O τρόπος που χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, με την επιλογή της πρότασης μομφής που κέρδισε όπως αναμενόταν η κυβέρνηση, δείχνει να βοηθάει τη Νέα Δημοκρατία σε δύο επίπεδα: ένα προφανές και ένα πιο σύνθετο.
Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση μπόρεσε να «φορτώσει» τη συζήτηση στη Βουλή και με άλλα θέματα πέραν των υποκλοπών. Ετσι, το σοβαρό αυτό ζήτημα για το οποίο έχει παραδεχτεί το Μαξίμου ότι έγιναν λάθη, αποτέλεσε μέρος μόνο μιας συνολικής αντιπαράθεσης στο κοινοβούλιο με προδιαγεγραμμένο νικητή.
«Το θέμα των υποκλοπών, μετά και τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, κλείνει στη Βουλή σε πολιτικό επίπεδο και οτιδήποτε το χειρίζεται πια η Δικαιοσύνη» έλεγαν κυβερνητικές πηγές την Παρασκευή. Από την άλλη πλευρά, η διαπίστωση αυτή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες αποκαλύψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον φιλικό προς την Κουμουνδούρου Τύπο.
Η κυβέρνηση πάντως σκοπεύει να υψώσει επικοινωνιακά τους τόνους για τις αποκαλύψεις που γίνονται στο Ειδικό Δικαστήριο όπου βρίσκεται κατηγορούμενος ο Νίκος Παππάς. Αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι «παραμένει ανοιχτό από εδώ και εμπρός, λόγω των επώνυμων καταθέσεων που έγιναν στο Ειδικό Δικαστήριο, το ζήτημα με το μαύρο χρήμα που πήγαινε στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ». Παράγοντας δε της ΝΔ προέβη και σε μια εκτίμηση: από τις ίδιες τις διαδικασίες του Ειδικού Δικαστηρίου θα μπορούσε να προκύψει μια «ξεχωριστή, ανεξάρτητη έρευνα για μαύρο χρήμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ».
Το δεύτερο επίπεδο που προκύπτει μετά τη σύγκρουση στη Βουλή δεν αφορά την ευθύγραμμη ανάγνωση των θεματικών της αντιπαράθεσης αλλά το πολιτικό κλίμα. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση εστιάζει στην πρώτη κάλπη που είναι πιθανό να στηθεί σε 10 εβδομάδες, στις 9 Απριλίου, το γεγονός ότι μετά τη Βουλή όντως «μύρισε εκλογές» τη βολεύει.
Η επιλογή του κ. Τσίπρα για την πρόταση δυσπιστίας ανέβασε τα ντεσιμπέλ της αντιπαράθεσης. Προκάλεσε προεκλογικού χαρακτήρα σύγκρουση που μάλλον χαροποίησε παρά δυσαρέστησε το Μαξίμου. Η ατμόσφαιρα αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει ως την κάλπη. Η ΝΔ δεν θα ρίξει λάδι στη φωτιά (δεν τη συμφέρει άλλωστε εφόσον προηγείται στις δημοσκοπήσεις), από την άλλη δεν θέλει και να την αφήσει να σβήσει.
Ο λόγος είναι, όπως εξηγεί πολιτικός αναλυτής που διατηρεί καλές σχέσεις με το Μαξίμου, ότι η ΝΔ θέλει να αποφύγει πάση θυσία τη χαλαρή ψήφο και να καταπολεμήσει την αποχή στην πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Πιο απλά, επιδιώκει να μην υπάρχει η αίσθηση στις τάξεις των ψηφοφόρων της ότι οι πρώτες εκλογές δεν «μετράνε» εφόσον -πιθανότατα- ακολουθούν και δεύτερες με ενισχυμένη αναλογική.
Ετσι, ενώ το Μαξίμου μιλάει για αντιπαράθεση με βάση τη σύγκριση των πεπραγμένων και των προγραμμάτων, το γεγονός ότι η αντιπαράθεση εισήλθε νωρίς σε προεκλογική ατμόσφαιρα βοηθά ώστε να μην θεωρηθούν δευτερεύουσας σημασίας οι πρώτες κάλπες. Ο λόγος είναι προφανής και τον έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης: το ποσοστό της ΝΔ στις πρώτες εκλογές θέλουν να είναι το «εφαλτήριο» για την αυτοδυναμία.
Επομένως, με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Ιαπωνία την Τρίτη, η ΝΔ μπαίνει σε προεκλογικό ρυθμό «χωρίς ανάσα» και ο κ. Μητσοτάκης παίρνει «πάνω του» την προεκλογική καμπάνια. Οχι τυχαία: η διαρκής παρουσία του Πρωθυπουργού σε πρώτο πλάνο στην προεκλογική ευθεία υπογραμμίζει το γεγονός ότι έρχονται κανονικές εκλογές και μάλιστα κρίσιμες, όχι δηλαδή μια «πρόβα» για την επόμενη αναμέτρηση.
Πέρα από τις θεματικές συνεντεύξεις που ήδη άρχισαν με την οικονομία, η καμπάνια προβλέπει την παρουσία του Πρωθυπουργού μέσω περιοδειών σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Οι επισκέψεις θα περιλαμβάνουν την επιθεώρηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, τη δρομολόγηση νέων τοπικών παρεμβάσεων και τη συνομιλία με πολίτες και φορείς για τα προβλήματα της κάθε περιοχής.