Η Χαμάς επέλεξε τον Γιαχία Σινουάρ, έναν από τους αρχιτέκτονες των φονικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, για να ηγηθεί της πολιτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη.
Ο Σινουάρ, επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα από το 2017, θεωρείται εδώ και καιρό ο σχεδιαστής της στρατιωτικής στρατηγικής της οργάνωσης.
Επιλέχθηκε για να αντικαταστήσει τον Ισμαήλ Χανίγια, τον προηγούμενο πολιτικό ηγέτη της ομάδας και βασικό σύνδεσμο στις έμμεσες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.
Μια σκληροπυρηνική φιγούρα που γεννήθηκε στη Γάζα, ο 61χρονος Σινουάρ, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τις ισραηλινές δυνάμεις και πιστεύεται ευρέως ότι κρύβεται σε σήραγγες από τον Οκτώβριο κάτω από τον θύλακα για να αποφύγει τις ισραηλινές επιθέσεις.
Τις πρώτες ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου, είχε επισκεφτεί ισραηλινούς ομήρους στα τούνελ, σύμφωνα με τους ίδιους, οι οποίοι αργότερα απελευθερώθηκαν. Από τότε όμως, χάθηκαν εντελώς τα ίχνη του.
Θεωρείται ότι αυτός υπαγορεύει τη θέση της οργάνωσης στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.
Η επιλογή του να ηγηθεί του πολιτικού γραφείου της Χαμάς έρχεται καθώς το Ιράν, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι προετοιμάζονται για αντίποινα στο Ισραήλ.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει υποσχεθεί να απαντήσει με «σκληρή τιμωρία». Και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι η χώρα του «θα απαιτήσει βαρύ τίμημα για κάθε πράξη επίθεσης εναντίον μας, από όποια πλευρά και αν προέρχεται».
Για χρόνια, οι ηγέτες της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς είχαν συνήθως την έδρα τους εκτός της Γάζας ή στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη, δημιουργώντας μια διαιρεμένη δομή εξουσίας -από το 2007 μέχρι την έναρξη του πολέμου πέρυσι, η Χαμάς κυβερνούσε τη Γάζα και η στρατιωτική της δύναμη ήταν συγκεντρωμένη εκεί.
Η επιλογή του Σινουάρ να διαδεχθεί τον Χανίγια φαίνεται να γεφυρώνει αυτό το χάσμα, αλλά με επισφαλή τρόπο -φαίνεται απίθανο να μπορέσει να φύγει από τη Γάζα, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να τον κυνηγά, επισημαίνουν οι New York Times.
Τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε: «Το κυνήγι του Σινουάρ δεν θα σταματήσει μέχρι να τον πιάσουμε, νεκρό ή ζωντανό».
Γεννημένος στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, ο Σινουάρ εντάχθηκε στη Χαμάς τη δεκαετία του 80. Αργότερα φυλακίστηκε για τη δολοφονία Παλαιστινίων που κατηγορούνταν για αποστασία ή συνεργασία με το Ισραήλ, περνώντας πάνω από δύο δεκαετίες σε ισραηλινή φυλακή.
Απελευθερώθηκε το 2011, μαζί με περισσότερους από 1.000 άλλους Παλαιστινίους κρατούμενους, σε αντάλλαγμα για έναν μόνο ισραηλινό στρατιώτη που κρατούσε η Χαμάς.
Στο ρόλο του ως ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, ο Σινουάρ είχε ήδη με πολλούς τρόπους μεγαλύτερη εσωτερική επιρροή από τον Χανίγια, που θεωρητικά ήταν ανώτερός του.
Ο Χανίγια χρησίμευε ως το διπλωματικό πρόσωπο της Χαμάς στο εξωτερικό, ενώ ο Σινουάρ ήλεγχε τις επιχειρήσεις στο έδαφος και είχε στενούς δεσμούς με τη στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι είχε σκοτώσει τον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, σε αεροπορική επιδρομή στα περίχωρα του Χαν Γιουνίς τον περασμένο μήνα.
Η ανάδειξη του Σινουάρ στην ηγεσία της πολιτικής επιχείρησης «είναι μια συμβολική απόφαση που δείχνει ότι η Χαμάς ταυτίζεται με την γραμμή που έχει χαράξει ο αρχηγός της στη Γάζα», δήλωσε ο Φουάντ Κουφάς, ένας παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής, που βρίσκεται κοντά στη Χαμάς. «Είναι περισσότερο τιμητικό παρά πρακτικό ζήτημα: Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται, ούτε καν η ίδια η Χαμάς», δήλωσε στους New York Times.
Ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι ο Σινουάρ είχε επιλεγεί ομόφωνα και ότι ήταν «αποδεκτός από όλους στο κίνημα».
Πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί πώς η επιλογή του θα επηρεάσει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι λίγα θα αλλάξουν.
«Τις διαπραγματεύσεις διαχειριζόταν η ηγεσία και ο Σινουάρ ήταν πάντα παρών», δήλωσε ο Χαμντάν.
Ο Ισραέλ Κατζ, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο διορισμός του Σινουάρ ήταν «ένας ακόμη επιτακτικός λόγος για να τον εξοντώσουμε γρήγορα και να εξαφανίσουμε αυτή την άθλια οργάνωση από προσώπου γης».