Φωτογραφία αρχείου από οικόσιτο βόα στη Θεσσαλονίκη - Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών ήταν με άγρια ερπετά που έκαναν την εμφάνισή τους στον αστικό ιστό | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Γιατί ξαφνικά τόσα φίδια στη Θεσσαλονίκη;

Πέντε κλήσεις μέσα σε μία εβδομάδα. «Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν άκακα φίδια - δεν υπάρχει έξαρση του φαινομένου», λέει εθελοντής της Animal Rescue and Defence Squad
Protagon Team

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά πέντε φορές κλήθηκε αυτή την εβδομάδα η ομάδα εθελοντών Animal Rescue and Defence Squad Θεσσαλονίκης για να απομακρύνει φίδια από σπίτια, αυλές, ακόμη και από αυτοκίνητα.

Τελευταία περιστατικό, αυτό με έναν (άκακο) τυφλίνο που «έκρινε σκόπιμο» να πάει «πεσκέσι» στα αφεντικά της μία γάτα στο διαμέρισμά τους στην Ανω Πόλη. «Οι ένοικοι το λυπήθηκαν και μας κάλεσαν να το σώσουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εθελοντής της ομάδας Στέλιος Γερωνυμάκης.

Είχαν προηγηθεί ένα νερόφιδο στη Γιαννιτσών, ένας λαφιάτης στον Εύοσμο, μια οχιά από αυλή σπιτιού στο Πανόραμα και μια ακόμα περίπτωση στον Χορτιάτη.

Σύμφωνα με τον κ. Γερωνυμάκη, τα διαδοχικά περιστατικά με την παρουσία φιδιών στον αστικό ιστό δεν προκαλούν ανησυχία καθώς οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και στην αύξηση της θερμοκρασίας.

«Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν άκακα φίδια», εξηγεί. «Δεν υπάρχει έξαρση του φαινομένου. Κάθε σεζόν προκύπτουν στη Θεσσαλονίκη περίπου 80 περιστατικά απομάκρυνσης φιδιών. Τα περιστατικά είναι σχεδόν τα ίδια, απλώς πλέον δημοσιοποιούνται περισσότερο».

Αν τυχόν κάποιος έχει μία απρόσμενη συνάντηση με φίδι, η συμβουλή από τον εθελοντή της Ομάδας Διάσωσης Ζώων είναι να μη χάσει την ψυχραιμία του, να κρατήσει αποστάσεις και βέβαια να ενημερώσει τις Αρχές.

«Απόσταση, οπτική επαφή και άμεση ειδοποίηση των αρχών, οι τρεις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε άμεσα, καθώς ένας λάθος χειρισμός μπορεί να είναι επιβλαβής και για τον πολίτη, αλλά και για το ερπετό», λέει ο κ. Γερωνυμάκης.