Επικαιρότητα

Γιατί ξαναχτύπησε το καμπανάκι στις 18:00

Κανείς δεν κατάλαβε ακριβώς γιατί σταμάτησε η καθημερινή ενημέρωση γραπτώς, από τη στιγμή που η καταγραφή γίνεται, ούτως ή άλλως, σε πραγματικό χρόνο. Και επέστρεψε ως αφύπνιση, ιδίως μετά τα όσα συνέβησαν σε τουριστικούς προορισμούς τελευταία
Protagon Team

Το απόγευμα της Τρίτης, στις 18:00, αναρτήθηκε το ημερήσιο δελτίο για την εξέλιξη την πορείας του κορονοϊού. Μετά από μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία η ενημέρωση ήταν συνδυαστικά τηλεοπτική και γραπτή και στη συνέχεια έφτασε να γίνει αποκλειστικά γραπτή και εβδομαδιαία, πλέον επανέρχεται η… κανονικότητα. Έτσι, από χθες και κάθε μέρα, προφανώς για τις επόμενες πολλές ημέρες, οι Ελληνες θα ενημερώνονται για την ημερήσια εξέλιξη του ιού.

Κανείς δεν κατάλαβε ακριβώς γιατί σταμάτησε η καθημερινή ενημέρωση γραπτώς, από τη στιγμή που η καταγραφή γίνεται, ούτως ή άλλως, σε πραγματικό χρόνο, μέσα από ένα σύστημα που έχει στηθεί και στο οποίο έχουν πρόσβαση από τον υπολογιστή ή το κινητό τους αρκετά πρόσωπα, από τον Σωτήρη Τσιόδρα και αρκετά κυβερνητικά στελέχη έως τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειωτέον, αρκετά κυβερνητικά στελέχη δεν είχαν αντιληφθεί, λόγω και ορισμένων έκτακτων ενημερώσεων, ότι η καθημερινή ενημέρωση είχε γίνει εβδομαδιαία. Εξ ου και με την υπόδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε επικοινωνία με τους συνεργάτες του, το ημερήσιο δελτίο επανήλθε.

Όπως το έθετε ένα αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κορονοϊό, η καθημερινή ενημέρωση είναι σαν «καμπανάκι». Μπορεί οι πολίτες να μην διαβάζουν πλέον… μανιακά τα σχετικά άρθρα στις ιστοσελίδες, τα στοιχεία, όμως, αναπαράγονται παντού, πέραν του Internet: σε δελτία ειδήσεων και ραδιόφωνα. Αποτελούν βάση συζήτησης. Αν τα κρούσματα είναι λίγα, παγιώνεται η αίσθηση ότι… πάμε καλά. Αν είναι κάπως περισσότερα, τότε δημιουργείται ένας προβληματισμός. Εξ ου και η καθημερινή ενημέρωση λειτουργεί ως ένα άτυπο καμπανάκι. Επανέρχεται, δε, και ως μήνυμα αφύπνισης, προκειμένου να καμφθεί η χαλάρωση, η οποία τείνει να παγιωθεί, ιδίως εκτός Αθηνών και σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς.

Τα εννέα κρούσματα της Τρίτης δεν ανησυχούν ιδιαιτέρως τις αρχές. Ο αριθμός είναι παρόμοιος με τον ημερήσιο αριθμό από την ανακοίνωση των 97 κρουσμάτων, αν αφαιρέσει κανείς τις αφίξεις από το εξωτερικό και τα κρούσματα στον Εχίνο της Ξάνθης. Υπό αυτό το πρίσμα και παρά τη χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, δεν αποφασίστηκε να επιβληθεί ένα τοπικό lockdown στον δήμο Μύκης της Ξάνθης. Βεβαίως, το σενάριο παραμένει στο τραπέζι, είτε για την αεροπορική διασύνδεση με μια χώρα του εξωτερικού, είτε για κάποιον νομό ή δήμο της χώρας.

Και σε αυτό το περιβάλλον, ως το τέλος της εβδομάδας και μάλλον την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση των νησιών της χώρας μας από το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο θα απευθύνει, με φόντο τη Σαντορίνη, προσκλητήριο στους ξένους επισκέπτες της χώρας να αποτολμήσουν και φέτος ένα ταξίδι.