Αν μία πεταλούδα κουνήσει τα φτερά της στο Πεκίνο, στην Αθήνα έρχεται καταιγίδα, λέει –σε ελεύθερη απόδοση– η θεωρία του χάους. Αν όμως, ένας Κινέζος στις βορειοανατολικές πόλεις Σενγιάνγκ και Νταλιάν (των 13 εκατ. κατοίκων) δεν μπορεί να ανάψει τον θερμοσίφωνά του επειδή δεν έχει ρεύμα, τι μπορεί να συμβεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά;
Την απάντηση δίνουν οι οικονομολόγοι, που προειδοποιούν ότι οι συνεχείς διακοπές ρεύματος στη βορειοανατολική Κίνα θα επιφέρουν ελλείψεις σε καταναλωτικά αγαθά παγκοσμίως, μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς δεκάδες μεγάλα εργοστάσια, ανάμεσά τους και προμηθευτών της Apple και της Tesla, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους στην περιοχή.
Oι διακοπές ρεύματος έχουν σβήσει τα φανάρια, έχουν σταματήσει τους ανελκυστήρες κατοικιών και την κάλυψη κινητών τηλεφώνων 3G, ενώ κάποια καταστήματα προσπαθούν να λειτουργήσουν υπό το φως των κεριών, σε μία έκταση όπου κατοικούν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι.
Την ίδια ώρα και ενώ οι θερμοκρασίες στα βόρεια πέφτουν κάτω από το μηδέν το βράδυ και ο ήλιος δύει νωρίτερα λόγω της έλευσης του φθινοπώρου, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη θέρμανση.
Οπως ανέφερε ο Guardian, η ενεργειακή κρίση προκαλείται από ελλείψεις άνθρακα και την αυστηροποίηση των ορίων εκπομπών θερμοκηπικών αερίων, δημιουργώντας προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, όπου ήδη η πανδημία έχει φέρει τα πάνω-κάτω.
Το Πεκίνο έχει βάλει όρια ενεργειακής κατανάλωσης στις βιομηχανίες, οι οποίες όμως απέχουν πολύ από το να είναι έτοιμες να εισέλθουν στη νέα πράσινη εποχή. Τα εργοστάσια έχουν ήδη ξεπεράσει τα όριά τους για το 2021, πολύ πιο γρήγορα από τις προβλέψεις.
Σημαντικότερο φαίνεται πως θα είναι το πρόβλημα στον κλάδο των ηλεκτρονικών, καθώς κατασκευαστές επεξεργαστών, smartophones και άλλων συσκευών σταμάτησαν τη λειτουργία των εργοστασίων τους στην περιοχή.
Η Eson Precision Engineering, εταιρεία που κατασκευάζει τμήματα των συσκευών της Apple, όπως το iPhone, είναι μία από αυτές, που διέκοψε την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της στο Κουνσάν, δυτικά της Σαγκάης, λόγω των περιορισμών των τοπικών αρχών.
Τουλάχιστον 45 εταιρείες ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εργασίες τους λόγω των περιορισμών.
Στην επαρχία του Λιαονίνγκ, η παραγωγή ενέργειας έχει πέσει κατακόρυφα από τον Ιούλιο και οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Σε πολλές πόλεις, οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να μην ανάβουν θερμοσίφωνα και να μην χρησιμοποιούν ενεργοβόρες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ τα εμπορικά κέντρα αναγκαστικά λειτουργούν λίγες ώρες.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, το πρόβλημα θα επεκταθεί και στους κλάδους των υφασμάτων, των παιχνιδιών και των ανταλλακτικών συσκευών παγκοσμίως.
Οι κινεζικές αγορές ήδη αντιδρούν αρνητικά στα μαντάτα, την ώρα που η οικονομία της χώρας παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.
Οι βιομηχανίες χάλυβα, αλουμινίου και τσιμέντου έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από τις μειώσεις στην παραγωγή, με περίπου 7% της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου να έχει ανασταλεί και το 29% της εθνικής παραγωγής τσιμένου να έχει επηρεαστεί, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley. Οι βιομηχανίες χαρτιού και γυαλιού πιθανόν να είναι οι επόμενες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, σύμφωνα με τους ίδιους. Εχουν επίσης επηρεαστεί οι παραγωγοί χημικών, βαφών, επίπλων και σόγιας.