Την επιβολή σαρωτικών περιορισμών στην πώληση τσιπ (ημιαγωγών) για προϊόντα τεχνολογίας και εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών στην Κίνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Στόχος των ΗΠΑ είναι να μπλοκάρουν την πρόσβαση του Πεκίνου σε κρίσιμες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε ηλεκτρονικό, από υπερυπολογιστές μέχρι και καθοδηγητικά όπλα.
Οπως υπογραμμίζουν οι New York Times (ΝΥΤ), η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η κόντρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την Κίνα μεταφέρεται πλέον κατά τρόπο ολοένα και πιο έντονο στον τεχνολογικό τομέα.
Το πακέτο με τους περιορισμούς που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έχει σχεδιαστεί με στόχο να επιβραδύνει την πρόοδο κινεζικών στρατιωτικών προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούν υπερυπολογιστές για να μοντελοποιούν πυρηνικές δοκιμές, να αναπτύσσουν τεχνολογίες καθοδήγησης υπερηχητικών όπλων, να διαμορφώνουν προηγμένα δίκτυα παρακολούθησης, να αναπτύσσουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης κ.λπ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αλαν Εστίβεζ, υφυπουργό Εμπορίου για τη βιομηχανία και την ασφάλεια, το υπουργείο του ενεργεί με στόχο να εμποδίσει τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας της Κίνας να αποκτήσουν ευαίσθητες τεχνολογίες με στρατιωτικές εφαρμογές.
Ως εκ τούτου, δεν θα επιτρέπεται πλέον στις αμερικανικές εταιρείες να στέλνουν προηγμένα τσιπ στην Κίνα, εκτός αν έχουν ειδική άδεια. Μάλιστα, ορισμένες αποστολές σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν εντός των κινεζικών συνόρων από εταιρείες των ΗΠΑ ή συμμαχικές χώρες θα αξιολογούνται κατά περίπτωση.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που έχουν θεσπίσει οι ΗΠΑ, απαγορεύεται επίσης σε εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ να πωλούν χωρίς ειδική άδεια στην Κίνα εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ημιαγωγών.
Παράλληλα, από τις ΗΠΑ προωθούνται και περιορισμοί για τους ημιαγωγούς που θα μπορούν να πωλούν στην Κίνα μη αμερικανικές εταιρείες, μόνο στην περίπτωση που αυτές χρησιμοποιούν αμερικανικής προέλευσης software ή hardware για την κατασκευή αυτών των τσιπ.
«Οι ενέργειές μας θα προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ενώ θα στείλουν επίσης ένα σαφές μήνυμα ότι η τεχνολογική ηγεσία των ΗΠΑ έχει να κάνει με αξίες, καθώς και με την καινοτομία», δήλωσε η Θέα Ρόζμαν Κέντλερ, ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.
Ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας αναφέρουν ότι το νέο εμπάργκο ανοίγει τη βεντάλια στους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ προς την Κίνα, που έχουν ξεκινήσει να επιβάλλονται την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι ΗΠΑ ελπίζουν να αποκόψουν την εκκολαπτόμενη ικανότητα της Κίνας να παράγει η ίδια προηγμένα τσιπ.
«Πρόκειται για επιθετική κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία έχει στόχο να βλάψει πραγματικά την ικανότητα της Κίνας να αναπτύσσει εγχώρια ορισμένες από αυτές τις κρίσιμες τεχνολογίες», δήλωσε στους ΝΥΤ η Εμιλι Κίλκριζ, υπεύθυνη του think tank Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.
Αντίποινα
Σύμφωνα με τον Σαμ Σάκς, συνεργάτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Yale, ο οποίος κάνει διδακτορικό στην Τεχνολογική Πολιτική στην Κίνα, «οι νέοι κανόνες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωθήσουν το Πεκίνο να επιβάλει και αυτό με τη σειρά του περιορισμούς σε αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες από τη μία συμμορφώνονται με τους κανόνες, αλλά από την άλλη διατηρούν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα».
Ο Λιού Πενγκού, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά του, δηλώνοντας ότι «οι ΗΠΑ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογική τους ανδρεία ως πλεονέκτημα, προκειμένου να παρακωλύσουν και να καταστείλουν την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ΗΠΑ φαίνεται να ελπίζουν ότι η Κίνα και ο υπόλοιπος αναπτυσσόμενες κόσμος θα παραμείνουν για πάντα στο χαμηλότερο άκρο της βιομηχανικής αλυσίδας».
Διευκρινίζεται ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη της βιομηχανίας ημιαγωγών της, αλλά εξακολουθεί να υστερεί έναντι των ΗΠΑ, της Ταιβάν και της Νότιας Κορέας ως προς την ικανότητά της να παράγει τα πιο προηγμένα τσιπ.