Η ερχόμενη Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου είναι καθοριστικής σημασίας ημέρα για τις εξελίξεις στην Ευρώπη – ακόμη και στην Ελλάδα.
Οχι επειδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα γιορτάζει τα 74α γενέθλιά του, αλλά επειδή η Ανγκελα Μέρκελ και το κόμμα της θα δίνει μία σκληρή εκλογική μάχη στο κρατίδιο του Βερολίνου όπου γίνονται οι τοπικές εκλογές. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν όσοι γνωρίζουν την πολιτική μάχη που διεξάγεται στην Γερμανία επιμένουν: από το αποτέλεσμα των εκλογών του Βερολίνου θα κριθεί και το αν η γερμανίδα καγκελάριος θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017. Δεν είναι βέβαιο με ποιο αποτέλεσμα θα χαρεί ο κ. Σόιμπλε, δεδομένου ότι αν η μετριοπαθής πολιτική της Μέρκελ ηττηθεί, οι δικοί του «σκληροί» θα εμφανιστούν δικαιωμένοι και θα στρέψουν το κόμμα προς άλλη κατεύθυνση. Εν όψει αυτών, ίσως δεν είναι τυχαίο ότι μόλις σήμερα (Πέμπτη) ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και «παλαιότερος» όλων στην Μπούντεσταγκ ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές του 2017.
Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές για τους χριστιανοδημοκράτες και την μετριοπαθή, ακραιφνώς φιλοευρωπαϊκή τους πτέρυγα που εκφράζεται από την Μέρκελ. Το κόμμα της εμφανίζεται με ποσοστά της τάξεως του 14% να δίνει μάχη για την τρίτη ή και τέταρτη θέση, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται και η CDU φαίνεται ότι στο νήμα θα δώσει σκληρή μάχη με τους Πράσινους και την ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία.
Τι μπορεί να σημαίνει μία εκλογική ήττα της Μέρκελ;
Για την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα, η εκτίμηση είναι πως αν η γερμανίδα καγκελάριος υποστεί άλλη μία πολιτική ήττα, οι ανοχές τελειώνουν και οι συζητήσεις για όλα τα θέματα που εκκρεμούν και που ο Πρωθυπουργός επιδιώκει και πάλι να θέσει σε ένα πλαίσιο «πολιτικής διαπραγμάτευσης», θα γίνουν πολύ δυσκολότερες.
Πόσο μάλλον, που ο κ. Τσίπρας έχει επαναφέρει στο τραπέζι τα ζητήματα του χρέους και των γερμανικών αποζημιώσεων, τα οποία κανείς δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει.
Δείτε παραπάνω φωτογραφίες του Fabrizio Bensch από το πρακτορείο REUTERS από την προεκλογική συγκέντρωση των Χριστιανοδημοκρατών της Πέμπτης στο Βερολίνο όπου επιστρατεύτηκε και η καγκελάριος.
Σε μία τέτοια περίπτωση και καθώς η μετριοπαθής φιγούρα της γερμανίδας καγκελαρίου ενδέχεται να μπει σε δεύτερο πλάνο, η ελληνική κυβέρνηση θα κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς συνομιλητές και πάντως υπό πίεση για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Κυριότερα δε, εκτιμάται ότι επειδή αυτό που πληρώνει η Μέρκελ στην Γερμανία είναι η ανεκτική πολιτική της στο Προσφυγικό, η Ελλάδα θα βρεθεί εν μέσω ισχυρότερων πιέσεων σε ό,τι αφορά την φιλοξενία στο έδαφός της μεγάλων προσφυγικών πληθυσμών.
Όσοι «διάβασαν» προσεκτικά τις εξαγγελίες και την ρητορική του κ. Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη την προηγούμενη Κυριακή, εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός έχει σπεύσει να προκαταλάβει εξελίξεις και να προετοιμάσει το έδαφος.
Εθεσε υπερβολικά υψηλούς στόχους και καλλιέργησε προσδοκίες, λέγοντας ότι εντός του έτους θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ είπε ότι «ας ελπίσουμε ότι οι πιέσεις για το Προσφυγικό θα παραμείνουν σε κάποια συρτάρια». Αν τίποτε από αυτά δεν εξελιχθεί όπως το περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, η διάψευση των προσδοκιών θα είναι αφορμή για αντεπίθεση.
Κατά την άποψη ακόμη και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μία στροφή της γερμανικής κυβέρνησης σε μία σκληρή γραμμή σε όλα τα μέτωπα, θα φέρει την ελληνική κυβέρνηση σε έναν μονόδρομο, για τον οποίο φαίνεται ότι η ομάδα του Μαξίμου προετοιμάζεται: μία νέα σύγκρουση με τους «σκληρούς» στο Βερολίνο, η οποία θα εξυπηρετεί μεν πολιτικά, αλλά θα εντείνει την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην χώρα.