Ο Ζελένσκι σε μια συνάντηση με διοικητές των ουκρανικών ταξιαρχιών σε επίσκεψή του στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στην περιοχή του Ντονέτσκ, στις 4 Σεπτεμβρίου | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Γιατί ο Ζελένσκι πιστεύει ότι ο Τραμπ θα τον στηρίξει

«Πρέπει να είμαι έτοιμος, η ομάδα μου πρέπει να είναι έτοιμη για έναν μακροχρόνιο πόλεμο – και συναισθηματικά είμαι έτοιμος» δηλώνει στον Economist o ουκρανός πρόεδρος που φοβάται ωστόσο ότι ορισμένοι από τους δυτικούς υποστηρικτές της χώρας του χάνουν την πίστη τους
Protagon Team

«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θέλει να σκέφτεται έναν μακροχρόνιο πόλεμο, πόσο μάλλον να μιλάει για την πιθανότητα αυτή στους Ουκρανούς, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να ονειρεύονται μια γρήγορη νίκη. Αλλά γι’ αυτό ακριβώς προετοιμάζεται». Ετσι συνοψίζει ο Economist τη συνέντευξη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω της οποίας ο πρόεδρος της Ουκρανίας στέλνει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες και μιλάει ακόμη και για τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρέπει να είμαι έτοιμος, η ομάδα μου πρέπει να είναι έτοιμη για έναν μακροχρόνιο πόλεμο – και συναισθηματικά είμαι έτοιμος» λέει ο Ζελένσκι. Η βρετανική επιθεώρηση σημειώνει ότι τρεις μήνες μετά την έναρξη της αντεπίθεσής της, η Ουκρανία έχει σημειώσει μόνο περιορισμένη πρόοδο κατά μήκος του πολύ σημαντικού νότιου άξονα στην περιοχή της Ζαπορίζια, όπου προσπαθεί να αποκόψει τη «χερσαία γέφυρα» του Βλαντίμιρ Πούτιν που ενώνει τη Ρωσία με τη ρωσοκρατούμενη Κριμαία.

Ο Economist αναφέρει ακόμη ότι το ερώτημα «πόσο καιρό θα χρειαστεί» και το αν τελικά ή αντεπίθεση θα πετύχει, βαραίνει το μυαλό των δυτικών ηγετών. Προς τα έξω εξακολουθούν να μιλούν με θερμά λόγια, υποσχόμενοι ότι θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας «όσο χρειαστεί». Ο ίδιος ο Ζελένσκι τι πιστεύει; Απαντά εμμέσως πλην σαφώς ότι βλέπει και ο ίδιος πως κάποιοι χάνουν την πίστη τους, μοιάζουν να μην είναι εκεί όταν του λένε πως τον υποστηρίζουν.

«Εχω αυτή τη διαίσθηση, διαβάζω, ακούω και βλέπω τα μάτια τους [όταν λένε] “θα είμαστε πάντα μαζί σας” (…) Αλλά βλέπω ότι αυτός ή αυτή [που το λέει] δεν είναι εδώ, δεν είναι μαζί μας» σημειώνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει το βρετανικό περιοδικό, «ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει σαφή επίγνωση των κινδύνων για τη χώρα του εάν η Δύση αρχίσει να αποσύρει την οικονομική της στήριξη. Αυτό θα έβλαπτε όχι μόνο την οικονομία της Ουκρανίας, αλλά και την πολεμική της προσπάθεια».

Ο ίδιος το θέτει με ξεκάθαρους όρους: «Αν δεν είσαι με την Ουκρανία, είσαι με τη Ρωσία, και αν δεν είσαι με τη Ρωσία, είσαι με την Ουκρανία. Και αν οι σύμμαχοι δεν μας βοηθήσουν, σημαίνει ότι θα βοηθήσουν τη Ρωσία να κερδίσει. Αυτό είναι όλο».

Περιμένει ο Ζελένσκι ότι η στήριξη της Δύσης θα συνεχιστεί; Ο ίδιος σημειώνει καταρχάς ότι η διεθνής κοινή γνώμη ήταν αυτή που οδήγησε τους πολιτικούς να ενισχύσουν τις προμήθειες όπλων προς τη χώρα του μετά τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Τυχόν μείωση αυτής της βοήθειας, υποστηρίζει, μπορεί να εξοργίσει όχι μόνο τους Ουκρανούς αλλά και τους δυτικούς ψηφοφόρους, διότι θα αρχίσουν να αναρωτιούνται για ποιο λόγο έγινε όλη αυτή η προσπάθεια. «Οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν [τους ηγέτες τους] αν χάσουν την Ουκρανία» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Πώς σκέπτεται άραγε ενόψει των αμερικανικών εκλογών του 2024; Πολλοί περιμένουν ότι τυχόν εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ευεργετική για τον Πούτιν. Η άποψή του Ζελένσκι είναι πως αν ο Πούτιν ελπίζει ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024 θα του χαρίσει τη νίκη, κάνει λάθος. Ο Τραμπ δεν θα υποστήριζε «ποτέ» τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνει ο ουκρανός πρόεδρος. «Δεν λειτουργούν με αυτό τον τρόπο οι ισχυροί Αμερικανοί» προσθέτει.

Αν τελικά επανεκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι εκτιμά ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραμείνει στην ίδια τροχιά. «Θέλουν ένα Αφγανιστάν, μέρος δεύτερο;» ρωτάει. Και εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνο θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια, αλλά θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή διαδικασία της Ουκρανίας φέτος. Για την κίνηση αυτή, που αναμένεται ευρέως τον προσεχή Δεκέμβριο ο Ζελένσκι τονίζει: «Θα στηρίξει το ηθικό στην Ουκρανία. Θα δώσει ενέργεια στους ανθρώπους».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να προκύψουν «γέφυρες» διαλόγου με τη Ρωσία, χτυπώντας δυνατά το τραπέζι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας απορρίπτει κάθετα την ιδέα του συμβιβασμού με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για «όσο καιρό η Ρωσία παραμένει στο ουκρανικό έδαφος», λέει. Προσθέτει δε πώς όσοι επιλέγουν να συνομιλούν με τον ρώσο πρόεδρο «ξεγελούν τον εαυτό τους», φέρνοντας ως παράδειγμα τους δυτικούς ηγέτες που υπέγραψαν συμφωνία με τον Αδόλφο Χίτλερ στο Μόναχο το 1938, μόνο και μόνο για να τον δουν μετά να εισβάλλει στην Τσεχοσλοβακία.

«Το λάθος δεν είναι η διπλωματία. Το λάθος είναι η διπλωματία με τον Πούτιν. Αυτός διαπραγματεύεται μόνο με τον εαυτό του» καταλήγει ο Ζελένσκι.