Η περίοδος των εκπτώσεων άνοιξε, τα μαγαζιά όχι | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Γιατί να μη λειτουργήσουν όπως τα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα;

Η συζήτηση γίνεται για άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click in shop στις 18 Ιανουαρίου, ενώ πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το πλήρες άνοιγμα, ει δυνατόν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες
Protagon Team

Η δραματική κατάσταση στην αγορά λόγω lockdown και η συσσώρευση χρεών και υποχρεώσεων για τους ιδιοκτήτες χιλιάδων επιχειρήσεων αυξάνουν την πίεση για την όποια επανεκκίνηση της αγοράς, σε συνάρτηση πάντα με την επιδημιολογική εικόνα.

Η συζήτηση γίνεται για άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click in shop, ενώ πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το πλήρες άνοιγμα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες – κάτι για το οποίο, πάντως, έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις πολλοί λοιμωξιολόγοι, ανάμεσά τους και μέλη της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

«Οπως δουλεύουν τα σουπερμάρκετ μπορούν να δουλέψουν και τα υπόλοιπα καταστήματα», αρκεί να μη βγούμε όλοι μαζί, παρατήρησε σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα έχουμε δικλίδες ασφαλείας», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να είμαστε συνεχώς περιορισμένοι, αλλά να βγαίνουμε με προσοχή και να τηρούμε τα μέτρα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, η πρόταση είναι να ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο με τη μέθοδο –αυτή τη φορά– του click in shop, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Στην πρώτη φάση θα ανοίξουν τα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης και τα αργυροχρυσοχοεία.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής.

Σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο κ. Σταμπουλίδης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, πρόθεση και βούληση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να λειτουργήσει στο σύνολό της η αγορά με τους απαραίτητους κανόνες, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβαδίσει η λειτουργία της αγοράς με την πανδημία, αφού όταν τα μέτρα τηρούνται, δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Ενας στους τέσσερις θα κλείσει

Τον κίνδυνο να μην ανοίξει ποτέ  ξανά ένα στα τέσσερα μαγαζιά εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown, επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Νίκος Κουγιουμτζής.

«Πίσω από τα κλειστά ρολά κρύβονται χιλιάδες δράματα», παρατήρησε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό« ΘΕΜΑ 104,6», τονίζοντας ότι «το click in shop το έχουμε προτείνει εδώ και μέρες, βλέποντας ότι είναι αποτελεσματικό και παράλληλα προστατεύεται και η δημόσια υγεία. Ο πελάτης δεν μπορεί να πάρει χωρίς να δοκιμάσει, μην βλέπουμε πάλι τις απίστευτες εικόνες να δοκιμάζουν εμπορεύματα στα πεζοδρόμια».

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη μετά από τέσσερις μήνες καραντίνας μέσα στο 2019 και ο εμπορικός κόσμος ήλπιζε ότι στις γιορτές θα είμαστε ανοιχτά. Ειδικά οι επιχειρηματίες στα ρούχα και τα παπούτσια φόρτωσαν εμπόρευμα, αλλά το μπρος πίσω της κυβέρνησης έχει μας ανησυχεί, έχει φέρει απόγνωση στον κλάδο και απογοήτευση», υπογράμμισε ο κ. Κουγιουμτζής, κάνοντας λόγο για παλινωδίες που, όπως σημείωσε, «μας λένε ότι δεν υπάρχει σχέδιο και τα θύματα είμαστε εμείς, ο κλάδος μας δεινοπαθεί και το μέλλον είναι αβέβαιο».

Εν τω μεταξύ, τόνισε, «διάφορες υποχρεώσεις τρέχουν, συσσωρεύονται, και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε με μηδενικό τζίρο» και στο σημείο αυτό επανέλαβε το αίτημα να «κουρευτεί» ένα μέρος αυτών των υποχρεώσεων, γιατί «δεν γίνεται αλλιώς, δεν λύνεται το πρόβλημα μόνο με την επιστρεπτέα προκαταβολή».