Η Ζιζέλ, που πρόσφατα δήλωσε ότι εγκαταλείπει το μόντελινγκ, ανέβηκε ξανά στην πασαρέλα, αυτή τη φορά στην Αβάνα για χάρη της Chanel | REUTERS/Alexandre Meneghini
Επικαιρότητα

Τι γύρευε η Ζιζέλ στην Αβάνα;

Για πρώτη φορά μετά τη λήξη του εμπάργκο, ένας οίκος μόδας έκανε επίδειξη στην Κούβα. O Καρλ Λάγκερφελντ του οίκου Chanel έφερε πενήντα μοντέλα και αμέτρητους σταρ στην ιστορική εσπλανάδα Πασέο ντελ Πράδο. Ανάμεσά τους και η βραζιλιάνα καλονή
Κιάρα Σουγκανίδου

Η Πασέο ντελ Πράδο είναι ένας μαγικός δρόμος. Χωρίζει την παλιά από τη νέα Αβάνα και διχοτομείται από μία εντυπωσιακή εσπλανάδα κατάφυτη με δέντρα και στρωμένη με γυαλιστερό μάρμαρο η οποία σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1772 από τον γάλλο αρχιτέκτονα τοπίων Ζαν-Κλοντ Φορεστιέ. Τότε η Κούβα ήταν ακόμη ισπανική αποικία και η Πασέο ντελ Πράδο είναι ο πρώτος πλακοστρωμένος δρόμος στην πρωτεύουσά της.

Η πασαρέλα στήθηκε στην ιστορική μαρμαροστρωμένη εσπλανάδα Πασέο ντελ Πράδο (REUTERS/Alexandre Meneghini)

Κάτω από τη σκιά των δέντρων και κατά μήκος της, ο Φορεστιέ τοποθέτησε πολλά μαρμάρινα παγκάκια που υπάρχουν και σήμερα. Εκεί, σ΄αυτά τα παγκάκια συγκεντρώθηκαν στις 3 Μαΐου οι Κουβανοί για να δουν από κοντά το παράξενο φρούτο – την επίδειξη μόδας. Και οι υπόλοιποι, όσοι δεν βρήκαν θέση στα παγκάκια, γέμισαν τη λεωφόρο δεξιά και αριστερά της εσπλανάντ, αλλά και τα μπαλκόνια στα ιστορικά κτίρια του δρόμου με τις μαδριλένικες, παρισινές και βιεννέζικες αρχιτεκτονικές επιρροές. Μπορείτε να φανταστείτε την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε εκεί χθες, έτσι δεν είναι; Μόδα, λάμψη, ομορφιά, σε μία υπέροχη πόλη, με ζωντανούς ανθρώπους και ζωηρά χρώματα.

Η ιδέα για την επίδειξη μόδας στην Αβάνα, ανήκει φυσικά στον Καρλ Λάγκερφελντ, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Chanel, ο οποίος θέλει πάντα να είναι πρωτοπόρος. Αλλος οίκος μόδας δεν έχει παρουσιάσει ποτέ κολεξιόν στην Κούβα, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη λήξη του εμπάργκο. Την πρωτιά λοιπόν πλέον έχει η Chanel η οποία το βράδυ της Τρίτης έδειξε τη συλλογή Cruise 2016-17 με 50 μοντέλα απ΄όλο τον κόσμο.

Η συλλογή Chanel Cruise 2016-17 που παρουσιάστηκε, περιλαμβάνει και μια σειρά T-shirts εμπνευσμένα από την κουβανική αισθητική (REUTERS/Alexandre Meneghini)
Ο κόσμος παρακολούθησε την επίδειξη καθισμένος «first row» στα παγκάκια της εσπλανάδας (REUTERS/Alexandre Meneghini)

Μάλιστα και η επιλογή των μοντέλων έγινε στην Κούβα, στο περίφημο ξενοδοχείο της Αβάνας Hotel Nacional, στο οποίο έχουν καταλύσει προσωπικότητες όπως ο Τσε Γκεβάρα, ο Μάρλον Μπράντο, ο Τζον Γουέιν, ο Γκάρι Κούπερ, η Μάρλεν Ντίτριχ, ο Μπάστερ Κίτον, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ…

O ηλικίας 82 ετών Καρλ Λάγκερφελντ, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Chanel και εμπνευστής της επίδειξης στην Κούβα (REUTERS/Alexandre Meneghini)
Οι Κουβανοί που δεν βρήκαν θέση στα παγκάκια, παρακολούθησαν έκθαμβοι το σόου από τα μπαλκόνια της λεωφόρου (REUTERS/Alexandre Meneghini)

Για την επίδειξη και τη μεταφορά των σούπερ μοντέλων αλλά και των σταρ που παραβρέθηκαν στο σόο, επιστρατεύτηκαν δεκάδες αυτοκίνητα αντίκες των δεκαετιών του 1940 και του 1950, καλοδιατηρημένα, καλογιαλυσμένα, υπέροχα! Ανάμεσα στους χολιγουντιανούς σταρ ήταν εκεί η Τίλντα Σουίντον, ο Βιν Ντίζελ, η Τζεραλντίν Τσάπλιν, αλλά και η Ζιζέλ, η οποία παρότι έχει ανακοινώσει αποχή από τις πασαρέλες, ειδικά για το event επέστρεψε απαστράπτουσα και πασιχαρής.

Μία από τους καλεσμένους σταρ της Chanel, η ηθοποιός Τίλντα Σουίντον, ποζάρει σε selfie με κουβανό θαυμαστή της (REUTERS/Alexandre Meneghini)
Ο ηθοποιός Βιν Ντίζελ κατέφθασε στην επίδειξη με ρετρό αυτοκίνητο, από αυτά που κατακλύζουν την Αβάνα (REUTERS/Alexandre Meneghini)

Οσο για τα ρούχα, ισχύουν τα γνωστά: παστέλ, σιφόν, αέρινα, κομψά, και μια ειδική συλλογή από T-shirts με ζωηρόχρωμες στάμπες που παραπέμπουν στο κουβανέζικο στιλ, λίγο τρόπικαλ, λίγο ρετρό, λίγο όλα μαζί. Εξάλλου το θέμα με τη Chanel δεν είναι η καινοτομία στα ρούχα, αλλά η καινοτομία στις ιδέες – και στο μάρκετινγκ. Και ο ηλικίας 82 ετών Λάγκερφελντ είναι αναμφισβήτητα ο βασιλιάς του μάρκετιγκ, όσον αφορά την υψηλή μόδα. Για να φανταστείτε, κάλεσε μέχρι και τον εγγονό του Φιντέλ Κάστρο, τον γοητευτικό νεαρό Τόνι Κάστρο, να λάβει μέρος στην επίδειξη…

Ο εγγονός του Φιντέλ, Τόνι Κάστρο, συμμετείχε ως μοντέλο στην επίδειξη Chanel (REUTERS/Alexandre Meneghini)

Το πανηγύρι λοιπόν, στην Κούβα, η οποία πλέον είναι πρόσφορο και παρθένο έδαφος για τις καπιταλιστικού τύπου φιέστες, συγκέντρωσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο της τοπικής όσο και της διεθνούς.

Τι σημαίνει Κούβα για τους δυτικούς; Πούρα και παστέλ χρώματα…(REUTERS/Alexandre Meneghini)
Τα ρούχα Chanel δεν πωλούνται στην Κούβα αλλά και να πωλούνταν οι Κουβανοί θα αδυνατούσαν να τα αγοράσουν (REUTERS/Alexandre Meneghini)

Και οι ντόπιοι τα κοίταζαν όλα αυτά έκθαμβοι αλλά και με ανάμεικτα συναισθήματα. Γιατί; Διότι πολύ απλά, ούτε κατάστημα Chanel υπάρχει στην Αβάνα για να πουληθούν τα ρούχα, αλλά ούτε και μπορούν οι ίδιοι να να τα αγοράσουν. Στη χώρα όπου ο μηνιαίος μισθός είναι 25 δολάρια, απαιτούνται 10 χρόνια αιματηρής οικονομίας για να αγοράσει μια Κουβανή, ένα σακάκι ή μία τσάντα από αυτές που παρουσιάστηκαν στην Πασέο ντε Πράδο.

Η Ζιζέλ κατέφθασε στην επίδειξη μέσα σε ροζ αυτοκίνητο του 1950 (REUTERS/Stringer)

Ποιος νοιάζεται όμως γι αυτά; Κανείς. Μετά την επίδειξη ακολούθησε ένα τεράστιο πάρτι, κατά μήκος της πασαρέλας, με μουσική live από τοπικό αφρο-κουβανέζικο συγκρότημα.

Μετά το σόου, ακολούθησε μεγάλο πάρτι στην εσπλανάδα Πασέο ντελ Πράδο, με live μουσική (Chanel/Facebook)
(REUTERS/Alexandre Meneghini)