Μπιν Σαλμάν και Πούτιν το 2018 στην Αργεντινή. Οι παλιές φιλίες και ο θαυμασμός στα δύσκολα φαίνονται... | REUTERS
Επικαιρότητα

Γιατί ο Μπιν Σαλμάν «κρέμασε» τον Μπάιντεν για χάρη του Πούτιν 

Οι αναλύσεις των διεθνών ΜΜΕ αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου για τη στάση του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μετά το «κόλπο» με το πετρέλαιο και το άνοιγμα στον Πούτιν, ενώ εξηγούν ότι ο σαουδάραβας πρίγκιπας θαυμάζει από παλιά τον ρώσο πρόεδρο, κυρίως για το πώς «καθαρίζει» τους διαφωνούντες
Protagon Team

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον ΟΠΕΚ+ (τα 13 μέλη του οργανισμού των πετρελαιοπαραγωγών χωρών συν τους εταίρους του, μεταξύ των οποίων η Ρωσία) ότι πήρε το μέρος του Πούτιν μετά τη συμφωνία για σημαντικότατη μείωση της παραγωγής πετρελαίου υπό την καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τους Financial Times, παρά τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης πριν τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, που εν πολλοίς ελέγχεται από τη Σαουδική Αραβία, στη Βιέννη, η απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως άνοιξε ρήγμα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ που επιδίωκε την υποχώρηση των τιμών πριν τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά και τη μείωση των εσόδων για τον Πούτιν που τον βοηθούν να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Οι «βολές» του Λευκού Οίκου που έκανε την Τετάρτη λόγο για «κοντόφθαλμη απόφαση» έφτασαν μέχρι του σημείου η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιερ να αναφέρει σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος ότι ήταν σαφής «η ευθυγράμμιση» του ΟΠΕΚ+ με τη Ρωσία. Το επόμενο βήμα από πλευράς ΗΠΑ θα είναι η νομοθεσία που θα προτείνει ο Μπάιντεν στο Κογκρέσο για να μειωθεί ο έλεγχος του ΟΠΕΚ+ στις τιμές της ενέργειας. Παράλληλα αναλυτές των διεθνών θεμάτων εκτιμούν ότι μετά τη στάση που τήρησε ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έναντι του Μπάιντεν ο οποίος αναδιπλώθηκε για χάρη του το καλοκαίρι και πήγε να τον συναντήσει στη Σαουδική Αραβία, «θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες για το Ριάντ». 

Σύμφωνα και πάλι με τους FT, η απόφαση του OΠΕΚ για τη μείωση της πετρελαιοπαραγωγής ελήφθη λίγες ώρες μετά τη συμφωνία των ευρωπαϊκών χωρών να ακολουθήσουν το αμερικανικό σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία, καθώς και οι άλλες χώρες του Κόλπου φοβήθηκαν, σύμφωνα με ενεργειακούς αναλυτές, ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των τιμών και να βλάψει τα συμφέροντά τους στο άμεσο μέλλον, εφόσον δημιουργεί ένα επικίνδυνο για τους ίδιους προηγούμενο. 

Παλιός θαυμαστής του Πούτιν 

Το όλο ζήτημα ασφαλώς προσωποποιείται. Διότι, όπως εξήγησε ο Guardian, η απόφαση του πρίγκιπα Μοχάμεντ να ζεστάνει τις σχέσεις του με τον Πούτιν έχει ανησυχήσει τους συμμάχους στη Δύση, αλλά όποιος εξεπλάγη αγνοεί ότι ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας «θαύμαζε από καιρό τον Ρώσο ηγέτη». Και οι παλιές συμπάθειες φαίνεται ότι δεν ξεχνιούνται στα δύσκολα. Αλλωστε τους συνδέει και η άπωση που νιώθουν προς τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Σχεδόν οκτώ μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Μόσχας βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο. Το 2016, όταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ ήταν ακόμη αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, ο 30χρονος τότε πρίγκιπας κάλεσε βρετανούς διπλωμάτες, ανάμεσά τους και ανώτερους αξιωματικούς της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6, στο Ριάντ.  Ο μοναδικός σκοπός της συνάντησης ήταν να μάθει περισσότερα για τον Πούτιν.

«Ηταν γοητευμένος από εκείνον», ανέφερε χρόνια αργότερα ένας από τους Βρετανούς που τον συνάντησαν. «Εδειχνε να τον θαυμάζει. Του άρεσε αυτό που έκανε ο Πούτιν» πρόσθεσε, εννοώντας τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την εξουσία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ αποφάσισε να μιμηθεί τον άνθρωπο που τόσο πολύ μελέτησε. Η καταστολή των διαφωνούντων από την πλευρά του θυμίζει σύμφωνα με τον Guardian τις μεθόδους και τον αδίστακτο χαρακτήρα του Πούτιν, και το ίδιο συμβαίνει και με το στήσιμο του σαουδαραβικού αστυνομικού κράτους πάνω σε αραβικά εθνικιστικά θεμέλια για τον έλεγχο των διαφωνούντων, την επιλογή των ολιγαρχών που ταιριάζουν στο καθεστώς και την εδραίωση της εξουσίας του Μπιν Σαλμάν.

«Και οι δύο άνδρες έχουν έρθει ακόμα πιο κοντά τους τελευταίους μήνες λόγω της απέχθειάς τους για τον Μπάιντεν» επέμεινε η βρετανική εφημερίδα. O Μπάιντεν παρείχε όπλα στον ουκρανικό στρατό και ανάγκασε τον ρωσικό στρατό σε μια σειρά από ταπεινωτικές υποχωρήσεις. Και ο Μπάιντεν, παρότι ταξίδεψε στο καλοκαίρι στη Τζέντα -και έφυγε με άδεια χέρια- είναι για τον Μπιν Σαλμάν η δύναμη που επιχειρεί την περιθωριοποίησή του στη διεθνή σκηνή και που υπενθύμιζε κάθε τρεις και λίγο τον αποτρόπαιο σφαγιασμό του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.

Ο βρετανός αξιωματούχος που διαπίστωσε από πρώτο χέρι τον θαυμασμό του Μπιν Σαλμάν για τον Πούτιν, ανέφερε επίσης πως ο ρώσος Πρόεδρος επιχειρεί να «να πάρει μαζί του τον MBS (σ.σ.: όπως είναι τα αρχικά του σαουδάραβα πρίγκιπα) στο ίδιο στρατόπεδο». Και ο MBS, παρότι γνωρίζει ότι η Δύση βλέπει και αντιδρά τώρα στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον Πούτιν, δεν σκοτίζεται και πολύ για όσα λένε οι προοδευτικοί φιλελεύθεροι. Γιατί ο ίδιος και ο Πούτιν «βλέπουν την ηγεσία μέσα υπό το ίδιο πρίσμα».