Σε επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που στήθηκαν ή θα οργανωθούν από μετανάστες και πρόσφυγες πρόκειται να προχωρήσει ο Τζορτζ Σόρος. Στόχος να αποκομίσουν και οι ίδιοι και οι κοινωνίες όπου ζουν οφέλη.
Τη Δευτέρα, σε ανακοίνωση στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ για το Μεταναστευτικό και Προσφυγικό, ο Σόρος περιέγραψε τα βασικά σημεία του σχεδίου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και θα τεθεί υπό την αιγίδα του Open Society Foundations (OSF). Σε άρθρο του στην Wall Street Journal αναπτύσσει περισσότερο το σκεπτικό του.
Η Σύνοδος του ΟΗΕ αναζητά λύσεις σε ένα από τα οξύτερα παγκόσμια προβλήματα του 2015, όταν 65 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Περίπου οι μισοί προέρχονταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Πάνω από ένα εκατομμύριο προσπάθησαν να περάσουν με κίνδυνο της ζωής τους στην Ευρώπη, ειδικά τη Γερμανία και τη Σουηδία, δύο χώρες που κινητοποιήθηκαν περισσότερο ίσως από κάθε άλλη για την στέγαση και τη -κατά το δυνατόν- ενσωμάτωση των προσφύγων.
Η εξαγγελία του Σόρος
Η μεγάλης κλίμακας επένδυση από την πλευρά του Σόρος -παραπλήσια με τις επενδύσεις που κάνουν (αν κάνουν κιόλας) κάποια κράτη – γίνεται συμπληρωματικά προς τα άλλα προγράμματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αναγκαστική μετανάστευση. Θα γίνει ακόμη σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την καθοδήγηση των επενδύσεων.
«Θα επενδύσουμε σε startup, σε εταιρείες που έχουν καθιερωθεί, σε πρωτοβουλίες με επίδραση στην κοινωνία και σε επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτές οι επενδύσεις υπάρχει η πρόθεση να είναι επιτυχημένες», ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση. Το γιατί το διευκρινίζει ο ίδιος: «Θέλω να δείξω πώς το ιδιωτικό κεφάλαιο μπορεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο να βοηθήσει τους πρόσφυγες»
«Θα εστιάσουμε κυρίως στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που αληθινά θα ωφελήσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», τονίζεται ακόμη.
Την ευθύνη για τη διανομή των πόρων θα έχει το OSF ενώ τα κέρδη από τις επενδύσεις θα περάσουν στη χρηματοδότηση προγραμμάτων για πρόσφυγες και μετανάστες του OSF, κάποια από τα οποία λειτουργούν και στην Ελλάδα.
Στο άρθρο του ο Σόρος εξηγεί ότι ο κόσμος βιώνει συνθήκες ανατροπής με την αύξηση της αναγκαστικής μετανάστευσης, για λόγους όπως οι πόλεμοι, εμφύλιοι και μη, η αναζήτηση καλύτερης ζωής και προόδου για τους ίδιους και για τις οικογένειες τους. Ωστόσο, συνεχίζει, υπάρχει μια συλλογική αποτυχία για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Οι πρόσφυγες, διαπιστώνει ο επενδυτής, συχνά εξαναγκάζονται σε ζωές χωρίς ελπίδα και χωρίς απασχόληση, ενώ οι χώρες που τους φιλοξενούν αδυνατούν να αντλήσουν τα οφέλη από την παρουσία τους σε αυτές.
Εργο των κυβερνήσεων είναι ακριβώς να απαντήσουν σε αυτή τη κρίση, αλλά, κατά τον Σόρος, πρέπει να κινητοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο ίδιος σκοπεύει να διαθέσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που απαντήσουν ειδικά τις ανάγκες των μεταναστών, των προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν. Η έμφαση θα είναι κυρίως στην Ευρώπη, αλλά «θα αναζητώ καλές επενδυτικές ιδέες που θα ωφελήσουν επενδυτές σε όλο τον κόσμο».
Η στόχευση του προγράμματος του Σόρος θα είναι πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται σε τεχνολογίες αιχμής, όπως οι τεχνολογίες ψηφιακής τεχνολογίας, οι οποίες μπορούν να απαντούν σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Παράλληλα, οι τεχνολογίες βοηθούν τους ανθρώπους να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε δημόσιες ή σε νομικές και οικονομικές υπηρεσίες.
«Εύχομαι η δέσμευσή μου να εμπνεύσει και άλλους επενδυτές να ακολουθήσουν την ίδια αποστολή», καταλήγει ο 86χρονος επενδυτής.
Επιμένει στις ευκαιρίες ο Σόρος
Ο Σόρος σε σειρά παρεμβάσεών τους τελευταίους μήνες έχει επισημάνει τα κενά και τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό και το Προσφυγικό. Εχει ζητήσει να στηριχθούν χώρες όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν μεγάλο μέρος του προβλήματος σαν χώρα άφιξης.
Σε άρθρο γνώμης μόλις την περασμένη εβδομάδα έχει περιγράψει μια λύση επτά σημείων για την αντιμετώπιση του ζητήματος με τρόπο τακτικό και οργανωμένο ώστε όλες οι πλευρές (κράτη, πολίτες, πρόσφυγες, οργανώσεις) να εργαστούν παράλληλα και αποδοτικά.
Στο έβδομο σημείο της λύσης του ο μεγαλοεπενδυτής ζητά να υπάρχει ένα περιβάλλον όπου θα γίνονται περισσότερο ευπρόσδεκτοι οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι, όπως έχουν δείξει αρκετές έρευνες, «είναι σημαντικός παράγοντας συνεισφοράς στην καινοτομία και την ανάπτυξη σε μια κοινωνία, αν τους δοθούν οι κατάλληλες συνθήκες». Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί η τελευταία παρέμβαση.