Ο Ντόναλντ Τραμπ, που ριζοσπαστικοποίησε το συντηρητικό μέτωπο και έδωσε χώρο στους πιο εξτρεμιστές πολιτικούς της παράταξής του, είχε παρουσιάσει ως επιτυχία του την ακύρωση από το (ολοένα δεξιότερο λόγω των διορισμών του Τραμπ) Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ της ιστορικής απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ, μέσω της οποίας προστατευόταν το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.
Τώρα, όμως, φαίνεται πως ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ και διεκδικητής εκ νέου της προεδρίας, επιθυμεί να αλλάξει τη στάση του, καθώς φοβάται ότι θα χάσει τις εκλογές ακριβώς λόγω της επίθεσής του στην αναπαραγωγική ελευθερία των Αμερικανίδων. Αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εξέγερση των πιο ακραίων εκ των υποστηρικτών του, μεταξύ των οποίων και η Αννα Πολίνα Λούνα, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τη Φλόριντα.
«Είμαι μια εξτρεμίστρια υπέρ της ζωής: ο σύζυγός μου είναι καρπός βιασμού. Γι’ αυτό είμαι κατά των αμβλώσεων, χωρίς εξαιρέσεις: κανείς δεν μπορεί να είναι δικαστής και δήμιος ενός αγέννητου παιδιού» ανέφερε σχετικά η Λούνα.
Ο Τραμπ αποπειράθηκε να αποστασιοποιηθεί από το φλέγον ζήτημα, δηλώνοντας ότι ήταν κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο και πως αρμόδιες να αποφασίσουν είναι οι Πολιτείες. Επειτα ζήτησε από όσους και όσες κινούνταν στα άκρα να χαλαρώσουν κάπως.
Η κατάσταση, ωστόσο, δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει –από τη Φλόριντα έως την Αριζόνα και την Αλαμπάμα– «όχι μόνο την ακαμψία των υπερσυντηρητικών ψηφοφόρων, αλλά και τις αναχρονιστικές αποφάσεις των πολιτειακών ανώτατων δικαστηρίων», όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή του από τις ΗΠΑ ο Μάσιμο Γκάτζι της Corriere della Sera.
Ο ιταλός δημοσιογράφος θυμίζει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα ενέκρινε να τεθεί εκ νέου σε ισχύ ένας νόμος του 1864, με αποτέλεσμα τη σχεδόν ολική απαγόρευση των αμβλώσεων, εκείνο της Αλαμπάμα αποφάνθηκε πως τα κατεψυγμένα ανθρώπινα έμβρυα είναι ουσιαστικά άνθρωποι (το οποίο σημαίνει πως η θανάτωσή τους θα μπορούσε να καταλήξει σε απόδοση κατηγοριών για φόνο), ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα άναψε το πράσινο φως για την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την έκτη εβδομάδα κύησης.
Λόγω αυτή της εξέλιξης οι Δημοκρατικοί ονειρεύονται ακόμη και να κατακτήσουν την Πολιτεία όπου ζει ο Τραμπ, το οποίο εξακολουθεί να θεωρείται μάλλον απίθανο αλλά, πλέον, όχι αδύνατο. Πάντως το ανώτατο δικαστήριο της αποκαλούμενης «ηλιόλουστης πολιτείας» των ΗΠΑ ενέκρινε επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (την ίδια μέρα με τις προεδρικές εκλογές, στις 5 Νοεμβρίου 2024) για την αναγνώριση του δικαιώματος για άμβλωση έως την 24η εβδομάδα κύησης.
Ο Ρον ΝτεΣάντις, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Πολιτείας, που αποπειράθηκε (ανεπιτυχώς) να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα στις προκριματικές εκλογές, κάθε άλλο παρά εναντιώνεται στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες στην Αριζόνα οι πιο σκληροπυρηνικοί εκ των Ρεπουμπλικανών κατάφεραν να ακυρώσουν μια προσπάθεια για να μην τεθεί σε εφαρμογή ο επίμαχος νόμος του 19ου (!) αιώνα.
Η Αριζόνα, που το 2020 ψήφισε υπέρ του Μπάιντεν αλλά στη συνέχεια σημείωσε μια δεξιά στροφή, συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των αμφιρρόπων Πολιτειών. Οσον αφορά τη Φλόριντα, όπως προαναφέρθηκε, οι Δημοκρατικοί τρέφουν κάποιες ελπίδες, ενώ η Αλαμπάμα (όπου θριάμβευσε ο Τραμπ) είναι μάλλον απρόσιτη. Αλλά εκεί, όπως σημειώνει στην ανταπόκρισή του ο Μάσιμο Γκάτζι, τον προηγούμενο μήνα, μια υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος εκλέχθηκε βουλευτής σε μια κομητεία όπου επί 25 χρόνια εκλέγονταν υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών.
Να σημειωθεί ότι το Δημοκρατικό Κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε δέκα Πολιτείες για το ζήτημα της άμβλωσης.