Η Τζόρτζια Μελόνι, αφού ανάγκασε την ΕΕ να σκληρύνει τις πολιτικές της στο Mεταναστευτικό, προτρέπει τώρα τους Ευρωπαίους να αναθερμάνουν τις σχέσεις της Ενωσης με το καθεστώς Ασαντ στη Συρία, ώστε να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου κυριάρχησαν οι απόψεις της Μελόνι για την προσέγγιση της Ευρώπης στη μετανάστευση, η ιταλίδα πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στον Λίβανο, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, προκειμένου –επισήμως– να υποστηρίξει τις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες περιλαμβάνουν 1.000 ιταλούς στρατιώτες.
Ωστόσο, ο πραγματικός σκοπός της επίσκεψής της, όπως γράφουν οι Times, είναι το Μεταναστευτικό, καθώς αυτό θα είναι και το κεντρικό θέμα των συνομιλιών της με περιφερειακούς ηγέτες. Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες στην Ευρώπη για μια νέα προσφυγική κρίση, μετά τον εκτοπισμό περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ στο Λίβανο.
«Η αυξανόμενη ένταση και η στρατιωτική κλιμάκωση έχουν επιδεινώσει την προσφυγική κρίση στη Συρία, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής», είπε η Μελόνι στην ιταλική Γερουσία πριν από λίγες ημέρες. «Είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη ανάγκη, η οποία επιδεινώνεται και η οποία χρειάζεται μια ακόμη πιο αποφασιστική δέσμευση από την Ευρώπη».
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει τη «στρατηγική της για τη Συρία και να συνεργαστεί με όλους τους παράγοντες για να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι σύροι πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους εθελοντικά, με ασφάλεια και βιώσιμα».
Η ΕΕ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς Ασαντ, τον Μάιο του 2011, θυμίζουν οι Times, μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του, που οδήγησε τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Ο Ασαντ κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του λαού του, έναν χρόνο αργότερα. Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τα τελευταία 13 χρόνια, εκτιμά ο ΟΗΕ, με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο να φθάνουν στην Ευρώπη.
Τον Ιούλιο, η Ιταλία, η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Σλοβενία και η Σλοβακία ζήτησαν από την ΕΕ να αναθερμάνει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Συρία. Η Μελόνι, ερχόμενη σε ρήξη με άλλες χώρες της ΕΕ και της G7, έστειλε πρέσβη στη Δαμασκό.
Η εθνικίστρια Μελόνι θεωρεί ότι η προσέγγισή της στη Συρία και μια συμφωνία «επαναποδοχής» με τον Ασαντ θα θέσει τις βάσεις για τη Δαμασκό να υποδεχτεί ξανά στη χώρα τους Σύρους που κατέφυγαν στην Ευρώπη. «Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάκαμψη, ώστε οι πρόσφυγες που αποφασίζουν να επιστρέψουν να βρουν συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να επανενταχθούν στη Συρία», είπε.
Διπλωμάτες είπαν στους Times ότι η Μελόνι είναι πεπεισμένη ότι η ΕΕ θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, έπειτα από αμφιλεγόμενες πρόσφατες συμφωνίες που έκανε με τη Λιβύη, την Τυνησία και την Αίγυπτο για τη μετανάστευση. «Εχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε αποστολή και το ρεύμα έχει αλλάξει πορεία», είπε ένας αξιωματούχος.
Η απόδειξη ότι η επιρροή της αυξάνεται είναι ότι η ΕΕ προχωρά στη δημιουργία στρατοπέδων απέλασης έξω από τα σύνορά της, ενώ εξετάζει και άλλες σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές που ήταν αδιανόητες, πριν αναλάβει η Μελόνι τα καθήκοντά της. Σήμερα, στο περιθώριο συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, θα γίνουν συζητήσεις, μαζί με τους ηγέτες της Ολλανδίας και της Δανίας, για το Μεταναστευτικό, στις οποίες θα παρευρεθεί και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Φον Ντερ Λάιεν συμμερίζεται τους φόβους της Μελόνι ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ωθεί τους ανθρώπους στη Συρία με την απειλή να επιχειρήσουν να περάσουν στις ακτές της Ευρώπης. «Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, με σημαντικό αριθμό να μετακινείται προς τη Συρία και με σαφές ενδεχόμενο για περαιτέρω διεθνή εκτόπιση», έγραψε στους ηγέτες της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.
Η ΕΕ πραγματοποίησε συνομιλίες με κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη, οι οποίες περιελάμβαναν συζήτηση για «την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για την ασφαλή, αξιοπρεπή και οικειοθελή επιστροφή των σύρων προσφύγων».
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε περαιτέρω την Τετάρτη, με νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό. Στην πόλη Ναμπατιέ του νότιου Λιβάνου, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του δήμαρχου, όταν ισραηλινές βόμβες έπληξαν το κτίριο στο οποίο συνεδρίαζε η ομάδα συντονισμού κρίσεων των τοπικών αρχών.