| Shutterstock
Επικαιρότητα

Γιατί ξεχάσαμε τόσο γρήγορα το εμβόλιο της γρίπης;

Το υπουργείο Υγείας δεν έχει ενημερώσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έτσι οι γιατροί δεν μπορούν να το χορηγήσουν σε άτομα κάτω των 65 ετών ή σε όσους δεν έχουν συγκεκριμένο υποκείμενο νόσημα
Γιάννης Δεβετζόγλου

Την «πόρτα» του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης βρίσκουν κλειστή όλοι όσοι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης και δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή είναι κάτω των 65 ετών.

Οι ομάδες που είχαν προτεραιότητα είχαν ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στα τέλη Σεπτεμβρίου (εδώ) και σύμφωνα με μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, τα άτομα αυτά έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς τους.

Στόχος ήταν να υπάρξει επάρκεια μέσα στον Νοέμβριο για όσους ενδέχεται να έχουν σοβαρότερο πρόβλημα όταν μολυνθούν από γρίπη και επίσης να μη δημιουργηθεί συνωστισμός.

Ωστόσο, μπορεί αυτός ο στόχος να έχει επιτευχθεί και όπως είχε δηλώσει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, να υπάρχει επάρκεια, αλλά το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης δεν έχει αλλάξει και έτσι οι γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν το εμβόλιο της γρίπης σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους.

«Υπάρχουν και άλλες ευπαθείς ομάδες εκτός από αυτές που περιγράφει κατά προτεραιότητα το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί αυτοί που έπρεπε πρώτοι, θα πρέπει να αποδεσμευτεί το σύστημα, ώστε οι γιατροί να μπορούν να συνταγογραφούν και σε άτομα κάτω των 65 ετών που πληρούν τις προϋποθέσεις» εξηγεί ο Γιώργος Ελευθερίου, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Για να γράψει αυτή τη στιγμή ένας γιατρός το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει να κάνει ψευδή δήλωση ότι για παράδειγμα κάποιος πάσχει από άσθμα ή διαμένει με άτομο μεγάλης ηλικίας.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών δεν θα έκανε κάτι τέτοιο για να εξυπηρετήσει, ακόμη και αν έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας η αναγκαιότητα του εμβολίου της γρίπης αυτή τη σεζόν.

«Απαγορεύεται ρητά να χορηγήσουμε ή να κάνουμε εμβόλιο σε κάποιον που δεν έχει ιατρική συνταγή. Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που απευθύνονται στους φαρμακοποιούς και το ζητούν», εξηγεί στο Protagon ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κώστας Λουράντος. «Και είναι επικίνδυνο σε αυτή τη φάση να μην μπορεί ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ετσι, τα εμβόλια της γρίπης που έχει πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση παραμένουν στα ψυγεία των φαρμακείων, αφού ούτε οι φαρμακοποιοί μπορούν να τα χορηγήσουν δίχως ιατρική συνταγή ούτε και οι γιατροί να τα συνταγογραφήσουν.