Η διαφήμιση αυτή έχει πλέον αποσυρθεί | Gotham/GC Images/Ideal Image
Επικαιρότητα

Γιατί «κόπηκε» η Μπέλα Χαντίντ από την διαφήμιση γνωστών παπουτσιών

Το γνωστό μοντέλο -μισή Παλαιστίνια- βρέθηκε στο επίκεντρο ισραηλινής κριτικής σχετικά με την διαφήμιση ρετρό παπουτσιών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, όπου είχαν σκοτωθεί ισραηλινοί αθλητές
Protagon Team

Η Μπέλα Χαντίντ ήταν το κεντρικό πρόσωπο στη διαφημιστική καμπάνια της γερμανικής Adidas για το comeback του μοντέλου παπουτσιών SL72 τα οποία είχαν πρωτοκυκλοφορήσει το 1972, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου οι οποίοι είχαν σημαδευτεί από επίθεση ομάδας Παλαιστινίων μέσα στο ολυμπιακό χωριό, όπου είχαν σκοτωθεί 12 Ισραηλινοί.

Η Χαντίντ είναι μισή παλαιστίνια και με πλούσια φιλοπαλαιστινιακή δράση και η παρουσία της στην καμπάνια προκάλεσε την δυσαρέσκεια του Ισραήλ. Η κυβέρνηση της χώρας διαμαρτυρήθηκε εντόνως, επικαλούμενη το «αντισημιτικό ιστορικό» του σούπερ μοντέλου.


Η εταιρεία απέσυρε την επίμαχη διαφήμιση απολογούμενη προς το Ισραήλ. «Εχουμε συνείδηση ​​ότι έχουν γίνει διασυνδέσεις με τραγικά ιστορικά γεγονότα – αν και δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση – και ζητούμε συγγνώμη. Αναθεωρούμε το υπόλοιπο της εκστρατείας», ανέφερε μια ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Χαντίντ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους κατηγορώντας το Ισραήλ για όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Η λεγόμενη Σφαγή του Μονάχου συνέβη το 1972 κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, όταν η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» αρχικά απήγαγε και στη συνέχεια σκότωσε μέλη της ισραηλινής αθλητικής αποστολής.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Adidas βρίσκεται στο επίκεντρο διαμαρτυριών για τα πρόσωπα που επιλέγει για τις καμπάνιες της. Το 2022, διέκοψε τη συνεργασία της με τον ράπερ και σχεδιαστή μόδας Κάνιε Γουέστ, μετά από μια σειρά αντισημιτικών σχολίων του, τα οποία εξάλλου έβγαλαν τον μουσικό από τη λίστα Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου.