Μπάιντεν και Τραμπ στο ντιμπέιτ του 2020: οι «δεινόσαυροι» της αμερικανικής πολιτικής μάλλον θα αναμετρηθούν ξανά στις προεδρικές κάλπες | EPA/JIM LO SCALZO/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Γιατί ο Μπάιντεν θέλει για αντίπαλό του τον Τραμπ;

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να καταγγέλλει τον πρώην για υπονόμευση της αμερικανικής Δημοκρατίας. Κάτι που α) είναι αληθές και β) δεν μπορεί να το κάνει αν γίνει το θαύμα και το χρίσμα πάει στη Νίκι Χέιλι. Απέναντι στον Τραμπ ο Μπάιντεν βρίσκεται μεν σε μειονεκτική θέση, όπως δείχνουν τα γκάλοπ, όμως αναμένει ανάκαμψη
Protagon Team

Είναι παράδοξο: ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μάλλον χάρηκε για τη συντριπτική νίκη του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα την περασμένη εβδομάδα, αν και δεν αμφισβητεί τη δημοκρατικότητα των δύο χαμένων της κάλπης, του Ρον ΝτεΣάντις (που ήδη αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα) και της Νίκι Χέιλι.

Ο Μάσιμο Γκάτζι, ανταποκριτής της Corriere della Sera, υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν δικαιώνεται για την επιμονή του να είναι εκ νέου υποψήφιος, παρά την προχωρημένη ηλικία του και την έλλειψη δημοτικότητας, διότι είναι ο μόνος Δημοκρατικός που έχει αποδείξει ότι μπορεί να νικήσει τον Τραμπ.

Ακόμη και τώρα που οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές για αυτόν, ο Μπάιντεν φαίνεται ότι φοβάται τη Χέιλι περισσότερο από τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο. Τα γκάλοπ τον φέρνουν σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τον Τραμπ, όμως ο Μπάιντεν ελπίζει να καλύψει το κενό κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι αποτελεί απειλή για την αμερικανική Δημοκρατία, κάτι που είναι αληθές και από την άλλη δεν μπορεί να κάνει με αντίπαλο τη Χέιλι. Απέναντι στην πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας δεν μπορεί να παίξει το χαρτί της υπεράσπισης της Δημοκρατίας. «Μάλλον θα υπάρξει επανάληψη του πιο τρομακτικού και θλιβερού σεναρίου για τις ΗΠΑ, η αναπόφευκτη σύγκρουση των δύο δεινοσαύρων της αμερικανικής πολιτικής».

Ο Μάσιμο Γκάτζι αναφέρθηκε στην «επόμενη στάση» για το χρίσμα, στην ψηφοφορία του Νιού Χάμσαϊρ, όπου επικρατούν πιο μετριοπαθείς συντηρητικοί από αυτούς της Αϊόβα, και έγραψε ότι ενδέχεται εκεί να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη Χέιλι, προσωρινώς όμως. «Το να πιστεύει κανείς ότι ο Τραμπ μπορεί να σκοντάψει είναι απερίσκεπτο. Διότι ανέκτησε τον έλεγχο του κόμματος, τον οποίο είχε χάσει μετά την ήττα του 2020 και την εξέγερση που οδήγησε στην επίθεση στο Κογκρέσο, και πλέον επιδεικνύει εξαιρετική ικανότητα να γκρεμίζει τους αντιπάλους του».

Ο Τραμπ, συνέχισε ο Γκάτζι, επιστρέφει για να αναλάβει τον ρόλο του νικητή και μπορεί ακόμη και να είναι μεγαλόψυχος με τους δύο βασικούς εσωκομματικούς αντιπάλους του. «Βέβαια, ο Τραμπ αντιμετωπίζει ένα δύσκολο 2024 σε δικαστικό επίπεδο, αλλά μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να μετατρέψει τις 91 κατηγορίες σε ισάριθμα μετάλλια ενώπιον του εκλογικού του σώματος. Πρέπει να δούμε τι θα αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο, και υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποια από τις δίκες να καταλήξει σε απόφαση πριν από τις προεδρικές εκλογές. Ομως οι δικηγόροι του έχουν πολλά εργαλεία για να επιτύχουν αναβολές και ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει τη χιονοστιβάδα των ψήφων που θα λάβει από το συντηρητικό μέτωπο για να υποστηρίξει ακόμη πιο δυναμικά ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης».

Ο Ιταλός κατέληξε γράφοντας ότι σε γενικές γραμμές, πάντως, το όπλο της υπεράσπισης της Δημοκρατίας στο οποίο βασίζεται ο Μπάιντεν φαίνεται κάπως βαρετό στους συντηρητικούς Αμερικανούς, ακόμη και στους μετριοπαθέστερους από αυτούς. «Εδώ στην Αϊόβα, μιλώντας με απλούς ανθρώπους, νιώθεις ότι η ευαισθησία στους κινδύνους που διατρέχουν οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι πολύ χαμηλή, ενώ πολλοί έχουν ενστερνιστεί και παπαγαλίζουν όχι μόνο τα επιχειρήματα, αλλά και τη γλώσσα του Fox και των άλλων φιλοτραμπικών τηλεοπτικών καναλιών, χρησιμοποιώντας ακόμη και όρους όπως το ‘‘weaponize’’, για να πουν ότι η Δικαιοσύνη έχει μετατραπεί σε όπλο εναντίον του Τραμπ».