϊκές πηγές στο Politico. Παράλληλα, θύμισαν ότι η Γερμανία ευθύνεται για την ενεργειακή κυριαρχία της Gazprom στην Ευρώπη και ότι τώρα οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω για όλους με την επιθετική στρατηγική που ακολουθεί ώστε να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου. Στον εκνευρισμό προστίθεται και η δυσαρέσκεια των χωρών που μαζί με την Ελλάδα έχουν υποστηρίξει την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο μπλοκάρει επίμονα το Βερολίνο.
«Οι Γερμανοί ανησυχούν περισσότερο για την επάρκεια φυσικού αερίου πάρα για την τιμή, αλλά για τις υπόλοιπες 26 χώρες τα πράγματα δεν είναι έτσι» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι την Κυριακή στην τηλεόραση της RAI.
Αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποίησε την Δευτέρα τη Γερμανία, λέγοντας ότι οι χώρες πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης των οικονομιών τους, ώστε να μην δημιουργήσουν προβλήματα στην ενιαία αγορά. «Οι ενέργειες που γίνονται σε εθνικό επίπεδο έχουν σημαντικές επιπτώσεις, διαχέονται και στα άλλα κράτη-μέλη, κι επομένως μία συντονισμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κρισιμότερη από ποτέ» τόνισε ο Τζεντιλόνι.
Ακόμη και ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, σε μία σπάνια -για τους τόνους που συνήθως χρησιμοποιεί απέναντι στην Γερμανία- αντίδραση ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ότι «δεν μπορούμε να διχαζόμαστε ανάλογα με τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών που έχει ο καθένας -αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλληλεγγύη». Και στο σημείο αυτό συμφώνησε με τον Ντράγκι και ένας από τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης που έρχεται στην Ιταλία, ο συνιδρυτής του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας (με ηγέτιδα τη Μελόνι), ο Γκίντο Κροσέτο. Εγραψε στο Twitter ότι η απόφαση της Γερμανίας δεν είχε συμφωνηθεί, ότι δεν υπήρξε ενημέρωση και ότι «απειλεί τις ρίζες και την βασική λογική πάνω στην οποία εδράζεται η Ευρωπαΐκή Ενωση».
Στη Γαλλία ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, τόνισε ότι είναι ουσιώδους σημασίας ανάγκη το να διατηρείται ένα περιβάλλον ισοτιμίας μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης και ευρύτερα της ΕΕ. «Αν δεν υπάρχει διαβούλευση δεν υπάρχει αλληλεγγύη, αν δεν υπάρχει στοχευμένη στήριξη για τις επιχειρήσεις και σεβασμός στους κανόνες της ισοτιμίας, ρισκάρουμε τον κατακερματισμό της ευρωζώνης» τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, εμφανώς ενοχλημένος.
Πώς έγινε «σπάταλο» το γεράκι
Ακόμη και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας άσκησε κριτική στο σχέδιο των επιδοτήσεων ύψους 200 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το οποίο συνιστά μία αξιοσημείωτη στροφή στην πολιτική της Γερμανίας που αποτέλεσε επί δεκαετίες τον κύριο εκφραστή του δόγματος της λιτότητας και της συντηρητικής δημοσιονομικής πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Παρότι ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει τονίσει σε δηλώσεις του εντός του 2022 ότι η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στην αυστηρή δημοσιονομική υπευθυνότητα, στο πεδίο της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης υπερασπίστηκε το πακέτο-μαμούθ λέγοντας ότι τα ποσά δεν είναι δυσανάλογα για το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας και αντιστοιχούν σε αυτά που ανακοινώθηκαν κι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο της Πράγας και όπως σημειώνουν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης το κλίμα που θα αντιμετωπίσει ο Σολτς αναμένεται ψυχρό.
Το επιχείρημα κατά της Γερμανίας είναι παρόμοιο με αυτό της προηγούμενης δεκαετίας, αφορά δηλαδή την τάση ηγεμονίας της στην Ευρώπη, αυτή τη φορά όμως η αιτία είναι διαφορετική: δεν κατηγορείται ότι επιβάλλει την λιτότητα όπως έκανε την προηγούμενη δεκαετία και την Ελλάδα (με καταστροφικά αποτελέσματα) αλλά, αντίθετα, ότι δημιουργεί ανισότητες ξοδεύοντας πολύ περισσότερα από τους άλλους γιατί έχει εκτός των άλλων και τη δυνατότητα να δανείζεται περισσότερα και με χαμηλότερο επιτόκιο.