Αν και σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, ο Πρωθυπουργός το σκέφτεται σοβαρά για Μάρτιο (για να είναι τα λεφτά των παροχών φρέσκα στις τσέπες) | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Γιατί φούντωσε ξανά το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Οι αφορμές είναι πολλές, ο πραγματικός λόγος όμως φαίνεται ότι είναι το εσωτερικό ξεκαθάρισμα στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα που επιδιώκει να το απο-συριζοποιήσει. Ο παράγοντας Τσακαλώτος
Protagon Team

Και ξαφνικά γέμισαν τα πρωτοσέλιδα με «τίτλους» για αναθέρμανση των σεναρίων πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία και να δηλώνει αποφασισμένος ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, προσδιορίζοντας χρονικά τις  βουλευτικές εκλογές για τον Οκτώβριο, μία σειρά από εξελίξεις ωστόσο, μέσα στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο, ίσως και να επιταχύνουν την προσφυγή στις κάλπες, λένε τα σχετικά ρεπορτάζ.

4+1 αφορμές για τη λύση της πρόωρης κάλπης

1. Πρώτη από όλα, η συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα έρθει το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου στη Βουλή των Ελλήνων και – όπως έχει διακηρύξει και ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος- είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει καταλύτη πολιτικών εξελίξεων.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν ανησυχούν για τυχόν αποχώρηση των πάντα χρήσιμων ΑΝΕΛ, εκτιμώντας ότι υπάρχει η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει η Συμφωνία.

Οπότε «γιατί να μην το εξαργυρώσουμε αυτό και εκλογικά;» διερωτώνται πολλοί στην Κουμουνδούρου και οραματίζονται τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα – φορέα – εκπρόσωπο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

2. Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, οι «σύντροφοι» των συνιστωσών και ειδικά η κίνηση των 53+ έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη.

Η προσπάθεια  διαμόρφωσης ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος – επίδοξου φορέα της Κεντροαριστεράς φέρνει γκρίνια από τις συνιστώσες και ιδιαίτερα από την ομάδα των 53+ που αντιδρούν στη μετεξέλιξη του κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό και επιμένουν στο αριστερό πρόσημο που χάθηκε -όπως λένε- για λίγο, λόγω εφαρμογής των μνημονιακών επιταγών και τώρα είναι η ώρα να ξαναβγεί μπροστά μέσω συγκεκριμένων πολιτικών που απέχουν από αυτές της σοσιαλδημοκρατίας.

Ηδη η αντίθεση στη στήριξη πασοκογενών στελεχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δεδομένη. Στελέχη όπως ο Νϊκος Φίλης αντιδρούν στον επιχειρούμενο από τον Αλέξη Τσίπρα μετασχηματισμό του κόμματος, ενώ ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αρνείται ότι το κόμμα προσχωρεί στην Κεντροαριστερά και απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι εισήλθε σε πορεία «πασοκοποίησης». Σε συνέντευξή του στα «Νέα του Σαββάτου», ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή Αριστερά.

3. Η εξάτμιση των δώρων των παροχολογίας σε συνδυασμό με τα… μαντάτα των δημοσκοπήσεων. Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα έρχεται δεύτερο και καταϊδρωμένο με τη διαφορά από τη ΝΔ, όπως φαίνεται, να παγιώνεται σε διψήφιο νούμερο. Ενα επίσης από τα επιμέρους ευρήματα των ερευνών είναι ότι οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δείχνουν ότι δεν πείθονται από τα «δώρα» της κυβέρνησης, είτε αυτά λέγονται αναδρομικά, είτε επιδόματα, είτε μείωση ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ. μέσα το πρώτο δίμηνο του 2019 θα έχουν καταβληθεί αναδρομικά ειδικών μισθολογίων, θα έχει διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα για το 2018, θα έχουν αρχίσει να ισχύουν οι μειωμένες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ θα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου).

Και αυτό γιατί δεν ξεχνούν την εξαπάτηση των προηγούμενων εκλογών που οδήγησε στην υπερφορολόγηση και την ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου (ειδικά για τους μικρομεσαίους).

Ο παράγοντας Τσακαλώτος είναι και εδώ παρών. Είναι γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών βάζει πάνω από όλα την υστεροφημία του, και μετά τις αποδοκιμασίες των οποίων έγινε αποδέκτης (βλ. πρόσφατα στη Λέσβο), δεν βλέπει με καλό μάτι την άκρατη παροχολογία του Μαξίμου που δεν πείθει κανέναν.

Οπότε, όπως λένε κάποιοι σε Κουμουνδούρου και Μαξίμου, καλύτερα εκλογές τώρα (βλέπε Μάρτιο) που τα λεφτά στις τσέπες των δικαιούχων θα είναι «φρέσκα» και η γεύση ακόμα γλυκιά, παρά αργότερα (βλέπε Οκτώβριο) που θα έχει «διπλώσει» και ο φόρος εισοδήματος και θα έχουν βγει τα νέα εκκαθαριστικά…

4. Η έξοδος στις αγορές. Εδώ έρχονται οι ανησυχίες για το πόσο πραγματική είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα με την κρίση των τραπεζών, όπως αυτή αποτυπώνεται στην πορεία του Χρηματιστηρίου, το εν εξελίξει μπραντεφέρ ΕΕ – Ιταλίας και μία σειρά από ζητήματα, όπως η πορεία του ιδιωτικού χρέους με την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο, δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που καθιστά απαγορευτική την έξοδο στις αγορές.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «γνωρίζει τι έρχεται και κοιτάζει τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας υπό το πρίσμα και άλλων παραγόντων, που εν πολλοίς θα κρίνουν την πορεία της χώρας τους επόμενους έξι μήνες», γι αυτό και εμφανίζεται ως θιασώτης πρόωρων εκλογών, το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο.

5. Η βιασύνη με τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έχει λάβει δίμηνη προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών της και, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο δύσκολο και βαρύ έργο της, αποφασίστηκε να γίνονται τρεις συνεδριάσεις εβδομαδιαίως τουλάχιστον μέχρι τη διακοπή των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το πλάνο της κυβερνητικής πλειοψηφίας η ολοκλήρωση των εργασιών και η κατάθεση της έκθεσης με τις προτάσεις αναθεώρησης των άρθρων του Συντάγματος, προβλέπεται να έρθει στην Ολομέλεια μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Και, όπως επισημαίνει  η «Καθημερινή», αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία 24ωρα του Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία και τα τελευταία 24ωρα του Φεβρουαρίου η δεύτερη και τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή. Ετσι, εφεξής, το Σύνταγμα παύει να αποτελεί «εμπόδιο» για την προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος, ο Πρωθυπουργός μπορεί να αποφασίσει την πρόωρη διάλυση της Βουλής με την επίκληση ενός «εξαιρετικής σημασίας εθνικού θέματος», προκαλώντας ουσιαστικά πρόωρες βουλευτικές εκλογές όποτε εκείνος κρίνει σκόπιμο με γνώμονα το πολιτικό συμφέρον του κόμματός του.

Αν τελικά αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ λόγω Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πάει είτε σε νέα ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής για τη συνέχιση της θητείας του με κυβέρνηση μειοψηφίας είτε σε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα γίνουν τον Μάρτιο ή το αργότερο τον Μάιο μαζί με τις εκλογές για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.