Στα πίσω καθίσματα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, βρέθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Τζιλ. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Μπάιντεν κάθισε στη 14η σειρά προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Πρώτος-πρώτος δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει ο προκάτοχός του στο αξίωμα, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ευθαρσώς ότι ποτέ στον ίδιο δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, παρά το αυστηρό βασιλικό πρωτόκολλο που ακολουθείται πάντα σε τέτοιες περιστάσεις.
Με άρθρο της, η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph εξηγεί ότι οι χθεσινοί προσκεκλημένοι στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ έφθαναν σχεδόν τις 2.000 (επομένως, η αίθουσα ήταν σχεδόν πλήρης) και ανάμεσά τους ήταν πολιτικοί ηγέτες, μέλη βασιλικών οικογενειών αλλά και κάποιοι ξένοι αξιωματούχοι. Το αυστηρό πρωτόκολλο υπαγορεύει ότι οι ξένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να καθίσουν πίσω από τους πολιτικούς ηγέτες της Κοινοπολιτείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο αμερικανός πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ να βρεθούν στην 14η σειρά, δηλαδή επτά σειρές από το τέλος, πίσω από τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ακριβώς πίσω από τον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, και μόλις μία σειρά μπροστά από τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα.
Αν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κάθισε στη θέση που όριζε το πρωτόκολλο, δηλαδή ακριβώς πίσω από τους βασιλείς της Ευρώπης, πιο μπροστά του από την άλλη πλευρά των σειρών των καθισμάτων, κάθισαν πρόεδροι κρατών, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν. Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι οι καλεσμένοι κάθονταν αριστερά, δεξιά και μπροστά από την «εξέδρα» όπου βρισκόταν το φέρετρο της βασίλισσας, με τον βασιλιά Κάρολο και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου, να κάθονται φυσικά στις πρώτες σειρές. Πίσω τους ακολουθούσαν οι αρχηγοί των κρατών της Κοινοπολιτείας, πιο πίσω οι υπόλοιποι βασιλείς της Ευρώπης και μέλη των βασιλικών τους οικογενειών και έπονταν οι υπόλοιποι ηγέτες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Telegraph, το γεγονός ότι η χωροταξία της αίθουσας υπαγορεύει να υπάρχουν δεξιά και αριστερά σειρές για τους προσκεκλημένους, δημιούργησε τα εν λόγω προβλήματα στη σειρά των θέσεων.
Ενα ακόμα πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν πως στην ίδια σειρά μέσα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ βρέθηκαν ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και η βασίλισσα Λετίθια, μαζί με τον πατέρα του Φελίπε τέως βασιλιά, τον έκπτωτο Χουάν Κάρλος και τη βασιλομήτορα Σοφία. Μάλιστα, τους φωτογράφισαν μαζί, κάτι για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, χρειάστηκε να ζητήσει διευκρινίσεις από το Λονδίνο, ξεκαθαρίζοντας εν τέλει ότι «οι ρόλοι στην εκπροσώπηση της Ισπανίας είναι σαφώς καθορισμένοι” και πως «αρχηγός του κράτους είναι ξεκάθαρα ο Φελίπε ο ΣΤ’».
Σημειώνεται ότι ο 84χρονος τέως μονάρχης είναι μακρινός εξάδελφος της Ελισάβετ, γι’ αυτό και έλαβε πρόσκληση. Υπενθυμίζεται ότι ο Χουάν Κάρλος πλέον ζει στο Άμπου Ντάμπι, καθώς από τον Ιούνιο του 2020 ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα εναντίον του, από το Ανώτατο Δικαστήριο για την φερόμενη εμπλοκή του, σε σύμβαση ανάμεσα σε μία κοινοπραξία ισπανικών εταιρειών και τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να κατασκευαστεί η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Μέκκα με τη Μεδίνα. Η υπόθεση ανακινήθηκε το 2018 όταν μία πρώην ερωμένη του Χουάν Κάρλος, τον κατηγόρησε ότι είχε λάβει προμήθεια για τη σύμβαση.
Παράλληλα, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, στην ίδια σειρά, αλλά στα απέναντι καθίσματα από τον Τζο Μπάιντεν κάθισε ο εκπρόσωπος της Κίνας, ο αντιπρόεδρος, Γουάνγκ Κισάν.
Οι Μπάιντεν έφθασαν στην κρατική κηδεία με το προεδρικό τους αυτοκίνητο «Το Θηρίο», σε μία ιδιωτική αυτοκινητοπομπή, ενώ άλλοι ηγέτες ταξίδεψαν μαζί με τα μίνι λεωφορεία, όπως όριζε για εκείνους το βρετανικό πρωτόκολλο. Τα αμερικανικά πρωτόκολλα ασφαλείας για τον Πρόεδρο είναι αυστηρά και απαιτούσαν να ταξιδεύει με το θωρακισμένο αυτοκίνητό του, συνοδευόμενος από οχήματα ασφαλείας. Ωστόσο, ακόμα κι αν ο Μπάιντεν έφθασε άνετος στο σημείο, εν αντιθέσει με άλλους ηγέτες, ο ίδιος κάθισε στην θέση που του αναλογούσε, μέσα στο Αββαείο
Τα βιτριολικά σχόλια του Τραμπ
Η θέση που έλαβε ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με τη σύζυγό του, στη σειρά με το νούμερο 14, δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως επισημαίνει σε άλλο άρθρο της, η Daily Telegraph, ο πρώην πρόεδρος σχολίασε στην πλατφόρμα «Truth Social» -διότι είναι αποκλεισμένος από τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ότι το γεγονός ότι ο Μπάιντεν κάθισε επτά σειρές πριν το τέλος των καθισμάτων στην κηδεία της βασίλισσας, «δείχνει ότι δεν υπάρχει πια σεβασμός προς στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σύμφωνα με την ανάγνωση του Τραμπ, κάτι τέτοιο έγινε σε μόλις δύο χρόνια στη χώρα του, δηλαδή από τότε που εκείνος έφυγε από το Λευκό Οίκο και μάλιστα «δείχνει την ιδέα που έχει ο υπόλοιπος κόσμος για τη χώρα». Επίσης, ο Τραμπ, σχολίασε πως «εάν ήταν εκείνος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα καθόταν εκεί πίσω και η χώρα θα ήταν πολύ διαφορετική απ’ ό, τι είναι αυτή τη στιγμή».
Παράλληλα, «κάρφωσε» τον διάδοχό του στο αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, γράφοντας ότι η θέση που του έδωσαν ήταν «μια ευκαιρία για να γνωρίσει ορισμένους από τους ηγέτες των Τρίτων Χωρών». Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν έγινε σαφές τι εννοούσε ο Τραμπ, λέγοντας «Τρίτες Χώρες».