Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους κατοίκους της Ουκρανίας και στην έκβαση του πολέμου με τη Ρωσία.
H Κάμαλα Χάρις έχει υποσχεθεί ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο, που μέχρι τώρα ανέρχεται σε περισσότερα από 50 δισ. δολάρια, θα συνεχιστεί εάν αναδειχτεί νικήτρια, αλλά οι εξουσίες της θα μπορούσαν να περιοριστούν από ένα Κογκρέσο όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και θα δώσει τέλος στον πόλεμο «από την πρώτη ημέρα» του στον Λευκό Οίκο.
Το BBC σημειώνει ότι αν οι Ουκρανοί αναγκαστούν να συνθηκολογήσουν χωρίς να πάρουν πίσω όλα τα εδάφη τους, τότε περιοχές όπως η Ζαπορίζια θα μπορούσαν να παραμείνουν διαιρεμένες, όπως η Βόρεια και η Νότια Κορέα μετά την κατάπαυση του πυρός που σταμάτησε τις μάχες –αλλά ποτέ δεν τερμάτισε επίσημα τον πόλεμο εκεί– τη δεκαετία του ’50.
Ο Τραμπ έχει πει ότι ίσως η Ουκρανία πρέπει να παραδώσει μόνιμα μέρος των εδαφών της στους Ρώσους για να τελειώσει ο πόλεμος.
Μια δεύτερη επιλογή των ΗΠΑ θα ήταν να αποσύρουν πλήρως την υποστήριξή τους, πράγμα που θα σήμαινε ότι με την πάροδο του χρόνου οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν τελικά να καταλάβουν ακόμα μεγαλύτερα τμήματα της Ουκρανίας.
Το τρίτο σενάριο για το Κίεβο, να απελευθερώσει πλήρως τα κατεχόμενα εδάφη του, φαίνεται όλο και λιγότερο πιθανό.
Η έλλειψη προόδου για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργήσει αμφιβολίες στις ΗΠΑ για τη συνέχιση στήριξης των ουκρανικών στρατευμάτων.
Το BBC μετέβη στο μέτωπο και συνάντησε τον Αντρίι, επικεφαλής μονάδας με αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα. «Αν σταματήσει ή επιβραδυνθεί η βοήθεια, το βάρος θα πέσει στους ώμους του πεζικού» εξηγεί. «Θα παλέψουμε με ό,τι έχουμε, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να το κάνει μόνη της».
Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του περιμένουν με αγωνία την ψηφοφορία στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου. Από τις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί και η στάση της υπόλοιπης Δύσης στο Ουκρανικό. Ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε να ενώσει τους Δυτικούς συμμάχους εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά ο Τραμπ ενδεχομένως θα μπορούσε εύκολα να τους χωρίσει.
«Το να ακούμε ότι ένας υποψήφιος που είναι λιγότερο πρόθυμος να μας βοηθήσει προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είναι απογοητευτικό» είπε ο Αντρίι. «Αλλά εμείς δεν πάμε πουθενά» τόνισε.
Σε μία ακόμα προσπάθεια να συνεχιστεί η στήριξη των συμμάχων, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθεί να παρουσιάσει τη χώρα του ως επενδυτική ευκαιρία.
Οπως αποδεικνύεται με τα drones, που χρησιμοποιούνται ευρέως, ο πόλεμος στην Ουκρανία επισπεύδει τις καινοτομίες στη στρατιωτική βιομηχανία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Επιτρέπει επίσης στις Δυτικές εταιρείες να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους σε μια ενεργή εμπόλεμη ζώνη, επισημαίνει το BBC.
Δισεκατομμύρια δολάρια Δυτικής βοήθειας έχουν επίσης οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους τομείς της κυβέρνησης. Το Κίεβο θέλει να δείξει ότι τα λεφτά της Δύσης πιάνουν τόπο.
Την Κάμαλα Χάρις προτιμά η συντριπτική πλειονότητα των Ουκρανών και οι ντόπιοι δημοσιογράφοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της.
Οπως τονίζει, όμως, ο ανταποκριτής του BBC στη Ζαπορίζια, Τζέιμς Γουότερχαουζ, στη νότια και στην ανατολική Ουκρανία συνάντησε έναν αυξανόμενο αριθμό πολιτών που θέλουν να λήξει αμέσως ο πόλεμος και βλέπουν την προεδρία του Τραμπ ως την καλύτερη ευκαιρία για να γίνει αυτό.
Ο βρετανός ρεπόρτερ μίλησε με πολλούς ανθρώπους γύρω από την εμπόλεμη πόλη του Ποκρόβσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν κάθε μέρα και πιο κοντά. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση εκεί ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να είχε διαπραγματευτεί στο ξεκίνημα της εισβολής, για να αποτρέψει τον θάνατο και την καταστροφή που έχουν δει έκτοτε.
Και οι δύο πλευρές συμμετείχαν σε συνομιλίες εκείνους τους πρώτους μήνες του 2022. Αλλά τα στοιχεία για φρικτά ρωσικά εγκλήματα πολέμου, όπως π.χ. η σφαγή στην Μπούτσα, σταμάτησαν τις διπλωματικές προσπάθειες και ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει να πολεμά.
«Δεν αξίζει να σκοτώνονται άνθρωποι για να μη χάσουμε εδάφη» είπε χαρακτηριστικά μια γυναίκα. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο και ο Τραμπ είναι ο άνθρωπος που ξέρει πώς να το κάνει αυτό».
Εντεκα χρόνια ρωσικής επιθετικότητας στην περιοχή είναι αρκετά για κάποιους από τους κατοίκους. Από τότε που η Ουκρανία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να γίνει ανεξάρτητη χώρα, το 1991 που κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση, αγωνίζεται για να διατηρήσει την κυριαρχία της.
Η χώρα βρίσκεται στην άκρη μιας «γεωπολιτικής τεκτονικής πλάκας», προσπαθώντας να πάει προς την πλευρά της Δύσης, ενώ η Ρωσία την τραβάει στην άλλη πλευρά. Η εισβολή της Μόσχας σημαίνει ότι η Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθεια των ΗΠΑ για να αποτρέψει τη διάσπασή της.